background img
banner
banner

Το τμήμα μπάσκετ της ΕΦΑ έχει «γράψει» τη δική του ιστορία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΤΙΒΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Στο σπουδαίο βιβλίο “Ο κλασικός αθλητισμός στο Αίγιο” του Γιάννη Χρυσανθόπουλου καταγράφεται η πορεία του τμήματος στίβου της ΕΦΑ Αιγίου από το 1950 έως το 2000. Ο Γιάννης Χρυσανθόπουλος, πρωταθλητής στίβου του Παναθηναϊκού και αργότερα προπονητής, υπήρξε υπεύθυνος Στίβου της ΕΦΑ από το 1973 έως το 1988 και στο βιβλίο καταγράφει τόσο τα προσωπικά του βιώματα από την πορεία του στον κλασικό αθλητισμό όσο και τα σημαντικότερα γεγονότα που αφορούν τον αιγιώτικο στίβο. Η ΕΦΑ (Εστία Φιλοπροοδευτική Αθλητική) έγινε ευρύτερα γνωστή από τον στίβο με τις δεκάδες επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο και τους σπουδαίους πρωταθλητές που ανέδειξε, ωστόσο ένα ακόμη τμήμα του συλλόγου, η καλαθοσφαίριση, έχει γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο χώρο του τοπικού μπάσκετ. Φέτος συμμετέχει στη Β΄ ΕΣΚΑ-Η και φιλοδοξεί με αργά αλλά σταθερά βήματα να επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία της τοπικής Ένωσης. Μαζί με τη Φιλαθλητική Λέσχη Αιγίου είναι οι δύο ομάδες από την Αιγιάλεια που θα συμμετάσχουν φέτος στην κατηγορία. Η προκήρυξη του πρωταθλήματος αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και η πρεμιέρα θα γίνει τον Νοέμβριο.

Η παλαιότερη ομάδα μπάσκετ με τον μακροβιότερο πρόεδρο, τον Σπύρο Παπαδόπουλο

Η ΕΦΑ είναι η παλαιότερη ομάδα μπάσκετ της πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας γενικότερα. Το τμήμα δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και στη δεκαετία του ΄80 αγωνίστηκε στην Α΄ κατηγορία (πριν γίνουν η Α1 και η Α2). Για κάποια χρόνια λειτουργούσε και τμήμα βόλει που δεν υπάρχει πια, όπως άλλωστε και ο στίβος και σήμερα η ΕΦΑ είναι αποκλειστικά μπασκετικό σωματείο. Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο γνωστός δικηγόρος και πρώην αντιδήμαρχος, Σπύρος Παπαδόπουλος που φέτος συμπλήρωσε 38 ολόκληρα χρόνια στην ΕΦΑ καθώς ανέλαβε τα «ηνία» το 1983 και είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος αθλητικού σωματείου στην Αιγιάλεια.

Ερίκος Σένα: «Μία καλή πορεία και να δώσουμε χρόνο στα νέα παιδιά»

Ο Ερίκος Αλέξανδρος Σένα εκτός από τον Ήφαιστο/Αχιλλέα και τον Κεραυνό Αιγίου έχει αγωνιστεί και στην ΕΦΑ και από πέρυσι ανέλαβε προπονητής της ομάδας. Έπαιξε και μια χρονιά εκτός Αιγιάλειας και συγκεκριμένα στον Υπερίωνα Αμαλιάδας με τον οποίο πήρε τη άνοδο από την Α2 στην Α1 ΕΣΚΑ-Η. Τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπισε τον ανάγκασαν να σταματήσει το μπάσκετ πολύ νωρίς, στα 27 του χρόνια. Ουσιαστικά φέτος θα κάνει επίσημα το ντεμπούτο του στον πάγκο αφού την προηγούμενη σεζόν το πρωτάθλημα της Β΄ ΕΣΚΑ-Η δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω της πανδημίας. «Η ομάδα θα στηριχθεί σε έμπειρα παιδιά κυρίως, που παίζουν χρόνια μαζί αλλά στόχος είναι να προωθηθούν και «μικροί» στους οποίους θα δοθεί αρκετός χρόνος συμμετοχής. Δεν βάζουμε στόχους, τουλάχιστον όσο αφορά στη βαθμολογία. Θέλουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ, να το ευχαριστηθούμε και η ομάδα να κάνει μία καλή πορεία», μας λέει ο Ερίκος, που παράλληλα θα είναι βοηθός του Γιάννη Δούσκα στον Κεραυνό Αιγίου. Και συμπληρώνει ο 29χρονος προπονητής: «Σίγουρα οι παίκτες θα συναντήσουν πολλές δυσκολίες προσαρμογής ύστερα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής. Κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία πήραν μάλιστα την απόφαση να σταματήσουν το μπάσκετ καθώς για αυτούς ήταν ακόμη πιο δύσκολο να επανέλθουν. Ευχόμαστε ότι η φετινή σεζόν θα κυλήσει ομαλά και ο αθλητισμός θα επιστρέψει οριστικά και αμετάκλητα στην κανονικότητα».

Το μέχρι στιγμής ρόστερ

Η ΕΦΑ μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει πέντε μεταγραφές και θα γίνουν δύο ή τρεις ακόμη. Έχουν αποκτηθεί οι Αλέξης Παρίσης, Χρήστος Νταβατζής, Βασίλης Βαγενάς, Πέτρος Τσουρέκου και Πάρης Ντάμπασης. Όλοι έχουν περάσει από τις ακαδημίες του Κεραυνού. Στο ρόστερ παρέμειναν και οι Καραφωτιάς Αριστοτέλης, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Κωστόπουλος Μάριος, Γαστουνιώτης Νικος, Βαγενάς Ξενοφώντας, Μέρμηγκας Νίκος, Σιαβελης Δημήτρης, Σπηλιάδης Μάκης, Καριοφύλης Αναστάσης ,Χατζηβασιλείου Άγγελος, Γρυλλάκης Νίκος, Πανουργιάς Θάνος και Τριανταφυλλόπουλος Σπήλιος. Οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονται χρόνια στην ομάδα, έπαιξαν μαζί της και στην Α2 ΕΣΚΑ-Η και όλοι μαζί αποτελούν μία καλή παρέα κάτι που φαίνεται στο παρκέ και στις εκδηλώσεις του συλλόγου. Η ΕΦΑ μπορεί να πρωταγωνιστήσει και γιατί όχι, στο τέλος της χρονιάς να πάρει το «εισιτήριο» ανόδου και να επιστρέψει στην Α2 ΕΣΚΑ-Η.

2008

2010

2012


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr