background img
banner
banner

Κανένας πάνω από το επιτρεπτό όριο!

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΔΡΑΣΗ «ΝΥΧΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ»

Συνολικά 38 άτομα συμμετείχαν στο πρόγραμμα ¨Νύχτα χωρίς αυτοκίνητα¨ στην δράση του “Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας – Πάνος Μυλωνάς” που έλαβε χώρα το Σάββατο το βράδυ στο κέντρο του Αιγίου, σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Η νυχτερινή διασκέδαση απέκτησε… “βραχιολάκια” τα οποία μοίραζαν οι φιλικοί διοργανωτές και ενημέρωναν κάθε παρέα που περνούσε από την οδό Μητροπόλεως, για το ποια είναι τα οδυνηρά αποτελέσματα του να οδηγήσει κανείς, ενώ έχει καταναλώσει αλκοόλ αλλά και ποια συνήθεια μπορούν να υιοθετήσουν στο εξής όλοι, ώστε να διασκεδάζουν και να επιστρέφουν ασφαλείς στα σπίτια τους.

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια (Ι.Ο.ΑΣ) “Πάνος Μυλωνάς” αποτελεί έναν ανεξάρτητο μη Κυβερνητικό Οργανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε το 2005. Η δραστηριότητά του και το αρχικό “κόνσεπτ” του προγράμματος που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ήταν και είναι, οι νύχτες χωρίς τροχαία δυστυχήματα λόγω του αλκοόλ. Ο αποκλειστικός σκοπός της ενημέρωσης των Αιγιαλέων, στόχευε στην ευαισθητοποίηση, στην στήριξη και ενεργοποίηση της Πολιτείας ενάντια στο ποτό, με πολιτικές και δράσεις πρόληψης για τη μείωση της τροχαίων δυστυχημάτων μέσα από την υπευθυνότητα της σωστής ενημέρωσης.

Από τα συνολικά 200 περίπου άτομα που έδειξαν αρχικό ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το ειδικό πρόγραμμα, συμμετείχαν τελικά ενεργά 38 ¨οδηγοί¨ (από αυτούς οι 25 άντρες κάθε ηλικίας) δίχως να υπάρξει ούτε ένας πάνω από το επιτρεπτό όριο κατανάλωσης αλκοόλ, κατόπιν ελέγχου τεστ που διεξαγόταν επί τόπου από την Αστυνομία.

¨Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί¨

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει “τρέξει” ήδη σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Για το Αίγιο, είχε συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αιγιάλειας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αιγιάλειας και τον Σύλλογο Εστιατορίων και Αναψυχής, ενώ μια πλειάδα άλλων χορηγών στηρίζουν σε κάθε πόλη το πρόγραμμα, οικονομικά και πρακτικά και σε όλο το φάσμα του. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τους υπεύθυνους είναι 210 8620150, 6984111206 και ο κεντρικός άξονας της δράσης παραμένει να είναι το σλόγκαν «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί».

Το απόλυτο αυτό μήνυμα, οι διοργανωτές θέλουν να είναι η προτροπή στις παρέες που βγαίνουν έξω για διασκέδαση, να ορίζουν πάντα ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει καθόλου ποτό εκείνη τη βραδιά και θα αναλάβει το ρόλο του “οδηγού της παρέας” φορώντας ένα ειδικό βραχιολάκι που θα του το θυμίζει. Οι δείκτες των τροχαίων ατυχημάτων δείχνουν μια αυξητική τάση. Μάλιστα, παρόλο που ο κορωνοϊός και τα lock down που έζησε η κοινωνία “έριξαν” σαφώς τα ποσοστά των τροχαίων σε πανελλαδικό επίπεδο, εντούτοις τις τελευταίες βδομάδες είναι πάλι σε αύξηση και μάλιστα τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι, ο ένας στους τέσσερις λόγους θνησιμότητας σε ατυχήματα είναι το αλκοόλ.

Η δράση “Οδηγός της παρέας” με την καμπάνια που έχει ξεκινήσει και φέτος, προσπαθεί να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για την πρόληψη και την ασφάλεια, για νύχτες δίχως ατυχήματα.

Ο στόχος της συγκεκριμένης βραδιάς ήταν αυτός και οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το ειδικό κλιμάκιο της δράσης, για όλα τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν κατά την βραδινή έξοδό τους, με την απόλυτη δυνατή ασφάλεια, δίχως άσχημα απρόοπτα και χωρίς να γίνει κάτι που θα αλλάξει τη ζωή τους.

Επιβράβευση στους ¨οδηγούς¨ δώρα και για την υπόλοιπη παρέα… μόνο συμβουλές

Έτσι, όπως είχε γίνει και σε άλλες πόλεις έτσι και στο Αίγιο η δράση, πρότεινε στις παρέες που βγήκαν για… ποτάκι, η ίδια η παρέα να “ορίσει” αυτόν που θα τους γυρίσει όλους με ασφάλεια στο σπίτι τους. Δηλαδή, να είναι ο μόνος που δεν θα πιει καθόλου, ώστε να είναι νηφάλιος και να μην υπάρχει τιμή αλκοόλ στο αίμα του. Το ειδικό “βραχιολάκι” που είχε στο χέρι του ο κάθε “οδηγός της παρέας”, είχε την λειτουργία αφενός μεν της αναγνώρισης ποιος είναι ο “ντραϊβερ” και αφετέρου, ο άνθρωπος που θα λάμβανε την… επιβράβευση, που δεν ήπιε αλκοόλ. Κάθε “οδηγός” που έβγαινε από το οποιοδήποτε κατάστημα, έμπαινε στην διαδικασία να κάνει ένα αλκοτέστ συνοδεία ενός αστυνομικού με πολιτικά ρούχα και αφού η τυπική διαδικασία του τεστ έδειχνε κανονικές τιμές αλκοόλ στο αίμα, ο κάθε οδηγός λάμβανε μια επιβράβευση, μια σακούλα με διάφορα δώρα, προσφορά των διαφόρων χορηγών της δράσης.

Με τη στήριξη της ΔΗΚΕΠΑ

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ. Αιγιάλειας η οποία είχε μεγάλη στήριξη και συμμετοχή σε όλο αυτό, παραχώρησε στην εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε κάθε μέσον ή παροχή που χρειαζόταν, ώστε να υπάρχει και κάθε είδους “ευκολία” και βοήθεια, στους διοργανωτές. Η ομάδα του Ι.Ο.ΑΣ. ξεκίνησε την ενημέρωση στον κόσμο στις 9 το βράδυ και αρκετά άτομα και με ανάλογο εξοπλισμό (προσπέκτους και φυλλάδια) που ενημέρωναν κάθε περαστικό για την καμπάνια και για το τι είναι το… σύστημα ο “οδηγός της παρέας”. Μάλιστα, σε ειδικό χώρο και σε τραπεζάκι επί του δρόμου, υπήρχε ακροφύσιο για την αλκοολική μέτρηση, ¨βραχιολάκια¨ για τον εκάστοτε οδηγό, καθώς και σακούλες με τα δώρα “επιβράβευσης”. Επίσης, μοιράστηκαν σε αρκετούς ενημερωτικά καρτελάκια και οι ευγενικοί άνθρωποι της δράσης, πρότειναν σε κάθε παρέα, ο ένας από αυτούς να πάρει το ρόλο του “οδηγού”. Να σημειωθεί ότι, το κάθε τεστ για την μέτρηση του αλκοόλ που διενεργήθηκε, δεν είχε καταγραφικό χαρακτήρα και γι’ αυτό δεν υπήρχαν οι τυπικές διαδικασίες του να ζητούνται ονόματα ή άδειες οδήγησης. Η δράση στέφτηκε με την απόλυτη συμμετοχή και σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα γίνει πάλι τον ερχόμενο Οκτώβριο, με σκοπό την επαγρύπνηση των οδηγών, για μια νυχτερινή έξοδο χωρίς κινδύνους.

Στη δράση συμμετείχαν δεκάδες εθελοντές, καθώς και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ο Σπύρος Αυγουστής υπεύθυνος του ¨Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς¨, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιάλειας Λάμπης Παπαδόπουλος και πολλά μέλη του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής, ενώ τη δράση υποστήριξε και το Αστυνομικό Τμήμα Αιγιάλειας. Τέλος, να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε για 15η συνεχόμενη χρονιά πανευρωπαϊκά και διενεργήθηκε σε 40 πόλεις της Ελλάδος ταυτόχρονα, ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο μοιράστηκαν πάνω από 2200 ¨βραχιολάκια επιβράβευσης¨.

Μιλώντας για την επιτυχημένη δράση του Ινστιτούτου και για την συμμετοχή του κόσμου, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ. Αιγιάλειας Μαρία Τσουκαλά, επισήμανε στην “Π”: “Ήταν μια δράση που πραγματικά με ενθουσίασε. Όλοι οι θαμώνες των μπαρ της Μητροπόλεως ήταν άψογοι, ευγενικοί και με δεκτικό ύφος. Πήραν μέρος με ευχαρίστηση στην όλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης και κυρίως οι νέοι άνθρωποι. Ευχαριστώ πολύ τους εθελοντές (κυρίως οι συνεργάτες μου) και το “Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς” που μας συμπεριέλαβε στην προσπάθεια αυτή. Κυρίως τον Σπύρο Αυγουστή, τον συντονιστή της όλης προσπάθειας. Επίσης να ευχαριστήσω την Τροχαία Αιγίου και τους ιδιοκτήτες των μπαρ, για την συνεργασία τους. Η κινητοποίηση των νέων και η ευαισθητοποίησή τους, σε μεγάλα θέματα και ζητήματα, αποτελεί πάντα προτεραιότητα μας”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr