background img
banner
banner

Αρχίζει την Παρασκευή η διαδικασία της απογραφής κατοικιών και πληθυσμού

ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ξεκινά την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Ήδη, ο δήμος Αιγιαλείας έχει λάβει απόφαση ώστε να γνωστοποιήσει, όπως του ζητήθηκε, τις αλλαγές που ισχύουν σε ό,τι αφορά τους οικισμούς εντός των διοικητικών του ορίων.

Ως γνωστόν, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, όπως κάθε δέκα χρόνια, θα διενεργήσει την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.

49.872 ο πληθυσμός του δήμου το 2011, 53.585 πριν είκοσι χρόνια

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απογραφή στον δήμο Αιγιαλείας, ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται σε 49.872 κάτοικους σύμφωνα με την απογραφή του 2011, που για κάποιους δεν ήταν ακριβής αφού πολλοί δεν φρόντισαν ή δεν κατάφεραν να απογραφούν. Να σημειωθεί ότι η απογραφή του 2001 ήθελε τους έξι τότε δήμους της Αιγιάλειας, να έχουν πληθυσμό 53.585 κατοίκους.
Η διαδικασία έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ στο πλαίσιο των γενικών απογραφών κτιρίων και πληθυσμού – κατοικιών και διαδικασίας καθορισμού αυτοτελών οικισμών, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας την τελευταία έκτακτη-κατεπείγουσα συνεδρίασή του δια περιφοράς, προχώρησε σε απόφαση για την καταγραφή των οικισμών του. Συγκεκριμένα, ο δήμος κλήθηκε να απαντήσει για τυχόν μεταβολών που έχουν επέλθει από την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών έτους 2011 (συγχωνεύσεις, καταργήσεις, αναγνωρίσεις νέων οικισμών κ.λπ.) στους οικισμούς του Δήμου Αιγιαλείας με αποστολή της απόφασης στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομάδας Εργασίας (Π.Ο.Ε.) το αργότερο έως την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου.

Αυτοψίες από την Π.Ο.Ε.

Ακολούθως θα διενεργηθούν αυτοψίες από τον Πρόεδρο και τον Μηχανικό της Π.Ο.Ε. στους οικισμούς στους οποίους έχουν επέλθει μεταβολές. Όπως εξήγησε στο Σώμα ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος, ΄΄οι Γενικές Απογραφές του έτους 2021 αποσκοπούν στην καταμέτρηση του πληθυσμού της χώρας και τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του, καθώς και στη συγκέντρωση στοιχείων για τον οικοδομικό πλούτο της χώρας. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά για τη λήψη αποφάσεων και τη διαμόρφωση αποτελεσματικής και οικονομικής περιφερειακής πολιτικής, ενώ καλύπτουν τις στατιστικές υποχρεώσεις της χώρας προς την Ε.Ε. και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς΄΄.

Να σημειωθεί ότι στους δημοτικούς συμβούλους εστάλη και Φύλλο Αυτοτελούς Οικισμού (ΦΑΟ) του δήμου Αιγιαλείας που έχει ήδη συνταχθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο οποίο αναγράφονται οι οικισμοί κατά Κοινότητα και Δημοτική Ενότητα με τις μεταβολές που έχουν επέλθει έως την 31/12/2020, καθώς και η σχετική ενημερωτική εγκύκλιος.

Μόνο μία μεταβολή στην Κοινότητα Ζήριας

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατέγραψε μόλις μία μεταβολή. Ειδικότερα, πρόκειται να γνωστοποιήσει πως οι μεταβολές (συγχωνεύσεις, καταργήσεις, αναγνωρίσεις νέων οικισμών κ.λπ.) οι οποίες έχουν επέλθει στους Οικισμούς του Δήμου Αιγιαλείας από την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών έτους 2011 μέχρι σήμερα, αφορούν μόνο την Κοινότητα Ζήριας της Δημοτικής Ενότητας Ερινεού Δήμου Αιγιαλείας, η οποία πλέον περιλαμβάνει τους ακόλουθους οικισμούς: Ζήρια Άνω Ζήρια Λαμπίρη Σαρκουνάς Οι λοιποί Οικισμοί των Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Αιγιαλείας παραμένουν ως είχαν από την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών έτους 2011.

Η διαδικασία αυτοαπογραφής των νοικοκυριών μέσω gov.gr και taxis

Η διαδικασία με την οποία θα διενεργηθεί η απογραφή πάντως, έχει ως εξής: Μετά τις 22 Οκτωβρίου, ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσει έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για το νοικοκυριό και τα μέλη του.

Τον Δεκέμβριο, όσοι πολίτες, για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπόρεσαν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της Στατιστικής Αρχής στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της COVID-19.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr