background img
banner
banner

Ο δήμος θα αποζημιώνεται για την πωλούμενη ενέργεια από τη ΜΥΗΣ Τσιβλού

ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Να αναθέσει σε Φο.Σ.Ε. την εκπροσώπηση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Τσιβλού (ΥΗΣ Τσιβλού) στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, στην τελευταία συνεδρίασή του. Παράλληλα, ο δήμος επιχειρεί να… διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι ούτως ώστε μέσω διαφορετικού κωδικού να φαίνονται τα έσοδα που του αποφέρει η λειτουργία της μονάδας. Κάπως έτσι θα ξεκαθαρίσει το… τοπίο γύρω από τη λειτουργία του ΜΥΗΣ.

Πρόκειται άλλωστε για μία «πηγή» που σύμφωνα με πληροφορίες, δύναται να «υδροδοτήσει» τον προϋπολογισμό του δήμου περί τις 500.000 ευρώ τον χρόνο. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο νόμος (άρθρο 27 του Ν.3468/ 27-06-06) προβλέπει πως το 80% των εσόδων που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να μπαίνει σε ξεχωριστό κωδικό του δήμου και να επιστρέφει μέσω έργων ανάπτυξης στην κοινότητα στην οποία βρίσκεται η εκάστοτε μονάδα παραγωγής.

Δεν… κληροδοτήθηκε ούτε ένα παραστατικό

Μέχρι στιγμής ωστόσο τα χρήματα δεν περνιούνται σε ξεχωριστό κωδικό, γεγονός που δημιουργεί μία σύγχυση, τη στιγμή μάλιστα που η δικαιοδύνη φαίνεται πως… έβγαλε από το συρτάρι της την παλιά υπόθεση της εκκαθάρισης για την οποία δεν «κληροδοτήθηκε» το παραμικρό στοιχείο, ούτε καν παραστατικά, στον δήμο Αιγιαλείας, στη δικαιοδοσία του οποίου πέρασε ο Σταθμός από το 2019, από τη στιγμή δηλαδή που συμπληρώθηκαν τα 20 χρόνια από τη λειτουργία του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας ομόφωνα αποφάσισε την ανάθεση στον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (ΦοΣΕΤεΚ) της εκπροσώπησης του ΥΗΣ Τσιβλού) στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και εξουσιοδότηση του δημάρχου για την υπογραφή αιτήσεων, συμβάσεων κ.λπ. εγγράφων με τον φορέα. Ακόμη ομόφωνα αποφασίστηκε το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού κατάθεσης εσόδων από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας ΜΥΗΣ Τσιβλού στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Πριν την απόφαση, έγινε γνωστό πως το θέμα επείγει καθώς ο δήμος απειλείται με πρόστιμο διότι δεν δρομολόγησε νωρίτερα τις διαδικασίες λόγω κωλυσιεργίας και των υπηρεσιών, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστο Γούτο να ζητά ενημέρωση για το θέμα.

Πιο συμφέρουσα η προσφορά της εταιρείας «Optimus Energy»

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄ο δήμος Αιγιαλείας έχει κληρονομήσει το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Τσιβλού από τον πρώην δήμο Ακράτας. Ωστόσο, επειδή δεν μπορεί από μόνος του να πουλήσει το ρεύμα που παράγει το εργοστάσιο, υπογράφει τη σύμβαση για το παρελθόν έτος.
Το τελευταίο καταφύγιο είναι ένας πάροχος που έχει φτιάξει το κράτος και σε συνεργασία με τον ιδιώτη που συντηρεί τη Μονάδα, η Τεχνική Υπηρεσία έχει πάρει τιμές από διάφορες εταιρείες ούτως ώστε να προωθήσουν προς πώληση με τους καλύτερους όρους τις κιλοβατώρες που παράγει το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Ανάμεσα σε διάφορες προσφορές βρήκαν ότι η εταιρεία που έχει τις λιγότερες χρεώσεις είναι η «Optimus Energy»΄΄. ΄
΄Παράλληλα, ανοίγουμε κι έναν λογαριασμό που ως τώρα δεν υπήρχε για να μπορεί και η Οικονομική Υπηρεσία να βλέπει τα έσοδα κάθε μήνα από τη Μονάδα.
Γιατί ως τώρα με τις διάφορες συναλλαγές είδαμε ότι για κάποιο διάστημα είχαν ξεχάσει να μας βάλουν κάποια χρήματα΄΄, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr