background img
banner
banner

Βολιδοσκόπηση δημάρχου στην αντιπολίτευση για τα δημοτικά τέλη

O ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων στο ζήτημα του καθορισμού των δημοτικών τελών έτους 2022 είναι ένας… γρίφος που καλείται να επιλύσει και φέτος η δημοτική αρχή ώστε να προχωρήσει απαρέγκλιτα στην εφαρμογή της πολιτικής της.

Μία πρώτη νύξη έγινε από τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, στην σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας, που συγκάλεσε για τα θέματα της πόλης, πλην όμως εισέπραξε επιφύλαξη, δεδομένου ότι του ζητήθηκαν εισήγηση και οικονομικά στοιχεία ώστε να τοποθετηθούν επ’ αυτών.

Η συζήτηση των δημοτικών τελών ωστόσο έχει ήδη προγραμματιστεί για τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, που έχει οριστεί για σήμερα Δευτέρα στη 1.00 το μεσημέρι, με τους επικεφαλής ωστόσο των παρατάξεων να έχουν ζητήσει ενημέρωση αλλά και να μην συμπεριληφθούν
τα τέλη στην εν λόγω συνεδρίαση, φοβούμενοι πως δεν θα προλάβουν να επεξεργαστούν τα στοιχεία και την εισήγηση της δημοτικής αρχής. Μάλιστα, αυτός ήταν και ο λόγος που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέβασε τους τόνους στην προχθεσινή σύσκεψη, καθώς κάποιοι εκτίμησαν πως ήρθαν προ τετελεσμένου.

Ανοιχτός για συζήτηση ο δήμαρχος

Ερωτηθείς από το protionline.gr για το θέμα πάντως, ο κ. Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Βάζω τη βάση κι από εκεί και πέρα συζητάμε΄΄, υιοθετώντας διαλλακτική στάση, σε μία προσπάθεια προφανώς να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Χρ. Γούτος: ΄΄Ο δήμος πρέπει να προσαρμοστεί στην κατάσταση που διαμορφώνουν οι δυσκολίες της εποχής΄΄

Ο Χρήστος Γούτος μετέφερε στo protionline.gr πως ΄΄όπως διεφάνη, η βούληση του δημάρχου είναι να κινηθούμε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα στο θέμα των τελών, με κάποιες αλλαγές τις οποίες θα συζητήσουμε. Προσωπικά εξέφρασα την απορία μου γιατί μας ζητά να πάρουμε θέση ή να δεσμευτούμε ότι δεν θα έχουμε αντιπρόταση για τα τέλη, τη στιγμή που ακόμη δεν μας έχει καταστήσει ενήμερους
για τις προθέσεις του. Έπειτα, εμείς μπορεί να θέτουμε διαφορετικές προτεραιότητες
ή να εκτιμούμε διαφορετικά τα πράγματα.

Εάν δεν δούμε τα οικονομικά στοιχεία δεν μπορούμε να πάρουμε θέση. Πώς για παράδειγμα
θα χειριστούμε το θέμα της πλατείας Αγ. Λαύρας και τι τέλη να ζητήσουμε από τους επαγγελματίες εκεί;΄΄. ΄΄Δεν προδικάζω τίποτα ωστόσο περιμένουμε από την Οικονομική Υπηρεσία τα στοιχεία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι διανύουμε μία δύσκολη και περίεργη περίοδο και πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους και που ο δήμος οφείλει να προσαρμοστεί σε αυτή. Θα μελετήσουμε τα έσοδα και τα έξοδα και θα δούμε εάν συμπέσουμε΄΄, πρόσθεσε.

Β. Ψυχράμη: «Είμαστε υπέρ της μείωσης των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις»

Από την πλευρά της, η Βάσω Ψυχράμη ανέφερε στo protionline.gr: ΄΄Ο δήμαρχος υποσχέθηκε
να μας παραθέσει τα στοιχεία ώστε να τα μελετήσουμε και μετά το θέμα να έρθει προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, γι’ αυτό και συμφώνησε πως πρέπει τα τέλη να αφαιρεθούν από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Ο.Ε. που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Τελικώς δεν έγινε. Εμείς θα δούμε τα στοιχεία και θα ερευνήσουμε κάθε περίπτωση.
Σαν παράταξη είμαστε υπέρ της μείωσης των δημοτικών τελών. Η πανδημία συνεχίζεται δυστυχώς και τα μέτρα αυτής εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία, έχοντας περιορίσει σημαντικά τα εισοδήματα των δημοτών. Εκτιμώ πως θα πρέπει να δούμε τη δυνατότητα μείωσης των τελών για όλες τις επιχειρήσεις του δήμου μας΄΄.

Μάλιστα, η κ. Ψυχράμη εκτίμησε πως αυτό είναι εφικτό δεδομένων των εσόδων του δήμου από τη δήλωση των τετραγωνικών. ΄΄Ο δήμαρχος θα πρέπει να ακούσει όλες τις προτάσεις και να κατανοήσει ότι πρέπει να αποφύγουμε αυτό που συνέβη πέρυσι, όπου όλος ο δήμος… δούλευε δίχως προϋπολογισμό
μήνες ολόκληρους και “πηγαινοέρχονταν” οι ενστάσεις στην Αποκεντρωμένη. Υπάρξουν τρομερές ολιγωρίες εξαιτίας της δημοτικής αρχής, χάθηκε πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα π.χ. να αυξηθούν τα υλικά κι έτσι, να εγκαταλείψει ο εργολάβος το έργο της πλατείας Αγίας Λαύρας΄΄, κατέληξε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος: «Έχουμε διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων»

Σαφής είναι η θέση του επικεφαλής της Μαχητικής Προοδευτικής Συνεργασίας για την Αιγιάλεια Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου, έτσι όπως εκφράστηκε και στους υπόλοιπους επικεφαλής.
Όπως είπε στo protionline.gr, ΄΄είναι σαφές πως δεν μπορούμε να πάμε όλοι μαζί διότι έχουμε μία διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Αν υπήρχε ταύτιση απόψεων, τότε θα ήμασταν μαζί και σαν παράταξη. Άρα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε από κοινού κατάθεση πρότασης για τα δημοτικά τέλη΄΄.

Τα Τέλη στην ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής

Στην ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής στη συνεδρίαση της Δευτέρας, πάντως περιλαμβάνονται τα εξής θέματα σχετικά με τα τέλη:

  1. Καθορισμός τιμής χρήσης βυτιοφόρου στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022.
  2. Καθορισμός Τέλους καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 Ν. 1828/89) στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022.
  3. Καθαρισμός Δικαιώματος Εμπορίας Ποσίμων Υδάτων (άρθρο 2 Ν. 1080/80, άρθρο 26 του Ν. 1828/89, άρθρο 57 Ν. 2218/94) στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας έτους 2022.
  4. Καθορισμός τιμής χρήσης καλαθοφόρου στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας έτους 2022.
  5. Καθορισμός του συντελεστή για την επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας (άρθρο 24 Ν. 2130/93) στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας για το έτους 2022.
  6. Καθορισμός του τέλους διαφήμισης (άρθρο 5 Ν. 1900/90) στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022.
  7. Καθορισμός των τελών χρήσεως πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022.
  8. Υποβολή πρότασης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για τον καθορισμό ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους Λαϊκών Αγορών στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022.
  9. Καθορισμός του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων (άρθρο 6 Ν. 1080/80, άρθρο 27 παρ. 10 Ν. 2130/93, παρ. 1 του άρθρου 23 του N. 3756/09,) στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας έτους 2022.
  10. Καθορισμός του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας έτους 2022.
  11. Επιβολή Φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (Ν. 1080/80 άρθρο 10 ) και καθορισμός συντελεστών στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022.
  12. Καθορισμός των Δικαιωμάτων Χρήσης Υπηρεσίας Νεκροταφείων στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας έτους 2022.

Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr