background img
banner
banner

Το ένα έργο «νίβει» το άλλο

ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΠΡΟΚΡΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ – ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Κρίσιμο αναμένεται το επόμενο διάστημα για την πορεία των μεγάλων έργων τής Αιγιάλειας, καθώς, από τη μία θα ξεδιαλύνει το τοπίο για το πώς θα υλοποιηθεί τελικώς η ανάπλαση της πλατείας Αγ. Λαύρας και της πλατείας Βάλφουρ και των περιμετρικών αυτών οδών και από την άλλη θα ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης παραλιακών οικισμών.

Το ενδεχόμενο το ένα έργο να δώσει τη… λύση στο άλλο φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» με την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ ανάδοχο της αποχέτευσης να δίνει «χείρα βοηθείας» ώστε να βγει η κεντρική πλατεία της πόλης από το τέλμα που έχει περιέλθει.

Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου έκρινε έκπτωτη την κατασκευάστρια εταιρεία «Α.Γ.Τ.» για δεύτερη φορά, η οποία, το πιο πιθανό είναι να μην υποβάλει ενστάσεις, οπότε ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή σκυτάλης στο έργο.

Όπως είχε αποκαλύψει το protionline.gr, στον δήμο εξέταζαν εδώ και καιρό την υποκατάσταση του εργολάβου, διαδικασία που περιλαμβάνει την εξεύρεση ενός άλλου εργολάβου, ο οποίος θα προχωρήσει το έργο της ανάπλασης, μέχρι την οριστική αποπεράτωσή του, με την ίδια ακριβώς έκπτωση που έχει ήδη συμφωνηθεί και τις ίδιες υποχρεώσεις.

Σαν μία τέτοια περίπτωση προκύπτει και η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η οποία ούτως ή άλλως θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή λόγω αποχετευτικών δικτύων έργο που υλοποιεί η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.
Από το συνολικό έργο που πρέπει να παραδοθεί, αυτή την στιγμή έχει ολοκληρωθεί το 1/3, με το επόμενο βήμα των εργασιών να έχει να κάνει με το ηλεκτρομηχανολογικό κομμάτι κι έπειτα με την πλακόστρωση σε όλο της το φάσμα.

Η Intrakat λοιπόν φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει να βγάλει τον δήμο από τη δύσκολη θέση και θα ολοκληρώσει αυτή το έργο της πλατείας, συμπεριλαμβανομένης και της Τρίγωνης, με τα 750.000€ περίπου που υπάρχουν στο ταμείο της Διαχειριστικής της Περιφέρειας μέσω ΕΣΠΑ.

Θυμίζουμε ότι ο ανάδοχος του έργου που θα αποσυρθεί όπως όλα δείχνουν «αναίμακτα» είχε δώσει έκπτωση 56% στα 3 εκ. ευρώ περίπου που ήταν ο προϋπολογισμός του.
Είχε ζητήσει επιπλέον 90.000€ για να μείνει στο έργο, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.
Τώρα στο δήμο, σύμφωνα με πληροφορίες περιμένουν την Intrakat να φέρει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποκατάσταση και το θέμα αναμένεται να έρθει μέσα στο Νοέμβριο στο δημοτικό συμβούλιο Αιγιαλείας για επικύρωση της διαδικασίας, προκειμένου το έργο να επανεκκινήσει και πάλι.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ξεκινούν οι εργασίες για τα δίκτυα αποχέτευσης

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι εκσκαφές στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης παραλιακών οικισμών. Ήδη έχουν προχωρήσει γραφειοκρατικές διαδικασίες από πλευράς ΔΕΥΑΑ σε συνεργασία και με το ΕΠΠΕΡΑΑ που το χρηματοδοτηθεί, με την εταιρεία να οργανώνει τα εργοτάξιά της, να προχωρά σε παραγγελίες και να αναζητά χώρο απόθεσης των προϊόντων εκσκαφής.

Εκτιμάται δε πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αρχίσουν να εκτελούνται κάποιες εργασίες στα δυτικά σε κάποια πιο εύκολα κομμάτια στις Καμάρες αλλά και στην Άκολη, ενώ πλήρης ανάπτυξη των εργασιών, όπως προβλέπεται από τη μελέτη σε τέσσερα τμήματα, από την Αιγείρα μέχρι τον Ερινεό εκτιμάται ότι θα έχουμε από τα μέσα Ιανουαρίου.
Στόχος είναι να γίνουν προσεκτικά βήματα στην αρχή και η οργάνωση εκείνη που θα επιτρέψει να έρθουν μεγάλες παραγγελίες υλικών ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αρχίσει η εκσκαφή.

Και βέβαια, το παράδειγμα της πλατείας Αγ. Λαύρας αλλά και της παραλίας νωρίτερα, εφιστά την προσοχή και το ζητούμενο είναι να μην σταματήσει καθόλου το έργο και να τηρηθεί η συμβατική υποχρέωση των είκοσι μηνών.

Εκτιμάται ακόμη πως κάποια σχετικά εύκολα τμήματα που είναι στον οικισμό της Άκολης ή σε τμήμα της Ακράτας θα μπορούν πολύ σύντομα να έχουν αποχέτευση.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για το εάν το έργο θα λειτουργήσει τμηματικά ή συνολικά με την ολοκλήρωσή του.

Ικανοποίηση στη δημοτική αρχή

Οι εξελίξεις αυτές για τα δύο μεγάλα έργα, ικανοποιούν τη δημοτική αρχή με τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Έργων Βασίλη Χριστόπουλο, να δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που φαινόταν ότι θα ταλαιπωρούσε για καιρό τους δημότες του Αιγίου, όσο αναφορά την συνέχιση του έργου της πλατείας.
Η «φιέστα» που οργάνωσε η δημοτική αρχή, για την υπογραφή της σύμβασης 24,4 εκ ευρώ των δικτύων αποχέτευσης στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού, φαίνεται ότι ήταν καταλυτική, όπως και το τραπέζι που ακολούθησε στον Μαζαράκη με τους Δημήτρη Καλογερόπουλο και το μεγάλο αφεντικό της Intrakat Δημήτρη Κούτρα, να συζητούν πώς η μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία θα βοηθήσει την περιοχή, κουβέντα που φαίνεται ότι έπιασε τόπο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr