background img
banner
banner

Ο ‘’Oδυσσέας’’ βρήκε την… Ιθάκη του

ΓΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ – Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΡΕΛΗ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΈΛΕΝΑ ΠΑΛΟΥΜΠΗ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ¨ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ¨ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μία ιδιαίτερη και αρκετά δυναμική καμπάνια, το ¨Μένει Μυστικό¨ από το εργαστήριο ενημέρωσης ¨Οδυσσέας¨, πρέπει πλέον να θεωρείται όχι μόνο επιτυχημένη αλλά και απολύτως αποτελεσματική. Οι γνώσεις του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της δράσης, ήταν αρκετές ώστε να αφομοιωθούν τα απαραίτητα από παιδιά και γονείς για το “όχι πια σιωπή” της επόμενης μέρας. Οι δραστηριότητες στο λιμάνι της πόλης και στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο Εκπαίδευσης και Τεχνογνωσίας σε κινητό κοντέινερ, τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, είχαν αρκετή ανταπόκριση. Το πρόγραμμα πραγματοποίησαν από κοινού το ¨Χαμόγελο του Παιδιού¨ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Με γνώμονα την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και την αντιμετώπισή της, η κινητή μονάδα βρέθηκε στο διήμερο που πέρασε στο νέο λιμάνι και δεκάδες σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και πολλοί γονείς και κηδεμόνες παρακολούθησαν τα ολιγόωρα σεμινάρια κοινωνικής φροντίδας. Οι τάξεις που επισκέφθηκαν τον χώρο, ήταν από σχολεία που είχαν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην ενημέρωση και βέβαια, από τις όποιες κοινότητες των κηδεμόνων και των γονέων.

Έτσι, και τις δύο ημέρες πολλά σχολεία της Αιγιάλειας βρέθηκαν στο εξωτερικά διαμορφωμένο χώρο, που είχε προσαρμοστεί έτσι ώστε να αποφθέγγονται ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, για τον φόβο της μετάδοσης του κορωνοϊού. Επί τόπου, οι ειδικοί ομιλητές της δράσης ενημέρωναν τον κόσμο για την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας που ζει η κοινωνία με την σεξουαλική κακοποίηση και επικεντρώθηκαν στην ενημέρωση τους, σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό.

Τι αποκόμισαν τα παιδιά

Ερωτώμενη η διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Φωτεινή Καρέλη για την συμμετοχή του σχολείου στην δράση ¨Οδυσσέας¨, τονίζει: «Στα πλαίσια ενός τόσο ευαίσθητου θέματος, το σχολείο μας δεν θα μπορούσε να… μην δηλώσει την παρουσία του. Τα παιδιά του 4ου Δημοτικού και συγκεκριμένα οι τάξεις Γ’, Δ’ και ΣΤ’ με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Κωνσταντίνου Πλιάνου, Ευανθίας Παναγόπουλου και Μαργαρίτας Σωτηροπούλου, καθώς και με την δική μου παρουσία, βρεθήκαμε στον χώρο των σεμιναρίων και παρακολουθήσαμε από κοντά την ενημέρωση που έγινε. Κάθε πληροφορία από τους ειδικούς ήταν προσαρμοσμένη στην αναπτυξιακή δυνατότητα των μαθητών και η εκπαιδευτική εμπειρία τους, κατάφερε και “κέρδισε” τα παιδιά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προωθεί και υπογράφει ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Αναστάσιος Σταυρογιαννόπουλος. Το “μήνυμα” αποτυπώθηκε αμέσως στους μαθητές μας και θεωρώ ότι η καμπάνια είναι άκρως επιτυχημένη. “Δεν πρέπει τίποτα πια να μένει μυστικό: Όταν κάτι με αγχώνει, με στεναχωρεί και με πιέζει”. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μήνυμα που εισέπραξαν τα παιδιά και εμείς σαν εκπαιδευτικοί που φροντίζουμε την κοινωνική τους ένταξη, θα τους το θυμίζουμε και θα το “δουλεύουμε” μαζί τους καθημερινά στο εξής».

Φωτεινή Καρέλη: «Δεν υπάρχει τίποτα που να μείνει μυστικό πια, όταν αυτό… »

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου που συνολικά είναι 11 παιδιά, συν τους 13 μαθητές που ανήκουν στην Δ’ και τα 15 συνολικά παιδιά που ανήκουν στην ΣΤ’ τάξη, συμμετείχαν στην όμορφη αυτή δράση με κοινωνικό χαρακτήρα με το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον, ενώ πολλά από αυτά ρώτησαν τους ειδικούς ψυχολόγους του “Οδυσσέα” διάφορα πράγματα που «γεννήθηκαν» από την συζήτηση που προέκυψε, κατά την ενημέρωση. Ποιο είναι αυτό που τελικά αποκόμισαν φεύγοντας από τον χώρο οι μαθητές όμως; Ποιο ήταν το κεντρικό νόημα και πόρισμα της επίσκεψης εκεί; Η κ. Καρέλη, αναφέρει στο protionline.gr για το τι “διδάχτηκαν” οι μαθητές: «Δεν υπάρχει τίποτα που να μείνει μυστικό πια, όταν αυτό δεν με αφήνει να κοιμηθώ το βράδυ, όταν με κάνει να φοβάμαι, όταν με αγχώνει και με ταλαιπωρεί. Ενημερώνω τους γονείς μου και τους δασκάλους μου αμέσως, όταν κάτι συμβαίνει. Αυτό διδάχθηκαν οι μαθητές. Ως εκπαιδευτικός, θα μπορούσα να πω με απόλυτη σιγουριά ότι όλες οι ανάλογες τέτοιες δραστηριότητες, που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και είναι προσαρμοσμένες στο αναπτυξιακό πνεύμα των μαθητικών κοινοτήτων, είναι πάντα καλοδεχούμενα και ευπρόσδεκτα ερεθίσματα στην νέα εποχή. Θα ήθελα να συγχαρώ το “Χαμόγελο του Παιδιού” και όλες τις ανάλογες τέτοιες πρωτοβουλίες που διάφοροι σύγχρονοι επιστήμονες που ασχολούνται με τέτοια λεπτά ζητήματα, αναλαμβάνουν να προβάλλουν και να ασχοληθούν, προκειμένου να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους κηδεμόνες τους» καταλήγει να πει η ευγενική διευθύντρια του 4ου Δημοτικού.

Με τη χρήση της τεχνολογίας που είναι προσφιλής στα παιδιά

Οι δραστηριότητές του “Οδυσσέα” υλοποιούνται από παιδαγωγούς και ψυχολόγους του “Χαμόγελου του Παιδιού” τις οποίες έχουν επιμεληθεί οι ειδικοί του τμήματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης για το μείζον αυτό κοινωνικό θέμα. Η ενημέρωση αυτή, αφορά τη γνώση του ποια είναι τα “ασφαλή” μέρη του σώματος κατά το άγγιγμα, τον κανόνα του “εσώρουχου” και την έννοια της συναίνεσης σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης ενός ενήλικα προς ένα παιδί. Οι παρεμβάσεις του προγράμματος “Οδυσσέας” έχουν εξελικτικό χαρακτήρα, καθώς όλες χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται ένα παιχνίδι βάση του διαδικτύου, στο οποίο τα παιδιά καλούνται να “εξιχνιάσουν” ένα έγκλημα σεξουαλικού περιεχομένου και κακοποίησης και από το οποίο τα ίδια τα παιδιά ταυτόχρονα, συνεχώς λαμβάνουν κοινωνικά μηνύματα για την πρόληψη της οποιασδήποτε σεξουαλικής κακοποίησης και για την έκδηλη βία. Το “Convey Not A Game” είναι ουσιαστικά μια ερευνητική περιπέτεια σε εικονικά στιγερά εγκλήματα. Το παιχνίδι είναι βασισμένο σε πραγματικές μαρτυρίες επιζώντων από ωμή βία, όπου το εκάστοτε παιδί γίνεται “ντετέκτιβ” που αναζητά τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος ενός παιδιού, ενός κοριτσιού, μιας γυναίκας και μιας φοιτήτριας, ενώ την στιγμή που παίζεται το παιχνίδι, ο ειδικός ψυχολόγος που παρακολουθεί τα παιδιά έχει τη δυνατότητα να διακρίνει ποιο από τα παιδιά ίσως να έχει κάποια ανάλογη ανάμνηση ή εμπειρία από όσα βλέπει στο διαδικτυακό παιχνίδι real time.

Έλενα Παλούμπη: «Τα στόματα δεν μένουν πια κλειστά…»

Μιλώντας στο protionline.gr η Ψυχολόγος του Τμήματος Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης του ¨Χαμόγελου του Παιδιού¨ Έλενα Παλούμπη, επισημαίνει για την δράση: «Το διήμερο της παραμονής μας στον χώρο, είχε διπλό χαρακτήρα. Κατά τις πρωινές ώρες είχαμε την δυνατότητα να δεχτούμε τους μαθητές από τα σχολεία της περιοχής, ενώ τις απογευματινές ώρες είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους γονείς των παιδιών. Οι ψυχολόγοι του οργανισμού μας είναι απόλυτα καταρτισμένοι και οι πλέον κατάλληλοι για την εκπαίδευση και την συμπεριφορά της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από την πλευρά των γονέων και για το πώς πρέπει να διαχειριστούν μια τέτοια ανάλογη κατάσταση. Όλα αυτά περί σεξουαλικής συμπεριφοράς και της “σιωπής” των συμπεριφορών υπήρχαν πάντα, απλά είναι το πιο σωστό “μομέντουμ” ετούτη η εποχή, καθώς από την Σοφία Μπεκατώρου και έπειτα, τα στόματα στην σύγχρονη κοινωνία… δεν μένουν πλέον “κλειστά”. Και εμείς σαν οργανισμός το γνωρίζουμε αυτό, ξέρουμε το αντικείμενο και μπορούμε μέσω αυτής της δράσης, να μεταδώσουμε αυτά τα “λεπτά” κοινωνικά μηνύματα και σε “μεγάλα” αλλά και σε μικρά παιδιά. Και αυτό ακριβώς πράττουμε».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr