background img
banner
banner

Με 24 σχολεία η Αιγιάλεια στο πρόγραμμα

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας πρόκειται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα σχολικά γεύματα για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.

Στην Αιγιάλεια, θα συμμετέχουν συνολικά 24 σχολεία και για τους μαθητές που δεν θα παρακολουθούν Ολοήμερο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης, η σίτιση θα διαρκεί και θα παρέχεται μέχρι την ώρα αποχώρησής τους από τη σχολική μονάδα.

Οι μερίδες θα παρασκευάζονται από επιλεγμένες εταιρείες τροφίμων και για την φετινή χρονιά. Κατά την περσινή περίοδο, οι ποσότητες των έτοιμων φαγητών έρχονταν από εταιρεία κέτερινγκ που έδρευε στην Κόρινθο και ήταν συμβεβλημένη με το υπουργείο ως πρόγραμμα διάρκειας 8μηνου. Όλες οι ανάλογες εταιρείες τέτοιου είδους, διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και πληρούν όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί από το κράτος. Οι συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι κατά την προμήθεια και κατά την διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων, είναι κάτι που η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν δώσει αρκετή σημασία. Τα γεύματα θα περιλαμβάνουν κοτόπουλο, μπιφτέκια, γαλοπούλα, ψάρι, λαδερά και όσπρια ή σπιτικές πίτες και θα συνοδεύονται κυρίως από σαλάτες διαφόρων ειδών ή με ρύζι.

Οι 24 σχολικές μονάδες που θα συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα είναι: 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 6ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 8ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού, Δημοτικό Σχολείο Ελίκης, Δημοτικό Σχολείο Καμαρών, Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, Δημοτικό Σχολείο Μεγανίτη, Δημοτικό Σχολείο Ροδοδάφνης, Δημοτικό Σχολείο Σελιανιτίκων, Δημοτικό Σχολείο Σελινούντα, Δημοτικό Σχολείο Τέμενης, Δημοτικό Σχολείο της Αβύθου και τέλος το Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας.

Λύση για πολλές οικογένειες από το 2016 ως σήμερα

Είναι μια δράση η οποία θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε το 2016 με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της εξοικονόμησης ενέργειας και χρόνου. Το “μενού” του Προγράμματος Σίτισης, αφορά μαθητές σχολείων που έχουν αιτηθεί να συμμετάσχουν και θα ισχύει και για τις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας. Κάθε μερίδα φαγητού, είναι ειδικά σχεδιασμένη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ώστε να καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών, στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής. Περαιτέρω, αποβλέπει στην κοινωνικοποίηση των μαθητών και στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής. Οι κηδεμόνες μάλιστα, πιστεύουν είναι μία καλή πρακτική για την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και βεβαίως, μεγάλο κέρδος… χρόνου.

Τα πολυθέσια σχολεία που έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον για τα σχολικά γεύματα φέτος έχουν διευρυνθεί, καθώς μέχρι πρότινος δεν είχαν συμμετάσχει κάποιες σχολικές μονάδες από την Ανατολική Αιγιάλεια, κυρίως. Σύμφωνα με την εκπαιδευτική κοινότητα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την κοινωνία και φυσικά λόγω των μεγάλων αλλαγών που έχουν γίνει από τον κορωνοϊό σε κάθε επίπεδο, τα σχολικά γεύματα αποτελούν μια μεγάλη «ανάσα» και μια καλή λύση για την σύγχρονη τοπική οικογένεια και των αναγκών της. Μάλιστα, το να τρώει το παιδί στο σχολείο, είναι για πάρα πολλούς κηδεμόνες μια… λύτρωση χρόνου και βολής.

Πολλές φορές, οι γονείς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και περιορισμένου χρόνου γενικά, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις διατροφικές απαιτήσεις της οικογένειας, με τα συγκεκριμένα γεύματα αυτόματα να “στέφονται” μια σωτηρία και ιδανική λύση για την διατροφή του παιδιού σε συνδυασμό με το σχολείο. Σύμφωνα με τα περσινά “μενού” τα φαγητά αυτά περιελάμβαναν δύο φορές την εβδομάδα όσπρια, δύο φορές κρέας ή κοτόπουλο με εναλλακτικές λύσεις το ψάρι, το χοιρινό κρέας και τις διάφορες πίτες κυρίως αλμυρές. Αυτά μάλιστα, συνήθως συνοδεύονταν από σαλάτα (συνήθως μαρούλι ή λάχανο που έχουν μεγαλύτερη “αντοχή”) και μικρές ποσότητες τυριών ή πουρέ.

Θετικοί οι διευθυντές των σχολείων, αναμένουν…

Μιλώντας για τα σχολικά γεύματα που ξεκινούν στα σχολεία της Αιγιάλειας από μέρα σε μέρα, η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Βασιλική Πλατάνου, τονίζει στo protionline.gr: «Φέτος τα σχολικά γεύματα δεν έχουν ακόμα αρχίσει και ούτε ακόμα μας έχει έρθει κάποια ειδοποίηση πότε θα ξεκινήσουν να δίδονται. Δεν ξέρουμε αν φέτος έχει διαφοροποιηθεί κάτι από την περσινή χρονιά. Εμείς όταν ειδοποιηθούμε ότι ξεκινά η διαδικασία, θα έρθουμε σε επαφή με τους κηδεμόνες των μαθητών και τότε θα μπορούμε να ξέρουμε ποιοι ή αν θα συμμετάσχουν. Το πρόγραμμα, κατά την διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένο. Από το δικό μας σχολείο, συμμετείχαν 75 παιδιά επί συνόλου 200, που ήταν η δυναμική της μονάδας».

Από την μεριά του ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης Δημήτρης Ελευθεριώτης μιλώντας στo protionline.gr, τονίζει για το θέμα: «Έχει βγει μία εγκύκλιος η οποία ακόμα δεν έχει έρθει στα σχολεία της περιοχής. Γνωρίζω ότι 23 σχολικές μονάδες έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων για την τρέχουσα περίοδο. Δεν έχει ανακοινωθεί ούτε ο μειοδότης που ανέλαβε, ούτε ποια θα είναι η διαδικασία της διανομής, ούτε και το πώς προκύπτει ο ποιοτικός έλεγχος των γευμάτων. Όμως θεωρώ, ότι επειδή αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα συμπεριλαμβάνεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, θα φέρει κορυφαίες προδιαγραφές, που σημαίνει αυτόματα ότι κάθε σχολική μερίδα θα “περνάει από κόσκινο” και βέβαια, σε κάθε επίπεδο θα αναδεικνύει την διατροφική αξία» αναφέρει ο κ. Ελευθεριώτης που ως γνωστόν είναι και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αιγιάλειας.
Η διανομή των γευμάτων σε όλη τον δήμο, θα είναι δράση και κονδύλια που θα καλύπτει εξ ολοκλήρου το ίδιο το κράτος και δεν θα είναι σε καμία περίπτωση, διαχείριση των τοπικών αυτοδιοικήσεων ή των σχολικών μονάδων, ακόμα και αν έχουν συμμετοχή σε αυτό. «Γνωρίζω πως οι διαγωνισμοί τέτοιου είδους, είναι αρκετά αυστηροί και φέρουν δικλείδες ασφαλείας. Κάθε εταιρεία που αναλαμβάνει τέτοιες ανάλογες ενέργειες, πρέπει να διαθέτει τις κορυφαίες πιστοποιήσεις ποιότητας και υγιεινής. Όλα αυτά τα γεύματα, ακολουθούν πρότυπα της μεσογειακής διατροφής» αναφέρει ο κ. Ελευθεριώτης.

Μιλώντας στo protionline.gr για το θέμα η Αναστασία Ευσταθίου, διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας, επισημαίνει: «Είναι ένα μέτρο αρκετά ευεργετικό το οποίο αν μη τι άλλο, δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο και την πρόνοια για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και κοινότητες. Σε αυτούς τους αρκετά δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αυτά τα γεύματα βοηθούν πολύ την μέση οικογένεια και σίγουρα, είναι μια πολύ καλή διατροφική πρακτική λύση μέσα στο σχολείο. Το φαγητό έρχεται ζεστό και ελεγμένο και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική λύση. Είναι μεγάλο βοήθημα δε και στα ολοήμερα σχολεία και στους εργαζόμενους κηδεμόνες των μαθητών μας. Πέρυσι, η πλειοψηφία των οικογενειών της μονάδας μας, εδώ στην Ακράτα, την προτίμησε σε πολύ μεγάλο ποσοστό και δήλωσαν ότι θα ήθελαν εκ νέου να συμμετάσχουν. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι έχουν υψηλή διατροφική αξία και από τα 100 παιδάκια του δικού μας σχολείου, την περσινή χρονιά, δήλωσαν συμμετοχή τα 97 από αυτά. Αυτό νομίζω, θα συμβεί και φέτος».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr