background img
banner
banner

Τιμή παραγωγού στα περσινά επίπεδα αν αποσυρθούν τα περσινά αποθέματα σταφίδας!

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ «ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ» ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Π.Ε.Σ.

Το γεγονός ότι η διολίσθηση της τιμής της σταφίδας οφείλεται αποκλειστικά στα περσινά αποθέματα που δημιούργησαν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας, παραδέχθηκαν – για πρώτη φορά – οι ιδιώτες εξαγωγείς και οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων της Πελοποννήσου, που έλαβαν μέρος σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην ΣΚΟΣ. Ελήφθη δεν σχεδόν ομόφωνη απόφαση για υποβολή κοινού αιτήματος στο υπουργείο για απόσυρση των αποθεμάτων με τη δέσμευση να δοθεί τιμή στην περσινή βάση.

Ουσιαστικά, έστω και την ύστατη ώρα υιοθετήθηκε η πρόταση της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών (δεν υπήρξε άλλη στη σύσκεψη) που εδώ και πολύ καιρό διατείνεται ότι για να διασωθεί η τιμή και κατ’ επέκταση να εξασφαλιστεί η παραγωγή του προϊόντος και τα επόμενα χρόνια, πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κράτος για την απόσυρση της αδιάθετης εξαιτίας της πανδημίας περσινής σταφίδας και τη διάθεσή της σε κρατικές δομές. Ουσιαστικά, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, διατυπώθηκε ένας προβληματισμός σε κοινή πλέον βάση, καθώς είναι προφανές πως άπαντες διαπίστωσαν πως εάν δεν γίνει η απόσυρση τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παύση της παραγωγής του ιστορικού προϊόντος, γεγονός βέβαια που θα ζημιώσει και τους ίδιους αφού δεν θα έχουν προϊόν να εξάγουν.

Ο… λόγος πλέον στο υπουργείο

Είναι σαφές πως πρόκειται πλέον για μία κοινή πρόταση, η οποία έχει άλλη βαρύτητα και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από το υπουργείο. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η πρόταση για κοινό αίτημα για απόσυρση των αποθεμάτων με τη δέσμευση της τιμής παραγωγού στα περσινά επίπεδα, τέθηκε σε ψηφοφορία και ψηφίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες πλην ενός.
Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, ΄΄η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία της ΣΚΟΣ στην Πάτρα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θοδωρή Βασιλόπουλου, με τη συμμετοχή ιδιωτών εξαγωγέων, των συνεταιριστικών οργανώσεων Πελοποννήσου και Ζακύνθου και βέβαια της Παναγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών. Έγινε μία εκτίμηση της κατάστασης στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα και είδαμε μία σύγκληση απόψεων καθώς όλοι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι για την πτώση της τιμής ευθύνονται τα περσινά αποθέματα και πως με αυτές τις τιμές δεν υπάρχει αύριο για το προϊόν. Η τιμή καταβαραθρώνεται μέρα με τη μέρα και η ανασφάλεια στην αγορά δεν δημιουργεί τις συνθήκες που όλοι θα ήθελαν. Και οι σκοπιμότητες πάνε στην άκρη αυτή τη στιγμή. Κοιτάζουμε όλοι πώς θα προχωρήσει το προϊόν. Αυτό είναι κάτι που διατυπώθηκε και από τους εκπροσώπους των σταφιδικών οργανώσεων από όλη την Πελοπόννησο ξεκαθαρίζοντας πως με αυτή την τιμή, δηλαδή το 1 ευρώ (χωρίς να γνωρίζουμε εάν με τις υπάρχουσες συνθήκες θα πέσει κι άλλο), αυτοί του χρόνου δεν θα καλλιεργήσουν΄΄.

΄΄Είναι μία θετική εξέλιξη το γεγονός πως έστω και στο «και πέντε» στηρίζουμε μία κοινή πρόταση προς τον υπουργό για την απόσυρση του αποθέματος, την οποία ευελπιστούμε να δει σοβαρά και να υιοθετήσει άμεσα΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σταυρόπουλος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης απέστειλε την απόφαση – πρόταση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η ενεργοποίηση του Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος απέστειλε την απόφαση της σύσκεψης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ζητώντας του να βρει τη μέγιστη δυνατή λύση για να βγει η κορινθιακή σταφίδα από το τούνελ που βρίσκεται σήμερα. Ειδικότερα, στην επιστολή του, ο κ. Βασιλόπουλος ενημερώνει τον υπουργό για την κατάσταση καθώς και για τα αποτελέσματα της σύσκεψης τονίζοντας ότι η σταφιδική κρίση δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τα αποθέματα της περσινής χρονιάς και ότι το 1,00 ευρώ με περαιτέρω πτωτική τάση δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας και τον αφανισμό του σημαντικού αυτού εξαγώγιμου προϊόντος.
Ενημερώνει δε τον υπουργό για την πρόταση στην οποία κατέληξε η σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, δηλαδή να δοθεί με βάση το 1,50 ευρώ το κιλό τιμή στους παραγωγούς με την προϋπόθεση το υπουργείο να προχωρήσει στη διάθεση των αποθεμάτων σε κοινωνικές δομές.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr