background img
banner
banner

Αύξηση κατά 10% των εμβολιασμών

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Με το μοναδικό… ¨μεγάλο όπλο¨ να συνεχίζει να είναι ο εμβολιασμός κατά του covid-19, στην Αιγιάλεια τα πράγματα δείχνουν αρκετά συγκεχυμένα και αμφίρροπα όσον αφορά την συνολική εικόνα των κρουσμάτων και των εμβολιασμένων κατά του νέου κορωνοϊού.

Αυτό οφείλεται, αφενός στην δραματική αύξηση των νοσούντων σε όλο τον δήμο τα τελευταία εικοσιτετράωρα (με το 17% αυτών να αφορά ηλικίες από 5 έως 18 ετών) αφετέρου την μεγάλη αύξηση συμμετοχής στην εμβολιαστική διαδικασία και τα ¨γεμάτα¨ από ραντεβού σημεία του δήμου, όπου συντελείται ο ¨απελευθερωτικός αγώνας¨ των ημερών του 2021.

Παράλληλα, έχοντας ενεργοποιηθεί η υπηρεσία με τους εμβολιασμούς της υπαίθρου για κόσμο του δήμου που διαμένει σε δυσπρόσιτα και ορεινά σημεία, στο ΓΝΑΑ και το Κ.Υ Ακράτας συνεχίζεται με ζήλο και από δημότες και από υγειονομικούς, η συμμετοχή στην διαδικασία.

Η περίπτωση ¨επίταξης ιατρών¨ που δεν αποκλείεται στην βόρεια μεριά της χώρας, έχει αποκλειστεί σαν ενδεχόμενο στην Αχαΐα, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι στο σύστημα υγείας, όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τέλος, να σημειωθεί ότι η θετικότητα υπολογίζεται ότι είναι στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή με αυτό το νούμερο να αλλάζει συνεχώς αυξομειωτικά.

Με ¨τακτ¨ και συνέπεια λειτουργούν παιδιά και γονείς στην Αιγιάλεια

Και ενώ είμαστε κοντά σε μια εισήγηση των ειδικών για μείωση του ποσοστού από 50 +1% σε 10% προκειμένου να “σφραγίζει” μία τάξη από κρούσματα (δηλαδή να αρκεί το 1 κρούσμα στα 10 παιδιά ώστε να μην λειτουργεί το τμήμα), το υπουργείο διατυμπανίζει ότι κανένα σχολείο δεν κλείνει και καμιά ειδική απολύμανση δεν θα γίνεται, αν το σύνολο των κρουσμάτων δεν ξεπερνά τον μισό πληθυσμό κάθε τάξης ή σχολικής μονάδας.

Στην Αιγιάλεια δε, η νομιμότητα και η συνέπεια των αυτοτέστ που δηλώνονται αγγίζει το 99%, με τους εκπαιδευτικούς του δήμου σε κάθε βαθμίδα να δίνουν τον “υπέρ πάντων αγώνα” και σε καθημερινή βάση για την τήρηση της νομοθεσίας και των υγειονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, τον Σεπτέμβρη μήνα το ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ηλικίες από 5 έως 18 ήταν στο 29% στην Αιγιάλεια, ενώ αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εικόνα των ημερήσιων περιστατικών, παρ’ όλο που συγκριτικά τα δηλωμένα κρούσματα είναι σχεδόν διπλάσια τις τελευταίες ημέρες.

Ο covid-19 με αριθμούς

Την ίδια στιγμή που ο κοινωνικός… “αποκλεισμός” των ανεμβολίαστων και των αρνητών του εμβολίου αρχίζει να “γιγαντώνεται” και στην Αιγιάλεια, οι έλεγχοι των ειδικών κλιμακίων αυξάνονται με νέο προσωπικό, με τα πρώτα καταστήματα που πληρώνουν τη… “νύφη” να είναι κυρίως χώροι αναψυχής και διασκέδασης αλλά και εμπορικά σημεία.

Τα 9 τετρ. μέτρα ανά πελάτη έχουν οριστικοποιηθεί στα σούπερ μάρκετ (και όχι μόνο…) στην περιοχή και το μέτρο ισχύει από προχθές 13 Νοεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα οι 16 και πλέον δημοτικοί υπάλληλοι της περασμένης εβδομάδας που νόσησαν από κορωνοϊό, όχι μόνο βρίσκονται ακόμα σε ανάρρωση, αλλά ποσοστιαία έχουν πλέον αυξηθεί.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων ημερών ήταν 271 στις 10 Νοεμβρίου, 235 την περασμένη Πέμπτη και 226 την επόμενη μέρα, προχθές Σάββατο τα επιβεβαιωμένα ήταν 206, ενώ χθες υποχώρησαν στα 170, με μέσο όρο νόσησης τα 200 άτομα σε επίπεδο νομού.

Περισσότερος κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν από την 6η ΥΠΕ, από την Δευτέρα 1η Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 12 του μήνα, στο εμβολιαστικό κέντρο του ΓΝΑ Αιγίου έγιναν 1370 “τσιμπήματα” και στο Κέντρο Υγείας Ακράτας 390 και αφορούσαν 107 άτομα για την Α’ δόση, 68 από αυτά για την Β’ δόση, ενώ 130 άνθρωποι προσήλθαν για την τρίτη “αναμνηστική” δόση της θωράκισης του οργανισμού τους από τον covid-19.

Επίσης να σημειωθεί ότι, το 15-20% των εμβολίων στο ΓΝΑΑ αφορά το σκεύασμα της Johnson and Johnson, ενώ το υπόλοιπο 80-85% της εταιρείας Pfizer και βεβαίως, η σαφέστατη ανοδική τάση του κόσμου να συμμετάσχει στην εμβολιαστική διαδικασία, καθώς τις τελευταίες μέρες το ποσοστό της συμμετοχής παρουσίασε ανοδική πορεία της τάξης του 10%.

Στην γειτονική Πάτρα, στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης που καλύπτουν και την Αιγιάλεια, νοσηλεύονται με covid 155 άνθρωποι. Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μάλιστα, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας συγκαλεί σύσκεψη με αρμοδίους φορείς και υγειονομικούς, προκειμένου να μετατραπεί και άλλη κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου σε κλινική κορωνοϊού, καθώς οι ήδη τέσσερις κλινικές έχουν πληρότητα 100%.

Οι Αιγιαλείς δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό

Ταυτόχρονα, η εξάπλωση της νόσου στις μαθητικές ηλικίες στην Αιγιάλεια, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ειδικών, ότι η… παρόρμηση των παιδιών είναι η κύρια “αιτία” στην υπερμετάδοση, αφού είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας στις σχολικές μονάδες, με τους εκπαιδευτικούς πολλές φορές να εκτελούν χρέη… αστυνόμου.

Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό των ηλικιών 5 έως 18 σε επίπεδο δήμου που τον περνούν ως ασυμπτωματική νόσηση, αγγίζει το 97%. Την ίδια ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας πιέζεται εξουθενωτικά από τις νοσηλείες ανεμβολίαστων, στην Αιγιάλεια τα καθημερινά κρούσματα δείχνουν να ελαττώνονται τις τελευταίες μέρες, ενώ οι δημότες δείχνουν περισσότερη “εμπιστοσύνη” στους εμβολιασμούς, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους του νόμου.

Σπυρ. Μάρκου: «Η μόνη λύση να απαλλαγεί ο κόσμος απ’ τον ιό είναι το εμβόλιο»

«Ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και για την πρώτη δόση και για την αναμνηστική. Οι “καταδρομικοί” εμβολιασμοί στην ύπαιθρο συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και η ιδιαιτερότητα ότι φτάνουμε πλέον σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές και κοινότητες, αποδίδει πάρα πολύ, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κινητή μονάδα για να φτάσει. Οι δημότες έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη και στον φαρμακοποιό τους αλλά και τους τοπικούς γιατρούς και υγειονομικούς, με αποτέλεσμα να έχουμε μια σαφέστατη αύξηση στην συμμετοχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Νομίζω ότι όλοι σιγά – σιγά καταλαβαίνουν ότι η μόνη λύση για να απαλλαγεί ο κόσμος απ’ τον κορωνοϊό είναι το εμβόλιο» αναφέρει στο protionline.gr ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου, ενώ σε άλλη ερώτηση για το ποια είναι η εικόνα που υπάρχει όσον αφορά τον εμβολιασμό των δημοτών για την εποχική γρίπη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και έξαρση, τονίζει: «Η διαδικασία έχει ξεκινήσει, είναι νωρίς ακόμα όμως να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για το πως πάνε τα πράγματα.
Όλες οι ευπαθείς ομάδες και όλοι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μέχρι στιγμής συμμετέχουν κανονικά. Ίσως ξεπεράσουμε τα περσινά επίπεδα, αν συνεχίσουμε έτσι. Φέτος έχουμε περισσότερα περιστατικά…» ήταν τα λόγια του γιατρού.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr