background img
banner
banner

Απόσυρση, μοναδική λύση για τη σταφιδική κρίση

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Π.Ε.Σ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: «ΩΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ»

Την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών προκάλεσε η στάση της δημοτικής αρχής να μην την καλέσει στην έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για το σταφιδικό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία σταφίδας της χώρας εκπροσωπώντας τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας.

Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε το γεγονός ότι η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο για τη σταφίδα, δεν περιελάμβανε την απόσυρση των αποθεμάτων της περσινής σταφίδας, που έμεινε αδιάθετη εξαιτίας των μέτρων ενάντια στον covid-19, αλλά μόνο τη στήριξη του εισοδήματος του παραγωγού, ανεξάρτητα από το… από πού πρέπει να περάσει. Μάλιστα, υπήρξαν πολλοί συμμετέχοντες στη συνεδρίαση που δήλωσαν πως ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η «κατρακύλα» της τιμής του προϊόντος είναι η απόσυρση των αποθεμάτων και η διάθεσή του σε κοινωνικούς φορείς. Στη συνεδρίαση διατυπώθηκε το αίτημα της Παναιγιάλειας Ένωσης και μέσω επιστολής του προέδρου της Θανάση Σωτηρόπουλου και από την επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, που ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία ξεχωριστά η διατύπωση του αιτήματος, ωστόσο δεν εισακούστηκε, παρά το γεγονός ότι υπέρ του αιτήματος της απόσυρσης των αποθεμάτων ως μόνο τρόπο στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών, τάχθηκαν οι βουλευτές Ιάσονας Φωτήλας και Κώστας Μάρκου, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σπηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, αλλά και από το «σχήμα» της δημοτικής αρχής, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης , με τις αρχικές τοποθετήσεις τους να είναι υπέρ της απόσυρσης.

Διοίκηση Π.Ε.Σ.: «Κάποιοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς!!»

Σε ανοιχτή επιστολή της προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας, η διοίκηση της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, επισημαίνει:
“κ. Δήμαρχε,
ως σταφιδοπαραγωγοί οφείλουμε να διατυπώσουμε για πολλοστή φορά την ξεκάθαρη θέση μας σχετικά με την στήριξη της σταφίδας και του συναδέλφου παραγωγού. Δεν μας αντιπροσωπεύει και δεν την αποδεχόμαστε γιατί είναι ελλιπής η χωρίς προσχήματα πολιτικά μεθοδευθείσα από την δημοτική αρχή απόφαση για την σταφίδα. Δεν σας εξουσιοδοτήσαμε να μιλάτε για μας τους σταφιδοπαραγωγούς και δεν το επιθυμούμε! Ως αγρότες δεν έχουμε να περιμένουμε απολύτως τίποτα από ένα πολιτικά αναξιόπιστο δήμαρχο.
Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητοί σταφιδοπαραγωγοί, η συντεχνία συμφερόντων μας οδηγεί με τις τιμές που εξήγγειλε για την σταφίδα στην φτώχεια. O παραγωγός το βιώνει στο πετσί του και η συντεχνία είναι σε δύσκολη θέση, γιατί έταξε στο υπουργείο ότι, μόλις αναλάβει αυτή, θα ευημερήσουν οι παραγωγοί και τώρα πανικόβλητη κοιτάζει πώς να του προσφέρει από τον κρατικό κορβανά βεβαίως ψίχουλα, προκειμένου να καταλαγιάσει την δικαιολογημένη οργή του.
Έστερξε και ο δήμαρχος για να βοηθήσει και οργάνωσε μια συζήτηση που αφορά την επιβίωσή μας ως σταφιδοπαραγωγών χωρίς να μας ακούσει, χωρίς να μας καλέσει ως όφειλε να κάνει.
Δεν αποδεχόμαστε αυτή την περίεργη και πολιτικά υπαγορευμένη παρέμβασή του που τάχα κόπτεται για μας τους σταφιδοπαραγωγούς αλλά μας ζημιώνει, θέλουμε να πιστεύουμε μόνο από άγνοια; σε κάθε όμως περίπτωση βλάπτει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντά μας.
Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που ανακοίνωσαν φέτος οι έμποροι, αφού πρώτα έθεσαν εκτός αγοράς τη Συνεταιριστική Οργάνωσή μας (Παναιγιάλειο Ένωση), εξαιτίας των αποθεμάτων, ως σταφιδοπαραγωγοί επιθυμούμε, βεβαίως, την στήριξη της τιμής του προϊόντος με κάθε τρόπο.
Το όποιο, όμως, μέτρο της άμεσης ή έμμεσης επιδότησης της τιμής της σταφίδας, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόσκαιρη ενίσχυση του παραγωγού, είναι βέβαιο ότι δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, καθώς, η τιμή που δεν λαμβάνεται από την αγορά, δεν θα εξασφαλίσει την μελλοντική τιμή της σταφίδας, με αποτέλεσμα, κατά τη νέα εμπορική περίοδο που δεν θα υπάρχει πλέον πανδημία, η Πολιτεία θα αδυνατεί να στηρίξει και πάλι την τιμή της σταφίδας. Συνεπώς βάζουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και το συναντάμε μεγαλύτερο.
Γι΄ αυτό το λόγο προτείναμε ευθύς εξ΄ αρχής – και πλέον επιβεβαιωθήκαμε από τις εξελίξεις – την απόσυρση των αποθεμάτων από την Πολιτεία που αποτελεί και την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ στην σταφιδική κρίση, προκειμένου όχι μόνο να μην πέσουν οι τιμές αλλά να στηριχτούν καλύτερες.
Δεν είναι αυτονόητο ότι εάν αποσυρόταν το απόθεμα σταφίδας που δημιουργήθηκε από την πανδημία οι τιμές σήμερα θα ακολουθούσαν ανοδική πορεία; Ποιος δεν καταλαβαίνει τι ;;
Γιατί να μην τύχει ίσης μεταχείρισης από την πολιτεία ο σταφιδοπαραγωγός και η σταφίδα, όπως δηλαδή έπραξε η πολιτεία με τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τον οίνο ;; Γιατί αυτή η μεροληπτική στάση σε βάρος των χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων ;; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται;; Αυτών που καταβαράθρωσαν την τιμή του σταφιδοπαραγωγού στο 1 € και την βλέπουν και «φυσιολογική»;;
Ενημερώσαμε, ως σταφιδοπαραγωγοί, για όλα αυτά τον Δήμαρχο με την παρακάτω επιστολή μας για να μην επικαλείται άγνοια αλλά συνέχισε την καταστροφική για μας πολιτική του.
Γι΄ άλλη μια φορά δεν σεβάστηκε τον αγώνα των συναδέλφων σταφιδοπαραγωγών και τις αποφάσεις των συλλαλητηρίων μας, αλλά κάλεσε στη συνεδρίαση ακόμη και ανθρώπους που στην διάρκεια του επτάμηνου αγώνα που κάνουμε για να επιβιώσουμε, εναντιώθηκαν στα συμφέροντά μας.
Δεν ακούστηκε η θέση των σταφιδοπαραγωγών παρά μόνο των ιδιωτών εμπόρων που πιστά ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο πολιτικά ‘’προοδευτικός’’ δήμαρχος, χωρίς να σεβαστεί ούτε την άποψη των καλεσμένων του που στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάχτηκαν υπέρ των αιτημάτων των σταφιδοπαραγωγών, όπως τα έχουμε διατυπώσει στα συλλαλητήριά μας, για «απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας και στήριξη του σταφιδοπαραγωγού».
Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, οι βουλευτές που παρευρέθηκαν Φωτήλας Ιάσων, Μάρκου Κωνσταντίνος , ο πρώην περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας Απόστολος, ο επικεφαλής παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου κ. Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μποδιώτης Ιωάννης που ήταν και ο μόνος εκπρόσωπος των σταφιδοπαραγωγών, η Παναιγιάλειος Ένωση, όλοι οι σταφιδικοί συνεταιρισμοί της Αιγιάλειας με επιστολές τους, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου κ. Γεωργόπουλος Παναγιώτης, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου κ. Παπαδόπουλος Χαράλαμπος με τις τοποθετήσεις τους όλοι ζήτησαν να στηριχτούν τα αιτήματά των σταφιδοπαραγωγών για «απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας και την στήριξη του σταφιδοπαραγωγού».
Τους αγνόησες ΟΛΟΥΣ δήμαρχε επιδεικτικά και περιφρόνησες τις αποφάσεις των συλλαλητηρίων μας γιατί δεν εξυπηρετούσαν την προειλημμένη σου απόφαση ,που μόνο ο κ. Μαρλαφέκας προφανώς γνώριζε, γι΄ αυτό και σε εξουσιοδότησε από την αρχή της συνεδρίασης μάλιστα και αποχώρησε ήσυχος.
Όλοι κατάλαβαν τα πάντα. Ως σταφιδοπαραγωγοί καταλάβαμε τα πάντα…
PERSONA NON GRATA.
Δήμαρχε, αφού παρήλθαν οι εκλογές… αδυνάτισε η μνήμη σου για το πού βρίσκεται η Παναιγιάλειος Ένωση…, αυτό δηλαδή που είναι γνωστό στο Πανελλήνιο, ότι η κορυφαία Συνεταιριστική Οργάνωση των σταφιδοπαραγωγών της χώρα μας είναι στην πόλη μας.
Ποιος είναι ο λόγος που δεν την καλέσατε; Ποιους ενοχλεί η παρουσία της Π.Ε.Σ.;
Όφειλες ΕΣΥ να αναγνωρίζεις τουλάχιστον την προσφορά μας και ότι η Π.Ε.Σ εκπροσωπεί χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς και συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία και στην απασχόληση».

Η επιστολή Θαν. Σωτηρόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στην επιστολή του προέδρου της Π.Ε.Σ. Θανάση Σωτηρόπουλου προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου, αναφέρονταν τα εξής: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα εισάγεται προς συζήτηση, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, το ζήτημα που έχει ανακύψει με την κατάρρευση της τιμής της κορινθιακής σταφίδας, για το θέμα δε αυτό ευλόγως θεωρούμε ότι θα έπρεπε να μας δοθεί η δυνατότητα να ενημερώσουμε απ’ ευθείας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση, καθώς η Συνεταιριστική Οργάνωσή μας έχει ως μέλη της τη συντριπτική πλειοψηφία των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας (σε ποσοστό 90 % περίπου) και συνεργάζεται με την πλειοψηφία των σταφιδοπαραγωγών όλων των υπόλοιπων περιοχών της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, τους οποίους εκπροσωπούμε. Για το λόγο αυτό, θα θέλαμε με την παρούσα να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα, προς ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλων των συνδημοτών μας που θα παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση.
Η Οργάνωσή μας, ήδη από τα τέλη του μηνός Μαρτίου του τρέχοντος έτους, είχε εγγράφως ενημερώσει τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αδιάθετα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποθέματα της κορινθιακής σταφίδας εσοδείας του έτους 2020 και είχε προειδοποιήσει ότι εάν τα αποθέματα αυτά δεν αποσυρθούν έγκαιρα από την Πολιτεία – προκειμένου να διατεθούν για άλλες χρήσεις και σε δομές του Κράτους, όπως έγινε και με άλλα προϊόντα, όπως τον οίνο – θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των τιμών του παραγωγού κατά τη φετινή χρονιά. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε από όλους τους σταφιδοπαραγωγούς και τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Πελοποννήσου, ενώ υποστηρίχθηκε και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σχετικές αποφάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων τους, που μάλιστα ελήφθησαν με ευρύτατη πλειοψηφία. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε από κανέναν και οι τιμές της σταφίδας ήδη κατέρρευσαν, όπως όλοι γνωρίζουν πλέον, με ιδιώτες εμπόρους να παραλαμβάνουν το προϊόν με τιμή έως και € 1,00 ανά κιλό, την οποία μάλιστα κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει και ως φυσιολογική!!!, ενώ πέρυσι η μέση τιμή που έλαβαν οι παραγωγοί από τη Συνεταιριστική τους Οργάνωση ανήλθε σε € 1,59.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι σήμερα, έχει ακολουθήσει μια παρελκυστική πολιτική. Ενώ τα αποθέματα σταφίδας που υπήρχαν μέχρι και την 30ην Ιουνίου είχαν ελεγχθεί και βεβαιωθεί επίσημα από τους αρμόδιους ορκωτούς ελεγκτές και έχουν ευθύς εξ αρχής υποβληθεί εγγράφως στο ΥΑΑΤ, το οποίο επίσημα αναγνώρισε, με το από 16.07.2021 Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ότι η συγκέντρωσή τους οφείλεται στην πρωτοφανή στα χρονικά σημαντική κάμψη των εξαγωγών, λόγω της πανδημίας και παράλληλα δεσμεύθηκε να αναζητήσουμε σύντομα σε νέα συνάντηση την επίλυση του ζητήματος των αποθεμάτων, ενώ προσκομίσαμε αναλυτική και τεκμηριωμένη νομική γνωμοδότηση κατά την οποία το αίτημα των παραγωγών για την απόσυρση των αποθεμάτων αποτελεί καθ’όλα νόμιμη και επιτρεπτή, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, κρατική ενίσχυση, ενώ επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε από αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου εκτεταμένος και εξονυχιστικός έλεγχος δια ζώσης, από τον οποίο διαπιστώθηκε η ύπαρξη των αποθεμάτων εσοδείας του έτους 2020 στις αποθήκες της Οργάνωσής μας και η έλλειψη αποθηκευτικών μέσων (ειδικών παλετοκιβωτίων) για τη συγκέντρωση και αποθήκευση της σταφίδας της νέας εσοδείας, ενώ η τιμή της σταφίδας κατέρρευσε, οι παραγωγοί βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να αποσβέσουν ούτε καν τα έξοδα της καλλιέργειάς τους, αλλά εξακολουθούν να αγωνιούν ακόμη και για την ασφάλεια της σοδειάς τους που αδυνατούν να την παραδώσουν λόγω της έλλειψης παλετοκιβωτίων, εντούτοις – μπροστά στην αδιαμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα – το Υπουργείο δεν κάνει απολύτως τίποτα και συνεχίζει να αδιαφορεί!
Η απόσυρση των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού – που είναι αίτημα όλων των σταφιδοπαραγωγών, όλων των Συνεταιριστικών Οργανώσεών τους, της Συνεταιριστικής μας Οργάνωσης που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μας και της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας που μαζί αντιπροσωπεύουν ποσοστό εξαγωγών κορινθιακής σταφίδας που υπερβαίνει το 70% – αποτελεί την ΜΟΝΗ λύση προκειμένου να στηριχθεί ο σταφιδοπαραγωγός με ικανοποιητική τιμή στη σταφίδα και να διασφαλιστεί το μέλλον της καλλιέργειάς που τώρα κινδυνεύει με εγκατάλειψη.
Η απόσυρση των αποθεμάτων της περυσινής παραγωγής καθόλου δεν στρεβλώνει τον υγιή και θεμιτό ανταγωνισμό και τούτο έχει διατυπωθεί σαφέστατα και κατ’ επανάληψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Κανονισμό 592/2020 που εκδόθηκε για το πρόγραμμα απόσταξης κρίσης και απόσυρσης των αποθεμάτων οίνου. Κι αυτό διότι τα αποθέματα που αποσύρονται διατίθενται από το Κράτος σε άλλες αγορές (λ.χ. για βιομηχανική ή φαρμακευτική χρήση, για ενέργεια, για ενίσχυση δομών του Κράτους κ.λπ.).
Από την άλλη πλευρά, όπως έχει εγκύρως και τεκμηριωμένα γνωμοδοτηθεί, (με τη νομική γνωμοδότηση που προσκομίσαμε στο ΥΑΑΤ) η χρηματική ενίσχυση απευθείας στον παραγωγό με μερική επιδότηση της τιμής διάθεσης της σταφίδας είναι ευθέως αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει ρητά στο Κράτος να παρεμβαίνει στην τιμή παραγωγού των αγροτικών προϊόντων. Η τιμή του παραγωγού, σύμφωνα και με τις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας, θα πρέπει να καθορίζεται ελεύθερα από την αγορά, ώστε να είναι σταθερή και προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες και στις δυνατότητες της αγοράς που χρηματοδοτεί το προϊόν.
Αντίθετα, η επιδότηση της τιμής του παραγωγού από το Κράτος είναι βέβαιο ότι θα καθηλώσει την τιμή της σταφίδας σε χαμηλά επίπεδα και κάθε χρονιά η τιμή θα ξεκινά από το χαμηλό αυτό επίπεδο, καθώς η διεθνής αγορά θα γνωρίζει τη δεδομένη στήριξη του Κράτους και τον ανεπίτρεπτα παρεμβατικό του ρόλο στην ίδια την τιμή παραγωγού. Αποτέλεσμα, βεβαίως, αυτής της συνεχιζόμενης πρακτικής θα είναι η οριστική εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας, η οποία θα καταστεί κυριολεκτικά ασύμφορη και μη αποδοτική.
Λαμβάνοντας υπόψη τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που ανακοίνωσαν φέτος οι έμποροι, αφού πρώτα έθεσαν εκτός αγοράς τη Συνεταιριστική Οργάνωσή μας (Παναιγιάλειο Ένωση) εξαιτίας των αποθεμάτων, ως σταφιδοπαραγωγοί επιθυμούμε, βεβαίως, την στήριξη της τιμής του προϊόντος με κάθε τρόπο.
Το όποιο, όμως, μέτρο της άμεσης ή έμμεσης επιδότησης της τιμής της σταφίδας, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόσκαιρη ενίσχυση του παραγωγού, είναι βέβαιο ότι δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, καθώς η τιμή που δεν λαμβάνεται από την αγορά, δεν θα εξασφαλίσει την μελλοντική τιμή της σταφίδας με αποτέλεσμα, κατά τη νέα εμπορική περίοδο που δεν θα υπάρχει πλέον πανδημία, η Πολιτεία θα αδυνατεί να στηρίξει και πάλι την τιμή της σταφίδας.
Γι΄ αυτό το λόγο προτείναμε ευθύς εξ΄ αρχής – και πλέον επιβεβαιωθήκαμε από τις εξελίξεις – την απόσυρση των αποθεμάτων από την Πολιτεία που αποτελεί και την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ στην σταφιδική κρίση.
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ που θα διατηρήσει τις περυσινές τιμές και θα εξασφαλίσει αυξητική τάση της τιμής της σταφίδας».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr