background img
banner
banner

Μικρό κομμάτι γης με μεγάλη αξία!

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ – Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΡΟΥΜΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Οι περιγραφές των διαφόρων κοινοτήτων που τακτικά παρουσιάζει το protionline.gr και παραθέτει στο αναγνωστικό κοινό, είναι φυσικό να διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το Καθολικό είναι ένα χωριό με πολύ μεγάλη παραγωγή προϊόντων, με απίστευτη φυσική ομορφιά και βέβαια, με… διάθεση να αναπτύσσεται σύμφωνα με την εποχή. Όμως η… θέση του (καθώς βρίσκεται αρκετά μακριά από τον “πυρήνα” των εξελίξεων, που θεωρείται ότι είναι το Αίγιο) και η αδιαφορία των… πολλών δημοτικών αρχών τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια, έχουν φέρει το χωριό σε μία κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με τους κατοίκους να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να προοδεύει και να υπερτερεί, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν τα απαιτούμενα «στηρίγματα».

Λίγα λόγια για την κοινότητα

Το χωριό βρίσκεται κοντά στο Άνω Διακοπτό και σε υψόμετρο 450 μέτρων περίπου. Αποτελεί ένα φυσικό σημείο της Ανατολικής Αιγιάλειας με εξαιρετική θέα στον Κορινθιακό, όπου κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, αλλά και οι όμορφες μυρωδιές του βουνού που ευωδιάζει από τα προϊόντα της γης. Όλα βρίσκονται σε πραγματική αφθονία. Σύμφωνα με την μυθολογία αλλά και τις αρχαιολογικές ενδείξεις που υπάρχουν, στο σημείο θεωρείται ότι βρισκόταν κτισμένο ένα μέρος από την πόλη της Αρχαίας Βούρας. Από το 1850 και έπειτα, ο οικισμός ανήκε πλέον και στο ¨Δήμο Βουρών¨ της τότε εποχής, ενώ από το 1870 και μετά, απογράφεται σαν αναπόσπαστο τμήμα του Διακοπτού. Πιθανολογείται δε, ότι ο οικισμός πρέπει να ήταν αρκετά παλαιός σαν υπόσταση και ότι δημιουργήθηκε κάπου στο 1200 με 1250 μ.Χ. Υπάρχουν δε μαρτυρίες, της ύπαρξής του επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως οργανικό κομμάτι γης, αποκαλούμενο ¨μαχαλάς της Κερνίτσας¨. Πρόεδρος της κοινότητας είναι η Παναγιώτα Μπρούμα.

Η Εκκλησία του χωριού είναι ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αποτελεί το καμάρι των ντόπιων κατοίκων, αλλά ταυτόχρονα και την ζωντανή απόδειξη της ιστορικότητας του Καθολικού και την πίστη της Ορθοδοξίας του, στην πορεία του μέσα στους αιώνες.

Η εκκλησία, είναι οικοδομημένη στα θεμέλια του πρώτου μεγάλου Μητροπολιτικού Ναού της περιοχής, βυζαντινού ρυθμού, την οποία κατέκαψαν οι Ιλλυριοί το 1770. Αποτέλεσε δε, την έδρα της Αρχιεπισκοπής Κερνίτσης Καλαβρύτων, ενώ στα χρόνια της τουρκοκρατίας – σε χώρους μέσα στο κτίριο της εκκλησίας – λειτούργησε και “Κρυφό Σχολειό”.

Η πάλαι ποτέ Αρχιεπισκοπή Κερνίτσης Καλαβρύτων, διάδοχος της οποίας είναι ο σημερινός ναός, συναντάται σε κείμενα βυθισμένα στα βάθη των αιώνων, όπως π.χ. η αναφορά του σε επιστολή του Πάπα Ιννοκέντιου του Γ’ κατά το έτος 1213, η οποία και είναι απόλυτα συνυφασμένη με το Καθολικό και τους κατοίκους του, καταδεικνύοντας την ιστορικότητα αλλά και τη διαχρονική σημασία του χωριού στο πέρασμα των αιώνων. Σήμερα στην εκκλησία υπάγονται και τέσσερα εξωκκλήσια, ενώ το κοιμητήριο του χωριού διατηρείται σε αρίστη κατάσταση, είναι λειτουργικό και πάντοτε καθαρό και προσεγμένο.

Κορωνοϊός VS Καθολικό

Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται ως επί το πλείστον με την γεωργία, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%. Τα κύρια προϊόντα του τόπου είναι το σταφύλι, η μαύρη σταφίδα, το κεράσι και το βύσσινο, το αχλάδι και βεβαίως το λάδι. Λόγω της υψηλής ποιότητας του εδάφους και της ευφορίας του σε παραγωγική δυναμική, όλα τα προϊόντα είναι εξαιρετικά.
Όμως, οι τοπικοί καλλιεργητές διαμαρτύρονται έντονα ότι τα προϊόντα τους, πωλούνται σε υπερβολικά χαμηλές τιμές και φοβούνται πως μαζί με τα λειτουργικά έξοδα, ίσως κριθεί ασύμφορη η ενασχόλησή τους με τη γη.

Η επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει, παρουσιάζει ότι δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, ενώ αρκετοί κάτοικοι έχουν ήδη προβεί σε εμβολιασμό. Σε ερώτηση του protionline.gr και για όσον αφορά την υγειονομική κατάσταση που παρουσιάζει η περιοχή, η κ. Μπρούμα, τονίζει για την επιδημιολογική συνολική εικόνα: «Οπωσδήποτε ο κορωνοϊός, δεν έχει αφήσει αδιάφορους του κατοίκους του χωριού. Τα μέτρα της ατομικής προστασίας τηρούνται με σχολαστικό τρόπο. Οικονομικές επιπτώσεις από τον covid-19 δεν υπάρχουν όπως σε άλλες περιοχές, αφού η οικονομία του χωριού είναι αποκλειστικά αγροτική και η εργασία στην ύπαιθρο δεν επηρεάζεται εύκολα από τους όποιους περιορισμούς ή τα lock down. Η μόνη ζημιά που έκανε ο ιός σε επαγγελματικό επίπεδο στο χωριό, είναι οι τελικές τιμές των προϊόντων των παραγωγών».

Η κοινότητα στο… ¨μεγεθυντικό φακό¨

* Ο ηλεκτροφωτισμός στο χωριό είναι επαρκής. Το οποιοδήποτε πρόβλημα που κατά καιρούς προκύπτει, αποκαθίσταται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Το ίδιο συμβαίνει και για τον καλλωπιστικό φωτισμό που διαθέτει η κοινότητα και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

* Δεν υπάρχει κάποιος πολιτιστικός σύλλογος και αυτό συμβαίνει κυρίως, γιατί πολλοί κάτοικοι δραστηριοποιούνται ήδη στην τοπική κοινότητα Διακοπτού, οπότε και έχουν ενταχθεί σε διάφορους πολιτιστικούς ή αθλητικούς συλλόγους εκεί.

* Η κεντρική πλατεία του χωριού διατηρείται σε καλή κατάσταση και συντηρείται με τα έσοδα της παγίας προκαταβολής της προέδρου, ενώ υπάρχει και μία οργανική παιδική χαρά στον αυλόγυρο της Εκκλησίας του χωριού, η οποία διατηρείται άψογη με την μέριμνα της ενορίας.

* Ο πληθυσμός που διαμένει μόνιμα στο χωριό, ανέρχεται στους 50 κατοίκους, δοθέντος ότι πρόκειται για κατολισθήσιμο οικισμό, με τους περισσότερους όμως να διατηρούν οικίες και στο Διακοπτό ή σε άλλες περιοχές. Κατά τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυτός τετραπλασιάζεται, λόγω των επισκεπτών και των εκδρομέων.

Ο εθελοντισμός και τα… κίνητρα που πρέπει να δοθούν από την Πολιτεία στους ντόπιους

Το αίσθημα της εργατικότητας, της συνεργασίας και του εθελοντισμού είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως… ορατό, στο Καθολικό. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι “προσφέρουν” χρόνο και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και δαπάνες, προκειμένου να βοηθήσουν σε κάποιο κοινό πρόβλημα της καθημερινότητας. Αυτό όμως, δεν πρέπει να αποτελεί λόγο εφησυχασμού της Πολιτείας και της Κεντρικής Διοίκησης… Μιλώντας για το ζήτημα αυτό η πρόεδρος του χωριού, τονίζει: «Ακόμα και οι εθελοντές θα κουραστούν και θα αγανακτήσουν αν δεν έχουν βοήθεια. Όχι γιατί δεν θα θέλουν να βοηθήσουν, αλλά γιατί ίσως να αισθανθούν εγκαταλειμμένοι, κάτι που δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιτρέψουμε. Απεναντίας, θα πρέπει καθημερινά ο μέσος κάτοικος της περιοχής να έχει το αίσθημα και την βεβαιότητα ότι η Πολιτεία και η Δημοτική Αρχή είναι κοντά, ότι δεν παλεύουν… τσάμπα και για το τίποτα. Τα θεσμικά όργανα και οι δομημένες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, πρέπει να είναι δίπλα και να αφουγκράζεται τα αιτήματα και τις αγωνίες των κατοίκων. Εάν εμπεδωθεί αυτό το αίσθημα, έπειτα και ο εθελοντισμός θα μεγαλουργήσει» αναφέρει η κ. Μπρούμα, η οποία εκλέγεται συνεχόμενα πρόεδρος της κοινότητας τα τελευταία 11 χρόνια.

Η κύρια και η αγροτική οδοποιία του χωριού

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν πάντοτε ένας κρίσιμος τομέας για το Καθολικό. Ο ρυθμιστικός ρόλος που παίζει η κατάσταση που επικρατεί στην οδοποιία, κατά μεγάλο ποσοστό εξαρτάται διαχρονικά και η τοπική οικονομία της περιοχής, η οποία είναι ακραιφνώς αγροτική. Κατά την τρέχουσα περίοδο, το συνολικό οδικό δίκτυο και πολύ περισσότερο οι αγροτικοί δρόμοι, είναι σε καλή κατάσταση, δρόμοι ασφαλείς για τους καθημερινούς χρήστες και τα οχήματά τους. «Ειδικά σε αυτό τον τομέα, οφείλω να επισημάνω την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε ως κοινότητα με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Τυγχάνουμε την άμεση ανταπόκρισή της, για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκύπτουν στην καθημερινότητα. Βεβαίως μικροπροβλήματα πάντα θα υπάρχουν, όμως το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση όσον αφορά την συνολική οδοποιία του χωριού, είναι σίγουρα καλύτερη από αυτήν παλαιότερων περιόδων…» ήταν τα λόγια της προέδρου.

Πώς λειτουργούν τα δίκτυα του νερού στην κοινότητα

Η ύδρευση και η άρδευση, έχουν πλέον περιέλθει εξ ολοκλήρου στην ΔΕΥΑΑ και έτσι, το χωριό έχει ικανοποιητική εικόνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων. Από άποψη υλικοτεχνική είναι σε ανεκτή έως καλή κατάσταση, ενώ σε γενικές γραμμές υπάρχει επάρκεια ύδατος και στο αρδευτικό νερό αλλά και στο πόσιμο, με εξαίρεση ίσως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι ανάγκες άρδευσης είναι μεγαλύτερες λόγω του θέρους αλλά κι οι ανάγκες ύδρευσης, σημειώνουν έντονα αυξητική τάση, λόγω του υπερτριπλασιασμού των κατοίκων του χωριού, με την εγκατάσταση των παραθεριστών. “Στον τομέα των δικτύων άρδευσης και ύδρευσης δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, διότι όταν εγώ εξελέγην «κληρονόμησα» αρκετά προβλήματα, αλλά δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι τότε υπήρχε ο σχετικά νεοσύστατος Δήμος Διακοπτού, με περιορισμένους πόρους σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, ομού δε και εμπειρία διαχείρισης και τώρα όλο το δίκτυο, το έχει αναλάβει μια Α.Ε. (η ΔΕΥΑ Αιγιάλειας), υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας, η οποία συμπυκνώνει πόρους, υλικό, ανθρώπινο δυναμικό και εμπειρία διαχείρισης και επομένως είναι τρόπον τινά «καταδικασμένη» να επιτύχει στο έργο της” αναφέρει η πρόεδρος.

Τέλος, ερωτώμενη η Παναγιώτα Μπρούμα, για το πώς κρίνει το έργο της Δημοτικής Αρχής, επισημαίνει: “Το μέχρι τώρα έργο της Δημοτικής Αρχής υπό την ηγεσία του κ. Καλογερόπουλου, κρίνεται καλό και αυτό το λέω με γνώμονα τα όσα αφορούν το χωριό. Βεβαίως βρισκόμαστε στο μέσον της θητείας, επομένως θεωρώ ότι όσο σημαντική είναι η καλή αρχή, άλλο τόσο σημαντικό είναι και ένα εντυπωσιακό φινάλε. Στη λήξη της θητείας, θα κριθούμε όλοι μας από τους δημότες για τα συνολικά πεπραγμένα. Όσον αφορά την ύπαρξη παραπόνων από τους αντιδημάρχους… ως αιρετή πρόεδρος του χωριού, απλώς θα πω ότι ένας πρόεδρος που θέλει το καλύτερο για το χωριό και τους συγχωριανούς του, πάντα θα έχει παράπονα. Πάντα θα ζητάει, πάντα θα διεκδικεί και πάντα θα ενοχλεί”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr