background img
banner
banner

Στείρωση των σκυλιών που βρίσκονται σε καταυλισμούς Ρομά

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ

Τη στείρωση των σκυλιών που βρίσκονται σε καταυλισμούς Ρομά αναλαμβάνει ο δήμος Αιγιαλείας, στην προσπάθεια της αντιδημαρχίας Ποιότητας Ζωής να περιορίσει την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ζώων, με κίνδυνο να πληθύνουν κι άλλο τα αδέσποτα ή τα μη επαρκώς φροντισμένα δεσποζόμενα.

Παράλληλα, με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιάλειας «Τα φιλαράκια», προχωρά στην ενημέρωση ιδιοκτητών ζώων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε αυτά, οι οποίες προβλέπονται από τη νέα νομοθεσία.

Την Πέμπτη 21/10, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί προστασίας Ζώων συντροφιάς σε καταυλισμούς Ρομα του δήμου Αιγιαλείας.

Πήραν τρία σκυλιά από καταυλισμό στον Σελινούντα…

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής του δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ΄΄κατόπιν καταγγελιών πολιτών για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σκυλιά σε καταυλισμούς Ρομά, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη σε καταυλισμό του Σελινούντα, διαπιστώνοντας πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τα ζώα συντροφιάς, αντιθέτως καταγράψαμε κακή μεταχείριση, σε σημείο που αναγκαστήκαμε να πάρουμε τρία σκυλιά ώστε να τύχουν μέριμνας. Από εκεί και πέρα, ενημερώσαμε τους κατοίκους του καταυλισμού για όσα ο νόμος προβλέπει πλέον για τα ζώα που έχουν υπό την επιτήρησή τους, τονίζοντάς τους και τις κυρώσεις που επιβάλλει΄΄.

Πάντως, ο κ. Φραγκονικολόπουλος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση, αποφασίστηκε μία κάποια συνεργασία με τους Ρομά ώστε να βοηθήσουν τον δήμο στην καταγραφή των ζώων του καταυλισμού και στη στείρωσή τους.

΄΄Συμφωνήσαμε να είμαστε σε συνεννόηση, να μας βοηθήσουν να στειρώσουμε τα ζώα΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος, κάνοντας γνωστή την πρόθεση για ανάλογη δράση του δήμου σε όλους τους καταυλισμούς Ρομά του δήμου. Να σημειωθεί ότι εκτός του αντιδημάρχου και της δημοτικής αστυνομίας, παρούσα χθες ήταν και η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Σία Σοφιανοπούλου.

Αυστηρός ο νόμος για τους μη συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων

΄΄Ο νόμος είναι πλέον πολύ αυστηρός για τα ζώο συντροφιάς κι αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες΄΄, πρόσθεσε ο κ. Φραγκονικολόπουλος. Ειδικότερα, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται: Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα DNA θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η.3.2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1η.9.2022.

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάνυσης Γενετικού Υλικού θα γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Για τη λήψη, καταχώρηση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 χρόνια υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Επίσης, επανακαθορίζεται το πλαίσιο σχετικά με την εκτροφή, την αναπαραγωγή και την εμπορία ζώων συντροφιάς (λειτουργία και εγγραφή επιχειρήσεων στο οικείο Υπομητρώο του Ε.Μ.Ζ.Σ.), οι υποχρεώσεις εκτροφέων και ιδιοκτητών καθώς επίσης και οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες των δήμων για τα αδέσποτα ζώα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr