background img
banner
banner

Oι ‘’μεγάλοι ήρωες’’ της Αιγιάλειας

Η ‘’ΧΑΡΑΥΓΗ’’ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΈΝΑ ΝΕΟ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΛΕΑ

Ένα αξιόλογο λεύκωμα, το οποίο επιμελήθηκε η “ομάδα” της Ι.Λ.Ε.Α. για περίπου 12 μήνες, έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές δράσεις για την επέτειο από τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Η συλλεκτική αυτή έκδοση έτυχε της υποστήριξης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχοντας ενταχθεί ως δράση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας”.

Ο ¨Μυστικός Δείπνος στην Βοστίτσα¨ αναλύει με λεπτομέρειες τις ιστορικές στιγμές

Η συλλογική εργασία των μελών του διοικητικού συμβουλίου που “συνέθεσε” την έκδοση περιέχει πολλές πληροφορίες για το γεγονός της Συνέλευσης της Βοστίτσας και πολλές λεπτομέρειες για την δράση των πρωταγωνιστών της. Το λεύκωμα ¨Ο Μυστικός Δείπνος στη Βοστίτσα¨ αναλύει με λεπτομέρειες τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην “Μυστική Συνέλευση “ και τις συζητήσεις που έγιναν κατά τις συναντήσεις, περιγράφει την ζωή και την δράση των ηρώων και παραθέτει πολλά στοιχεία που δεν έχουν έρθει στο “φως” ακόμα. Δηλαδή άγνωστες πτυχές της ιστορίας που περιγράφονται με γλαφυρό και αξεπέραστο τρόπο για πρώτη ίσως φορά. Περιέχει επίσης εικονογραφίες από στιγμές των τότε ημερών και των συζητήσεων που είχαν τα πρωτοπαλίκαρα της επανάστασης. Το δε εξώφυλλο, παριστά ένα έργο της συγγραφέως Λέτας Κουτσοχέρα, η οποία η ίδια η Αιγιώτισσα λογοτέχνης, το έχει χαρίσει στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της Αιγιάλειας εδώ και πολλά χρόνια, όταν ήταν καθηγήτρια εικαστικών τεχνών στην πρωτεύουσα.

Μπεντεβή: «Το λεύκωμα αυτό είναι ένα κομμάτι αναφοράς των μεγάλων γεγονότων»

«Το γεγονός της μυστικής συνέλευσης είναι τεράστιας σημασίας και αναδεικνύει την σημαντικότητα του τόπου μας. Και πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι, που έπειτα από τεράστιες και επίμονες προσπάθειες, υπάρχει πλέον η επίσημη αναγνώρισή του. Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορεί να αναγνωριστεί πια ο αγώνας που δώσαμε όλοι μαζί αλλά και εγώ προσωπικά, ώστε να γίνει αποδεκτό στην συνείδηση του κόσμου, το γεγονός της Βοστίτσας. Τα γεγονότα της πόλης εκείνες τις μέρες ήταν η “χαραυγή” της ελληνικής πολιτείας, όπως ακριβώς το είχε αναφέρει και ο ίδιος ο Κωστής Παλαμάς. Οι Αιγιαλείς πρέπει να καταλάβουν την σημασία που έχει η συνέλευση και να αποδεχτούν την βαρύτητά της ως γεγονός. Το λεύκωμα αυτό, είναι ένα μικρό κομμάτι αναφοράς των μεγάλων ιστορικών γεγονότων» αναφέρει στo protionline.gr η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. και ιστορικός Βάνα Μπεντεβή.

Το ειδικό λεύκωμα έχει λιανική πώληση 30 ευρώ μεν, αλλά στην όμορφη “συνάντηση” που επιμελήθηκε το Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Α., μπορούσε κάποιος να το προμηθευτεί με το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ, προκειμένου το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί να διατεθεί για την οικονομική ενίσχυση του ίδιου του συλλόγου.

Να σημειωθεί ότι, ο σύλλογος υπάρχει και διατηρείται – όπως σχεδόν όλοι οι σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής – με τις συνδρομές των μελών αποκλειστικά και μόνο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το λεύκωμα αποτελεί μία άκρως αληθινή ¨γνησιότητα¨ των γεγονότων της τότε εποχής, αποτελεί αναμφισβήτητα αυτό το ολοκληρωμένο και ¨ψαγμένο¨ λεύκωμα της Ι.Λ.Ε.Α. Η όμορφη εκδήλωση έγινε στο καφενείο ¨Νονός¨ (Μανέτας) των Ψηλών Αλωνίων και εκτός από το Δ.Σ της Ι.Λ.Ε.Α. και πλήθος κόσμου, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της πολιτικής, εκπαιδευτικής, λογοτεχνικής και πολιτιστικής κοινωνίας του τόπου.

Το Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Α.
Βάνα Μπεντεβή, Πρόεδρος
Μάτα Μαγκανιώτη, Αντιπρόεδρος
Σοφία Χατζοπούλου, Γεν. Γραμματέας
Αθηνά Σκανδάμη, Ταμίας
Γιώργος Αγγελόπουλος, Ειδικός Γραμματέας
Κώστας Κλάγκος, Κοσμήτωρ
Γιώργος Γεωργόπουλος, Εφορος


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr