background img
banner
banner

Δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αίγιο στον Μεγανίτη ή τον Σελινούντα!

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 

Το σχέδιο ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στην Αχαΐα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει σαφή προσανατολισμό στη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αίγιο, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες προοπτικές αλλά και προσδοκίες για την περιοχή. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη επίσημη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση κι έρχεται να ικανοποιήσει τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής που εδώ και… δεκαετίες έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα δημιουργίας μίας έκτασης που θα αποτελεί τον επιχειρηματικό πυρήνα της Αιγιάλειας, διευκολύνοντας τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και προσελκύοντας νέες επενδύσεις.

«Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας έναν οδικό χάρτη που μας επιτρέπει να ανοίξουμε μία νέα πόρτα στο μέλλον. Δηλαδή, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δύναμη της βιομηχανίας και της μεταποίησης και να μετατρέψουμε αυτή τη δύναμη, σε δύναμη για κάθε άλλο κλάδο της τοπικής οικονομίας και τελικά, για κάθε πολίτη της Αχαΐας», ήταν τα πρώτα λόγια του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη κατά τη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου.

Συγκεκριμένα, τον στόχο για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία και την ανάπτυξη νέων παραγωγικών μονάδων έθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την εισαγωγική του ομιλία στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25/11 στο ξενοδοχείο “MyWay”.

Ρεαλιστικός και άμεσα υλοποιήσιμος ο σχεδιασμός σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη

Η μελέτη που αποτελεί ένα «εργαλείο» οργάνωσης και αειφορικής ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής, προκρίνει 13 περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που μπορούν να διαμορφωθούν ως Επιχειρηματικά Πάρκα, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται Αχαΐα. Αυτές είναι συνολικής έκτασης περίπου 2.025 στρεμμάτων, κατάλληλες να υποδεχτούν την επιχειρηματικότητα, με πρόβλεψη δαπάνης 30,5 εκ. € και με τη δυναμική εξασφάλισης 16.670 θέσεων εργασίας. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, προκειμένου ο σχεδιασμός να είναι ρεαλιστικός και άμεσα υλοποιήσιμος, από αυτές τις περιοχές, προκρίνονται δύο. Πρόκειται για την περιοχή του Αγίου Βασιλείου στον Δήμο Πατρέων και για τις περιοχές του Μεγανίτη ή του Σελινούντα στον Δήμο Αιγιαλείας.

«Για τη δική μας περιφερειακή Αρχή, η Αχαΐα δεν είναι μόνο ένα μεγάλο πολιτικό και διοικητικό κέντρο και μία γη με μεγάλη ιστορία και τεράστιους πνευματικούς θησαυρούς. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την Αχαΐα μίας νέας παραγωγικής “άνοιξης” με δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Να ζωντανέψουμε το σπουδαίο βιομηχανικό παρελθόν αυτής της περιοχής, αλλά με σύγχρονους όρους και με απόλυτη προστασία στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον. Έχουμε όλα τα φόντα να δημιουργήσουμε νέες μεγάλες παραγωγικές μονάδες και να προσελκύσουμε και πολλές άλλες. Η δέσμευσή μας για μία Αχαΐα που θα πάψει να χάνει ευκαιρίες και θα κερδίσει πάλι όσα δικαιούται παραμένει ισχυρή. Αυτήν την δουλειά τη κάνουμε, στηριζόμενοι σε πραγματικά δεδομένα, σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Ξανακάνοντας την πύλη της Ελλάδας στη δύση, μία νέα πύλη εξωστρέφειας και ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

Τεράστια τα πλεονεκτήματα

Στη συνέχεια, ο μελετητής Μανώλης Μπαλτάς της εταιρίας REDEPLANAE αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε οργανωμένους χώρους υποδοχής (Πάρκα), επισημαίνοντας: «Πρέπει να πάμε σε Πάρκα για να μειώσουμε τα μη παραγωγικά κόστη», ενώ τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει στόχο την πολεοδομική οργάνωση σε συνδυασμό με την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Συνεχίζοντας η Μαρίνα Κυμπούρη εξειδίκευσε στις περιοχές που έχουν προκριθεί κι εξήγησε ότι η ανάδοχος έχει καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα, μια πιο ρεαλιστική εκδοχή, αλλά και ένα πλαίσιο προτεραιότητας στο οποίο μπορούν να βασιστούν βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς.
Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων – Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος. Aκολούθησε διάλογος και απαντήθηκαν ερωτήματα που έθεσαν αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς της περιοχής.

Το Περιφερειακό Σχέδιο για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Τα σημεία που εξετάστηκαν στην Αιγιάλεια

Στο σχέδιο αποτυπώνεται το σύνολο των 13 προτεινομένων περιοχών στο χρονοδιάγραμμα αναφοράς με τα κρίσιμα και σημαντικά στοιχεία τους. Στο πρόγραμμα προτεραιότητας αποτυπώνονται περιοριστικά, μόνο 6 περιοχές προτεραιότητας (με βασικό κριτήριο: δυο ΕΠ/ΕΠΕ ανά ΠΕ), συνθέτοντας το ανελαστικό πλαίσιο ανάπτυξης ΕΠ για τη Δυτική Ελλάδα.

Τα σημεία που εξετάστηκαν στην Αιγιάλεια, είναι έξι. Η ΒΙΠΑ Σελινούντα μία έκταση 79 στρεμμάτων, η ΒΙΠΕ Βουλωμένου έκταση 160 στρεμμάτων, το ΒΙΟΠΑ Αιγίου – Μυρτιάς σε 160 στρέμματα, το ΑΒΣ Μεγανίτη 380 στρέμματα, το ΑΒΣ Σελινούντα 380 στρέμματα και έκταση στην Παλαιά Κουλούρα 170 στρέμματα. Να σημειωθεί ότι τα δύο πρώτα εντάσσονται στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό ενώ α δύο τελευταία έχουν προταθεί από τοπικό φορέα.

Δεν προτείνεται η ανάπτυξη νέου Επιχειρηματικού Πάρκου σε αδόμητες εκτάσεις, με άμεση χρονική προτεραιότητα (έλλειψη συνθηκών βιωσιμότητας ή μεγέθους των διαθέσιμων εκτάσεων, περιορισμοί των χρήσεων γης, πλεονάσμα ελεύθερης γης προς ανάπτυξη στους υφιστάμενους υποδοχείς της ΠΕ). Συνιστάται η επαναξιολόγηση σε μελλοντικό χρόνο. Η προτεραιότητα ανάπτυξης ΕΠ, μεταξύ των εναλλακτικών περιοχών (α) «ΑΒΣ Μεγανίτη» και (β) «ΑΒΣ Σελινούντα», θα κριθεί από το αντίστοιχο δημόσιο- ιδιωτικό – επενδυτικό ενδιαφέρον που θα διατυπωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη το καθεστώς ιδιοκτησίας στην περιοχή «Κάτω Αραχωβίτικα» και «Παλαιά Κουλούρα» Αιγίου, φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης των περιοχών ως Επιχειρηματικά Πάρκα Μεγάλης Μεμονωμένης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ).

Συμπερασματικά αναφέρεται πως η δυναμική, το ενδιαφέρον και τις χωρικές ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων θα καθοδηγήσει την πλήρη ανάπτυξη και υλοποίηση του ΠΣΔ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr