background img
banner
banner

«Στην αστάθεια του καιρού οφείλεται η ανάπτυξη διαφόρων ιώσεων»

Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΤΕΡΗ ΣΤO PROTIONLINE.GR

Πέρα από την συνολική εικόνα που παρουσιάζει ο covid αυτές τις μέρες στην Αιγιάλεια και τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφει η περιοχή, οι διάφορες ιώσεις των ημερών έχουν την… τιμητική τους και εξελίσσονται ραγδαία σύμφωνα με τους ειδικούς: «Η νοσηρότητα αυτές τις μέρες έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Ο καιρός, ο οποίος έχει αυτά τα συνεχόμενα σκαμπανεβάσματα δεν βοηθάει καθόλου, η αλήθεια είναι. Σε τέτοιες συνθήκες οφείλεται πάρα πολύ η ανάπτυξη ιώσεων. Μαζί με τον κορωνοϊό, έχουν “φουντώσει” και όλες οι υπόλοιπες απλές ιώσεις, με αποτέλεσμα φέτος τα περιστατικά στην κυριολεξία να έχουν δεκαπλασιαστεί. Όλα τα παιδάκια λίγο ως πολύ, νοσούν. Κάποια από αυτά μάλιστα με βαριά συμπτώματα. Αναγκαζόμαστε κάποιες φορές να αλλάζουμε μέχρι και θεραπείες ή αγωγή…” ανάφερε η παιδίατρος Νανά Μουστερή, μιλώντας στo protionline.gr για την εικόνα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στην Αιγιάλεια με το θέμα των ιώσεων.

«Παρατηρείται ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υπερμετάδοσης»

Στις ηλικίες των προνήπιων και των νηπίων εντοπίζεται ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς τα πολύ μικρά παιδάκια δεν φορούν μάσκες προστασίας, με αποτέλεσμα οι όποιες ιώσεις των τελευταίων εβδομάδων που έχουν έξαρση, να κάνουν την κάθε μετάδοση κάτι περισσότερο από πιθανή. Τα παιδιά καθώς πηγαίνουν στο σπίτι, κολλούν τους γονείς τους κι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υπερμετάδοσης. Ειδικά στο “κομμάτι” των παιδιάτρων που είναι ούτως ή άλλως μία ειδικότητα που δεν… ξεκουράζεται ποτέ, ορισμένες φορές δεν υπάρχει καν η… πολυτέλεια ενός ρεπό! Το κύριο ¨στρες¨ της ιατρικής ειδικότητας και για όσους εκπροσωπούν αυτόν τον συγκεκριμένο κλάδο, είναι ότι δεν υπάρχει… ωράριο: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και οι ιώσεις που… σέρνονται, σε συνδυασμό με τον covid και την εποχική γρίπη που έχει ήδη εμφανιστεί, επικυρώνει το ότι έρχεται ένας πολύ βεβαρημένος χειμώνας σε ιικό επίπεδο…” τονίζει η φιλική και έμπειρη παιδίατρος στo protionline.gr

«Στην ιατρική όλα είναι… γκρι»

Στην Ελλάδα το αντιγριπικό εμβόλιο οι ειδικοί το συνιστούν σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Κάτι που τελικά… δεν είναι και το ορθό! «Το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης το συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε ομάδα. Υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια στον πληθυσμό μας και αυτό κάνει τις διάφορες ηλιακές ομάδες να έχουν, όπως στην Αμερική παράδειγμα, μεγάλη ομοιότητα», σημειώνει η παιδίατρος. Η κ. Μουστερή, καταλήγει να πει στo protionline.gr για το ποια θα είναι η “επόμενη μέρα” στην Αιγιάλεια για την εικόνα των νόσων, στα παιδιά: “Μακάρι στην ιατρική να ήταν ή όλα άσπρο ή όλα μαύρο. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Η ιατρική είναι ένα τεράστιο “γκρι”. Από τότε που ήμουν φοιτήτρια μέχρι και σήμερα με την εμπειρία των χρόνων στη πλάτη μου, ήξερα ότι σε κάθε περίπτωση υγείας ενός ασθενούς, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Δεν ξέρει κανείς πως μπορεί να εξελιχθεί ο χειμώνας. Οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό δεν προχωρούν με “γενναία” βήματα. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές, οι πιο πολλοί ιατροί λένε και την λέξη “πιθανόν” για οποιοδήποτε ζήτημα και αν προκύψει, γιατί όλα είναι σχετικά και διαμορφώνονται συνεχώς. Η παιδιατρική είναι ένα μεγάλο γκρι που δεν έχει ποτέ τέλος».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr