background img
banner
banner

Με προβλήματα η απογραφή στην Αιγιάλεια

ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ

Με εμπόδια κυλά η διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού στην Αιγιάλεια καθώς, ενώ ο χρόνος «τρέχει», δεν έχουν καταφθάσει ακόμη σε όλα τα νοικοκυριά οι φάκελοι με τους κωδικούς που πρέπει να έχουν στην κατοχή τους οι δημότες ώστε να απογραφούν ηλεκτρονικά. Το γεγονός οφείλεται κυρίως στο ότι και στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν λείψει οι μαζικές παραιτήσεις απογραφέων οι οποίοι κλήθηκαν να… βγάλουν άκρη με λανθασμένες διευθύνσεις αλλά και με συμπεριφορές «εκτός τόπου και χρόνου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρες συνοικίες και χωριά της Αιγιάλειας δεν έχουν λάβει ακόμη τα ειδοποιητήρια της ΕΛΣΤΑΤ και παρότι δόθηκε παράταση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθεί το δικαίωμα της ηλεκτρονικής απογραφής από πολλούς δημότες. Κι αυτό ενώ για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Στα χωριά δεν έχουν καν διευθύνσεις, ενώ οι φάκελοι δεν έχουν ονόματα…

Όπως μετέφεραν στo protionline.gr παραιτηθέντες απογραφείς, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς για παράδειγμα έχοντας φακέλους για μία συγκεκριμένη οδό, διαπίστωναν πως έλλειπαν φάκελοι για σπίτια που περνούσαν, οι κάτοικοι τους ρωτούσαν και δεν ήξεραν τι να τους πουν. Έτσι, γινόταν ελλιπής απογραφή σε δρόμους δικής τους ευθύνης. Επίσης, είχαν στην κατοχή τους φακέλους με αναγραφόμενες διευθύνσεις που δεν υπήρχαν καν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση παραιτηθέντα απογραφέα που για πολλή ώρα έψαχνε σπίτι το οποίο βάσει της αναγραφόμενης διεύθυνσης, βρισκόταν σε οικόπεδο άλλου… Ακόμη πιο δύσκολη είναι η διανομή φακέλων σε χωριά τα οποία δεν έχουν καν διευθύνσεις, γεγονός που κάνει πολλούς απογραφείς να έχουν απηυδήσει και να εγκαταλείπουν, διαδικασία που θα ήταν πιο εύκολη εάν οι φάκελοι ήταν ονομαστικοί. Έτσι παρατηρείται μία κατάσταση που κανείς δεν ξέρει εάν στο τέλος της προθεσμίας το αποτέλεσμα θα πλησιάζει τον ακριβή αριθμό του πληθυσμού.

Το κύμα «φυγής» των απογραφέων έχει κι άλλη εξήγηση που έχει να κάνει με αντιδράσεις πολιτών, ιδίως ηλικιωμένων, οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν τους αποσταλμένους της ΕΛΣΤΑΤ και φοβούνται μήπως προσποιούνται τους απογραφείς και έχουν σκοπό να τους βλάψουν ή θα τους… κολλήσουν κορωνοϊό.

Ένα ακόμα ζήτημα που αντιμετωπίζουν στην ΕΛΣΤΑΤ, που καθυστερεί τη διαδικασία της απογραφής, είναι πως οι πολίτες χάνουν τον κωδικό που τους έχει σταλεί ταχυδρομικώς ή οι απογραφείς δεν μοιράζουν σωστά τους φακέλους ή γίνεται λάθος η συμπλήρωση του ειδικού κωδικού στο gov.gr.

Οι «ανάγκες» του δήμου Αιγιαλείας

Σύμφωνα με την απογραφή 2011, ο Δήμος Αιγιαλείας είχε πληθυσμό 49.872 κατοίκους, ήτοι άγγιξε, αλλά μόλις για 128 άτομα δεν συμπλήρωσε τους 50.000 που είναι η βάση για την επόμενη κλίμακα. Εικάζεται από τους ειδικούς , ότι σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς κατά την τελευταία πενταετία από αυτό τον λόγο ο δήμος είχε απώλεια χρηματοδότησης τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ. Γι’ αυτό έχει επισημανθεί η ανάγκη, οι επισκέπτες, οι παραθεριστές, οι έχοντες ακίνητη περιουσία στην περιοχή, αλλά και αυτοί που αγαπούν τους ανθρώπους και τον τόπο μας, να απογραφούν στον δήμο Αιγιαλείας.

Σχετικά με την εικόνα που έχει για τη διαδικασία της απογραφής των κατοίκων του δήμου Αιγιαλείας, ρωτήθηκε από τo protionline.gr ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε την αναγκαιότητα οι Αιγιαλείς να δηλώσουν «παρών» για τον δήμο. Όπως επισήμανε, ΄΄σε πολλά νοικοκυριά δεν έχει φτάσει ακόμη ο κωδικός που χρειάζεται. Επίσημα, δεν έχουμε πληροφόρηση για την περιοχή για το πώς κυλάει η διαδικασία, ωστόσο προσωπικά έχω δεχτεί τηλεφωνήματα από δημότες που ρωτούν γιατί δεν έχουν λάβει φακέλους, ενώ ζητούν να μάθουν και για την προθεσμία΄΄.

Πρόβλεψη για μείωση του πληθυσμού κατά 3,7% που αν ισχύσει θα πλήξει τον δήμο

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ρούσσος, ΄΄υπάρχουν προβλέψεις για όλη τη χώρα ότι μειώθηκε ο πληθυσμός κατά 3,7%, ποσοστό που μεταφράζεται σε κάπου 300.000 άτομα. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν προφανώς παίρνοντας δεδομένα από τους θανάτους σε συνάρτηση με τις γεννήσεις, όπως δηλώνονται στο ληξιαρχείο. Για παράδειγμα, το Ηράκλειο εκτιμούν πως ξεπερνά την Πάτρα πλέον σε πληθυσμό γιατί οι γεννήσεις είναι περισσότερες από τους θανάτους. Όλα αλληλοσυνδέονται και με την οικονομία, η Κρήτη είναι μία τουριστική περιοχή, η Δυτική Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω, προφανώς οι άνθρωποι νιώθουν εκεί πιο ασφαλείς οικονομικά΄΄.

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του, εάν αυτό το -3,7% ισχύσει και στην Αιγιάλεια, ποιες θα είναι η επιπτώσεις, ο γενικός γραμματέας του δήμου, ανέφερε: ΄΄Σε μία τέτοια περίπτωση, η απώλεια θα είναι πολύ σημαντική. Εμείς δεν ζητάμε να κάνουμε αλλοίωση δημογραφικά του πληθυσμού. Αλλά τα 128 άτομα που μας έλειπαν στην απογραφή του 2011, είναι μόλις λίγες δεκάδες και τα θεωρούμε πολύ λίγο ποσοστό για να χάνουμε σαν επιχορηγήσεις, να εκλέγουμε λιγότερους δημοτικούς συμβούλους και να αποδυναμωνόμαστε. Και μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2021. Για παράδειγμα, με τον νόμο που θα ισχύσει για τη διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών εκλογών εκλέγουμε 29 δημοτικούς συμβούλους. Εάν όμως ο πληθυσμός του δήμου ξεπεράσει τους 50.000 κατοίκους θα εκλέγει 35 δημοτικούς συμβούλους και θα υπάρχει πιο πλατιά εκπροσώπηση, θα προστεθεί ακόμη μία αντιδημαρχία, μεγαλύτερη κατανομή δραστηριοτήτων και δημιουργίας κ.λπ.. Υπάρχουν εκατοντάδες Αιγιαλείς φοιτητές που θα απογραφούν στο μέρος που σπουδάζουν, οπότε δεν είναι παράταιρο να ζητάμε λίγες εκατοντάδες που διαθέτουν στην Αιγιάλεια ακίνητη περιουσία και αγαπούν τον τόπο μας, να απογραφούν εδώ ηλεκτρονικά. Δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε δημογραφικά κανένα στοιχείο του πληθυσμού ούτε να αποδυναμώσουμε άλλους δήμους, αλλά ήταν τόσο μικρή η απόκλιση το 2011 η οποία δικαιολογεί σε κάθε περίπτωση την πρόσκλησή μας σε όποιον έχει σχέση με την περιοχή και αγαπά τον τόπο, να απογραφεί εδώ. Και βέβαια μην ξεχνάμε και τις δημογραφικές απώλειες των Αιγιαλέων φοιτητών΄΄.

«Ανάσα» από την παράταση ως τις 13 Δεκεμβρίου

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΣΤΑΤ πάντως, τονίζει ότι «η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη» και πως «προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δίνεται γενική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021».

Επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ότι η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr