background img
banner
banner

Δέηση και στεφάνια στη μνήμη των Ηρώων του ’40 | ΦΩΤΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Με κάθε επισημότητα και συγκίνηση, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και έναν ήλιο που έμοιαζε ανοιξιάτικος, εορτάστηκε και φέτος η ιστορική επέτειος του ¨Όχι¨ των Ελλήνων. Τα 81 χρόνια που συμπληρώθηκαν φέτος, ήταν μια συγκυρία που προσέδωσε όχι μόνο έντονη εθνική υπερηφάνεια για τους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους για να αποκτηθεί η ελευθερία του έθνους και να ¨τιναχθεί¨ από πάνω του ο Ιταλογερμανικός ¨ιός¨ του ναζισμού, αλλά και η καλύτερη… ευκαιρία να παρακολουθήσει πολύς κόσμος τις όποιες εκδηλώσεις, ύστερα από ένα ¨υποχρεωτικό¨ 24μηνο που έζησε η κοινωνία λόγω του ιού του covid και των περιορισμών του.

Η πανηγυρική ημέρα ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου στην οποία παραβρέθηκε αρκετός κόσμος μεν, αλλά τηρώντας πρωτίστως τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής ασφαλείας (απαιτούμενες αποστάσεις, μάσκες προστασίας). Όμως, ο περισσότερος… λαός ήταν έξω από τον Ιερό Ναό και στον προαύλιο χώρο του. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας που τελέσθηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου αλλά και του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος, οι Αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου, μετέβησαν στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων και αφού εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των ανθρώπων που έπεσαν στην μάχη για την λευτεριά της πατρίδας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού κόσμου της περιοχής, καθώς και σωμάτων ασφαλείας και διαφόρων φορέων.

Μητροπολίτης: «Οι “εσωγενείς εχθροί” είναι πολλές φορές πολύ πιο επικίνδυνοι…»

Απευθυνόμενος ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος στον κόσμο που υπήρχε μέσα στον μητροπολιτικό ναό, τόνισε: «Η σκέψη μας είναι σε εκείνους που έδωσαν το αίμα και την ζωή τους, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Η ελληνική σημαία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ας είναι εκείνη, που θα σκεπάζει πάντα το έθνος μας και θα το προφυλάσσει από τους εξωγενείς αλλά και τους εσωτερικούς εχθρούς. Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, οι “εσωγενείς εχθροί” είναι πολλές φορές πολύ πιο επικίνδυνοι και πιο… δόλιοι από κάθε άλλο εχθρό. Γιατί δεν ξέρεις τι σκέπτονται, τι κάνουν ή τι μπορούν να πράξουν. Η ιστορία, τους καθιστά πιο επικίνδυνους από τον καθένα και εν καιρώ ειρήνης και εν καιρό πολέμου. Να ευχηθούμε για αυτή την μεγάλη ημέρα, όπου το έθνος μας και οι ήρωες του βρήκαν το σθένος και αντιμετώπισαν τον εχθρό, η Παναγία μας, να συνεχίσει να είναι αυτή που θα σκεπάζει και την Αιγιάλεια και την χώρα μας και κάθε σπιθαμή ετούτης της γης, από δεινά και πολέμους. Χρόνια πολλά και ευλογημένα» είπε ο ποιμενάρχης.

Δήμαρχος: «Οι ήρωες του έπους του ’40 άφησαν ηθικά διδάγματα στις νεότερες γενιές»

«Τιμούμε τους αγωνιστές των πανανθρώπινων αξιών, οι οποίοι μέσα από θυσίες και στερήσεις, ηρωισμούς και κατορθώματα, έγραψαν “χρυσές σελίδες” στην ελληνική ιστορία, δίδοντας σε όλο τον πλανήτη μαθήματα αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας και θάρρους, στον αγώνα τους για την ελευθερία. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι κάποιοι μπήκαν μπροστά και τόλμησαν, αντιστάθηκαν και άφησαν οικογένειες, δουλειές και υποχρεώσεις προκειμένου να υπερασπιστούν την πατρίδα. Οι επέτειοι δεν είναι έξω από την ζωή μας, ούτε ως μύθοι ούτε ως κάτι άλλο. Αποτελούν πηγή έμπνευσης και ιστορικό παράδειγμα, για την σημερινή πραγματικότητα και τον σύγχρονο άνθρωπο του 2021. Αυτοί, άφησαν ηθικά διδάγματα στις νέες γενιές, με κυριότερο χαρακτηριστικό ότι η διατήρηση της ελευθερίας που ζούμε απαιτεί θυσίες, είτε στην ειρήνη με γνώμονα την ενότητα και την συσπείρωση του κόσμου, είτε εν καιρό πολέμου με την κοινή πλεύση και το θάρρος. Προσωπική ευθύνη μας, είναι η αυτογνωσία μέσα από τις σελίδες της ιστορίας και να ξέρουμε ποιοί ήταν οι μεγάλοι νικητές της ζωής εκείνη την εποχή» ήταν τα πρώτα λόγια του δημάρχου Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλου, απευθυνόμενος στον κόσμο που υπήρχε μέσα στον μητροπολιτικό ναό.

«Το μήνυμα του “όχι” αποκτά ένα μεγάλο και απελευθερωτικό νόημα»

Με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους, μετέβησαν στο Μνημείο Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.
Η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Εύη Μέγαρη, στον πανηγυρικό της ημέρας, προσπάθησε να αναλύσει το πόσο σημαντικό είναι το νόημα της ελευθερίας και το αίσθημα του ηρωισμού που κάποτε έδειξαν οι πρόγονοί μας, λέγοντας: «Το έπος του ‘40 δεν είναι μόνο αριθμοί και ονόματα. Ο ελληνικός λαός εκείνη την ημέρα ξύπνησε από τα ουρλιαχτά των σειρήνων του πολέμου. Το “όχι” του Μεταξά αντηχούσε σε βουνοκορφές και πόλεις, σε ρεματιές και κάθε σπιθαμή γης στη χώρα» είπε μεταξύ άλλων η κ. Μέγαρη, η οποία προσέγγισε την “σημασία” της γιορτής με… ποιητικό τρόπο και αλληγορική διάθεση. Με αρκετό στόμφο και δυνατή φωνή, η εκπαιδευτικός έκλεισε την ιστορική αναδρομή της ημέρας με την φράση «Το μήνυμα του “όχι” αποκτά ένα μεγάλο, απελευθερωτικό νόημα: Να μπορούμε να αντιστεκόμαστε στους σύγχρονους αυταρχισμούς κάθε είδους, βροντοφωνάζοντας ένα παγκόσμιο “όχι”» ενώ έκλεισε με στίχους ενός ενωτικού ποιήματος της εποχής. Στο τέλος της αναφοράς της, το κοινό ξέσπασε σε αυθόρμητα και παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Δημήτρης Καλογερόπουλος

Στεφάνια κατέθεσαν οι: Δημήτρης Καλογερόπουλος δήμαρχος Αιγιάλειας, Άγγελος Τσιγκρής βουλευτής Αχαΐας, Τάκης Παπαδόπουλος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Γκιώνης πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου, Βασίλης Ροδόπουλος διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου, Μιχάλης Κωστάκης διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Αιγίου, Ανδρέας Ζαφειρόπουλος πύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Δημήτρης Ελευθεριώτης πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δώρα Μαστραπά πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Αθηνά Σκανδάμη πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος Ναυτοπρόσκοποι Αιγίου, Βασίλης Σταθακάρος πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Αιγιαλείας, Άκης Μουρίκης Γραμματέας της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Αιγίου, Σοφία Χατζοπούλου Γραμματέας της ΙΛΕΑ, Γιώργος Κασιμάτης μέλος του Σωματείου “Βοστίτσα 1821”, Δημήτρης Μπούρδος Εθελοντική Ομάδα Προστασίας «Αχαιός».
Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Αιγίου.

Άγγελος Τσιγκρής

Τάκης Παπαδόπουλος

Γιώργος Γκιώνης

Βασίλης Ροδόπουλος

Μιχάλης Κωστάκης

Ανδρέας Ζαφειρόπουλος

Γιώργος Μπέσκος

Δημήτρης Ελευθεριώτης

Δώρα Μαστραπά

Αθηνά Σκανδάμη

Πάνος Γεωργακόπουλος

Βασίλης Σταθακάρος

Άκης Μουρίκης

Σοφία Χατζοπούλου

Γιώργος Κασιμάτης

Δημήτρης Μπούρδος

Οι μαθητές τίμησαν τους Ήρωες και την παραμονή της Επετείου

Εν τω μεταξύ, με μεγάλη επισημότητα και ιδιαίτερη κατάνυξη λόγω της ημέρας, τελέσθηκε το προσκύνημα των μαθητών στο Μνημείο Ηρώων στα Υψηλά Αλώνια την προηγούμενη ημέρα (27 Οκτωβρίου), με τα παιδιά των σχολείων της περιοχής να τιμούν στους Ήρωες, εν όψει της Εθνικής Εορτής.

Το προσκύνηµα των µαθητών και µαθητριών των Σχολείων και Σχολών, συνοδεύτηκε στο Μνηµείο των Ηρώων με τους επικεφαλής καθηγητές, δάσκαλους και βαθµοφόρους, ενώ την δημοτική αρχή εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι Μαρία Γιδά, Στρατός Βαρδάκης και Γρήγορης Τριανταφυλλόπουλος, ενώ παρουσία είχαν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αιγίου κ. Γκιώνης και ο πρόεδρος τη Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης.

Εκ μέρους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στεφάνι κατέθεσε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου (το οποίο ήταν και το σχολείο αναφοράς) ενώ στεφάνι κατατέθηκε από την τελετάρχη της Πρωτοβάθμιας κ. Μπλατσάκη από το 1ο Λύκειο Αιγίου, ενώ τέλος την χορωδία είχε αναλάβει η κ. Μαρία Σταυράκη από το 3ο Γυμνάσιο Αιγίου. Εκ μέρους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατέθεσαν στεφάνι όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία, ενώ για πρώτη φορά εδώ και 20 και πλέον χρόνια, στεφάνι κατέθεσε το ΕΚΑΜΕ Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr