background img
banner
banner

Η αύξηση των κονδυλίων για τα αδέσποτα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ ¨ΑΦΟΡΜΗ¨ ΓΙΑ ΤΗ… ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων χθες και το βάρος για άλλη μία χρονιά πέφτει στα αδέσποτα σκυλιά που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου Αιγιαλείας.
Με τη μόνη διαφορά ότι οι προοπτικές που δημιουργούνται πλέον είναι πολύ καλύτερες, αφενός γιατί σε επίπεδο δήμου πραγματοποιείται μια συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων και τη μέριμνα για τα υπάρχοντα και αφετέρου γιατί και η πολιτεία (επιτέλους…) αποφάσισε να διαθέσει πολλαπλάσια κονδύλια για τα αδέσποτα.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο δήμου τα πράγματα έχουν δύο… όψεις. Αφενός, ο κόσμος της Αιγιάλειας δείχνει να είναι πιο συνειδητοποιημένος και ευαίσθητος με το θέμα των αδέσποτων ζώων από πότε.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα περί αυτού είναι, ότι τους τελευταίους δύο μήνες, το τηλέφωνο του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια» στην περιοχή, δεν έχει σταματήσει να χτυπάει από ανθρώπους που δηλώνουν νέα… κουτάβια και γατάκια που γεννιούνται καθημερινά, σε όλο το μήκος και το πλάτος της Αιγιάλειας.
Αφετέρου, η παιδεία κι η ευαισθησία των ανθρώπων είναι το ζητούμενο και η νέα εποχή προς αυτή την κατεύθυνση, βαδίζει.

Ο νέος νόμος μάλιστα, που ψηφίστηκε και ισχύει εδώ και 20 περίπου μέρες, προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας υποχρεούνται στο εξής, είτε να στειρώσουν υποχρεωτικά το ζώο τους είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ συγκεκριμένο δείγμα DNA του ζώου, στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων, ώστε να σταματήσει η ασυδοσία και σε επέκταση, η εγκατάλειψή τους.

Από 800 χιλιάδες ευρώ που λάμβαναν οι δήμοι φέτος θα πάρουν 40 εκατομμύρια, για στειρώσεις και τσιπάρισμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων και ερωτώμενος από το protionline.gr ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος για το ποια είναι η κατάσταση που παρουσιάζει ο δήμος σε σχέση με τα αδέσποτα ανέφερε: «Η κυβέρνηση μάλλον έχει πάρει ¨ζεστά¨ το ζήτημα με τα αδέσποτα ζώα στην χώρα και το πρόβλημα που δημιουργείται σε κάθε γωνία της Ελλάδας με την εγκατάλειψή τους. Είναι η πρώτη χρόνια που τόσα χρήματα, 40 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή, πρόκειται να χρηματοδοτήσει τους δήμους για να θωρακίσουν την περιοχή τους ο καθένας με καταφύγια ζώων και για την περίθαλψή τους.
Και αυτό είναι σε πρώτη φάση μόνο, προβλέπεται και άλλο κονδύλιο σε γρήγορο χρόνο. Αυτό θα αφορά τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων ανά δήμο αλλά και για πρώτη φορά, ο νόμος θα ισχύσει και για τα δεσποζόμενα ζώα, τα οικόσιτα. Αυτό όπως ο καθένας καταλαβαίνει, ¨αλλάζει¨ όλο το τοπίο…» λέει ο αντιδήμαρχος Αιγιάλειας.

Φραγκονικολόπουλος: «Το κάθε ζώο δεν είναι παιχνίδι, τώρα πια η κάθε εγκατάλειψη θα έχει νομικές συνέπειες»

Ο νέος νόμος που ήδη έχει εφαρμοστεί, φέρνει ο καθέναν προ των… ευθυνών του. Πλέον είναι υποχρέωση του κάθε ανθρώπου που θέλει να έχει ένα ζωάκι, να το στειρώνει και όχι μόνο αυτό, αλλά να το δηλώνει κιόλας επισήμως, ξέχωρα τα ¨πάγια¨ έξοδά του, που είναι ούτος ή άλλως η διατροφή του και τα εμβόλια του.

Το μπέρδεμα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο στα αδέσποτα ζωάκια, καθώς για κάποιον ανεξήγητο λόγο στην περιοχή της Αιγιάλειας, οι γεννήσεις έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. «Πλέον κάθε άνθρωπος που θέλει να έχει ένα δικό του ζωάκι, πρέπει να είναι εις διπλούν υπεύθυνος και τυπικός απέναντι στην κοινωνία και τους νόμους. Δεν έχει πια κανείς την ¨πολυτέλεια¨ να παρατήσει το ζώο του στον δρόμο δίχως συνέπειες.

Τα πράγματα αλλάζουν και έτσι πρέπει να γίνει» λέει ο κ. Φραγκονικολόπουλος, οποίος είναι και ο ίδιος ιδιοκτήτης δύο αδέσποτων σκυλιών, του Ερμή και του Πέτρου, τα οποία περιθάλπει και τα προσέχει εδώ και καιρό, αφού τα βρήκε παρατημένα, εγκαταλελειμμένα και πλήρως ταλαιπωρημένα.

Σοφιανοπούλου: «Πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν και να ενδιαφερθούν για το κάθε αδέσποτο ζωάκι»

Το καταφύγιο της Ακράτας μπορεί να είναι στην φάση της έγκρισής του με τη μορφή του Δημοτικού Κυνοκομείου ακόμα και της ατελείωτης γραφειοκρατίας μεν, όμως… τα κονδύλια που πρόκειται να φτάσουν στα ταμεία του δήμου από την κρατική επιχορήγηση θα δώσουν μια απίστευτη ώθηση στην υλοποίησή του και τα οφέλη του στον δήμο.

Η φετινή χρονιά και σύμφωνα με την Σία Σοφιανοπούλου, πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιαλείας ¨Τα Φιλαράκια¨, «ο κόσμος ίσως να είναι λίγο πιο ευαισθητοποιημένος μεν το τελευταίο διάστημα, όμως δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά πράγματα στον Σύλλογο μας, αν και οι ίδιοι δεν κινητοποιηθούν και ενδιαφερθούν για το κάθε αδέσποτο ζωάκι.
Ο Σύλλογος δεν μπορεί να έχει υπό την σκέπη του τόσο μεγάλο πληθυσμό ζώων. Πρέπει και ο κόσμος να βοηθήσει όσο μπορεί.
Μάλιστα, πολλές οικογένειες δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να συντηρούν το κατοικίδιο τους, ή για άλλους λόγους τα… εγκαταλείπουν.
Αυτό που ζητάμε σαν Σύλλογος από τον κόσμο, είναι να κρατήσει ένα αδέσποτο ζώο για λίγο καιρό, μέχρι και εμείς σαν ομάδα να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο να υιοθετηθούν. Πόσα πια να κάνουμε και εμείς; Είμαστε 5 άτομα σαν εθελοντές για 70 σκυλιά στην εποπτεία μας. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό που επιτελούμε…»

Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο καθένας δημότης ότι κάθε ζώο, είναι και μία προσωπική ευθύνη, ένα ¨στοίχημα¨ επιβίωσης.

Οι εποχές έχουν αλλάξει και η βαναυσότητα της εγκατάλειψης ή της δολοφονίας ενός τετράποδου πρέπει να διώκεται ποινικά και με τους πιο ¨σκληρούς¨ νόμους.
Προτού κάποιος προχωρήσει σε μια υιοθεσία ενός ζώου πρέπει να ξέρει πως είναι κάτι που εκτός από κοστοβόρο και χρονικά δαπανηρό, είναι και υπευθυνότητα μιας υγιούς κοινωνικής εξέλιξης. Οι τακτικές του ¨βαρέθηκα το ζώο μου και το παρατάω¨ ή ¨δεν με νοιάζει το σκοτώνω ή το εγκαταλείπω¨ ανήκουν σε άλλους αιώνες, τότε που η κοινωνική ¨αμορφωσιά¨ κυριαρχούσε.
Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει. Και δόξα τω Θεώ, στην Αιγιάλεια οι δημότες αλλάζουν θετικά πλέον όλοι την συμπεριφορά τους προς τα ζωάκια, που μόνο αγάπη και τρυφερότητα μπορούν να προσφέρουν και να δίδουν.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr