background img
banner
banner

Διαφορετική παρέλαση, ίδιο φρόνημα! | ΦΩΤΟ

ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 – ‘’ΒΟΥΛΙΑΞΕ’’ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ

Το Αίγιο γιόρτασε με λαμπρότητα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το σημείο διεξαγωγής της παρέλασης άλλαξε, μεσολάβησαν μία ολόκληρη πανδημία και τα μέτρα αυτής από την προηγούμενη παρέλαση, ωστόσο εκείνο που έμεινε σταθερό και αναλλοίωτο είναι το εθνικό φρόνημα και η υπερηφάνεια των Ελλήνων. Τα νιάτα του Αιγίου ήταν εκεί, με τη γαλανόλευκη στα χέρια, για να αποδείξουν πως το ηθικό της νέας γενιάς δεν κάμπτεται από δυσκολίες, αντιθέτως με την ιστορική μνήμη, χαράσσει δρόμους προς το μέλλον!

Η πραγματοποίηση παρέλασης σε εθνική εορτή μετά από ενάμιση χρόνο και η αλλαγή τόπου διεξαγωγής της σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, έβγαλαν τους Αιγιώτες στον δρόμο. Η οδός Ζωοδόχου Πηγής κατακλύστηκε από κόσμο και τα πεζοδρόμια γέμισαν πολίτες που μετά από πολύ καιρό στάθηκαν πλάι – πλάι να καμαρώσουν τη μαθητιώσα νεολαία να παρελαύνει με λεβεντιά και χάρη. Θα έλεγε κανείς ότι τα σχολεία του δήμου αποτελούν τις πιο ζωντανές κι ελπιδοφόρες κυψέλες αυτής της κοινωνίας που αποζητά το καινούριο, το άφθαρτο, το καλύτερο από το προηγούμενο…

Η Ζωοδόχου Πηγής είχε την τιμητική της!

Κάπως έτσι αποδείχθηκε και η Ζωοδόχου Πηγής για τη διεξαγωγή της μαθητικής παρέλασης, επιλογή που δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος, αφού ο όλος εορτασμός συνοδεύτηκε από τάξη και ασφάλεια, δίνοντας στους εκατοντάδες Αιγιαλείς που ξεχύθηκαν στους δρόμους, τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα παιδιά των σχολείων της περιοχής. Η οργάνωση και η λειτουργικότητα φάνηκαν σε κάθε σημείο, αν εξαιρέσει κανείς την επιθυμία αρκετών να παρκάρουν τα οχήματά τους κοντά στο σημείο της παρέλασης, πράγμα αδύνατον. Από την άλλη, ο δήμος είχε μεριμνήσει και γι’ αυτό, αφού το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο διέθεσε το παλιό λιμάνι για στάθμευση. Γενικότερα, η παραλιακή ζώνη του Αιγίου είχε την τιμητική της αφού αποτέλεσε μία ελκυστική και φιλόξενη τοποθεσία γι’ αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Στα αξιοσημείωτα και η ειδική μέριμνα για την καθαριότητα απ’ άκρη σ’ άκρη, όπως και για την ασφάλεια με την τοποθέτηση κολονακίων με σχοινιά στα πεζοδρόμια για τον περιορισμό του κόσμου πάνω σε αυτά.

Παρατεταμένο χειροκρότημα για τη μαθητιώσα νεολαία του Αιγίου

Η εξέδρα των επισήμων τοποθετήθηκε στην πλευρά της θάλασσας, κι ακριβώς δίπλα διαμορφώθηκε ο χώρος που θα φιλοξενούσε τη Φιλαρμονική Αιγίου, η οποία ως είθισται, ήταν αυτή που παιανίζοντας άνοιξε την παρέλαση. Αφετηρία ήταν το πάνω μέρος της οδού Παυσανίου, σημείο συνάντησης των μαθητικών αγημάτων λίγη ώρα πριν.

Μετά τη Φιλαρμονική σειρά είχαν τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Αιγίου που με ομοιόμορφα ρούχα και συντονισμένο βήμα προκάλεσαν το παρατεταμένο χειροκρότημα. Ακολούθησε ο νεοσύστατος σύλλογος αναβίωσης και βέβαια τα συστήματα Προσκόπων, ενώ η παρέλαση έκλεισε και πάλι με τη Φιλαρμονική Αιγίου.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο Αίγιο και την παρέλαση, έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Γούτος, οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί, κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr