background img
banner
banner

Πτώση τζίρων… βροχή προστίμων στη λαϊκή αγορά

ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ

Τις επιπτώσεις των μέτρων του covid-19 μετρούν κάθε εβδομάδα στις υπαίθριες επιχειρήσεις τους οι έμποροι βιομηχανικών ειδών που δραστηριοποιούνται και στη λαϊκή αγορά του Αιγίου. Δεν τους έφταναν οι καθηλωμένοι τζίροι εξαιτίας της επιφυλακτικότητας του κόσμου και των μειωμένων εισοδημάτων, έρχονται και τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται, συνθήκες που τους έχουν εξουθενώσει οικονομικά.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποί τους αναφέρουν πως γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωτική η τήρηση των μέτρων ασφαλείας για τον κορωνοϊό αλλά και οι τήρηση των προβλεπόμενων του κανονισμού λειτουργίας της λαϊκής που έχει θεσπίσει ο δήμος, ωστόσο εκφράζουν παράπονο για εξάντληση της αυστηρότητας της αστυνομίας αποκλειστικά στον κλάδο τους… Αξίζει να αναφερθεί ότι τις τελευταίες δύο φορές που διεξήχθη η λαϊκή αγορά στο Αίγιο, έχουν επιβληθεί πρόστιμα για περισσότερους από έξι πάγκους, με τους επαγγελματίες να καλούνται να πληρώσουν 500 ευρώ έκαστος…

Αστυνόμευση ναι, αλλά όχι εξάντληση της αυστηρότητας…

Το γεγονός επισήμανε στo protionline.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Νατάσα Καλούδη, εκφράζοντας τη δυσφορία των συναδέλφων της που νιώθουν ευάλωτοι, εκτεθειμένοι και εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Οι πωλητές δικαιολογούν τη συνεχή παρουσία αστυνομικών οργάνων στη λαϊκή και τάσσονται υπέρ της ισχύος της νομιμότητας, ωστόσο επιθυμούν ανάλογοι έλεγχοι να πραγματοποιούνται σε όλους τους κλάδους.

΄΄Δεν έχουμε δει την αστυνομία να κάθεται π.χ. έξω από κάποιο σούπερ μάρκετ να ελέγχει αν φοράει μάσκα ο κόσμος που μπαίνει και βγαίνει. Μόνο στη λαϊκή αγορά έρχονται. Εμείς είμαστε υπέρ της νομιμότητας, εννοείται πως βάσει νόμου ο κόσμος πρέπει να φοράει μάσκες αλλά όμως δεν θα πρέπει να εξαντλείται η αυστηρότητα σε εμάς και τους πελάτες μας γιατί έτσι καλλιεργείται ένα καθεστώς που καθιστά αφιλόξενη τη λαϊκή. Μπαίνει σε μία διαδικασία να σκέφτεται συνεχώς μήπως έπεσε λίγο η μάσκα μήπως είναι κάτω από τη μύτη, νιώθει ότι παρακολουθείται κι αυτό λειτουργεί ανασταλτικά΄΄, αναφέρει η κ. Καλούδη, προσθέτοντας: ΄΄Δεν ελήφθη καθόλου υπόψη ότι είμαστε από το πρωί στον ήλιο και ότι για παράδειγμα μπορεί πάνω στη δουλειά να πέσει λίγο η μάσκα, άλλωστε είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Δεν μπορούν να μας μοιράζουν πρόστιμα τόσο εύκολα΄΄.

Θα αιτηθούν αύξηση των μέτρων των πάγκων

Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα έχουν να κάνουν με την υπέρβαση των 4,20 μέτρων που περιλαμβάνονται στον κανονισμό λειτουργίας της λαϊκής. ΄΄Ο κανονισμός λειτουργίας της λαϊκής έτσι όπως έχει αποφασιστεί από τον δήμο Αιγιαλείας είναι σωστός, μόνο στα μέτρα που δικαιούμαστε να καταλαμβάνουμε έχουμε κάποια ένσταση, θα θέλαμε να είναι περισσότερα, δεδομένου ότι πλέον έχουμε απομείνει μόλις 26 επαγγελματίες εν αντιθέσει με παλιότερα που ήμασταν τουλάχιστον οι διπλάσιοι. Θα ζητήσουμε νέο κανονισμό δεν ξέρω βέβαια εάν θα είναι εφικτό να αυξηθούν τα μέτρα λόγω του covid. Πάντως, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας ισχύουν τα πέντε μέτρα αλλά εμείς έχουμε μείνει στα τέσσερα. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα μέτρο παραπάνω΄΄.

΄΄Μείναμε πεντέμισι μήνες άνεργοι. Δεν ζητάμε να μην εφαρμόζεται ο νόμος. Απλά ζητάμε μία επιείκεια για τον φτωχό κόσμο. Ειδικά φέτος όπως διαγράφεται η σεζόν, η κατάσταση είναι δραματική, δεν υπάρχει καθόλου κίνηση. Δουλεύουμε πιο πολύ με τους συνταξιούχους που έχουν πληρωθεί, υποτίθεται πως ο Οκτώβρης είναι ο καλύτερος μήνας για μας, όμως για την ώρα η κίνηση είναι υποτονική. Μοχθούμε για το μεροκάματο πάρα πολύ για να είμαστε κι εμείς εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Στη λαϊκή αγορά δραστηριοποιούνται οικογενειακές επιχειρήσεις, δεν πάμε να πλουτίσουμε, απλά προσπαθούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια΄΄, πρόσθεσε ακόμη η πρόεδρος των επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών.

Αντιδρούν στο προωθούμενο νομοσχέδιο

Τέλος, τον κλάδο τους απασχολεί το νέο νομοσχέδιο που προωθείται το οποίο, όπως αναφέρουν, έχει αλλάξει τρεις φορές και κάθε φορά επί της ουσίας είναι το ίδιο. Μάλιστα, προτίθενται να αντιδράσουν διαπιστώνοντας πως στην εφαρμογή του θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της λαϊκής αγοράς, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr