background img
banner
banner

Αντίθετοι στη συγχώνευση των ΔΕΥΑ οι δήμαρχοι

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.Υ.Α – ΟΜΙΛΙΑ–ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης είναι βέβαιο ότι αδικούν τη Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας που έχει καταφέρει να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα και να θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πανελλαδικά.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα όπως επίσης και το τι μπορούν να προτείνουν θεσμικά οι δήμαρχοι στην κυβέρνηση για την καλύτερη λειτουργία τους, συζητήθηκαν εκτενώς στην 31η Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. που διεξήχθη την Παρασκευή στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου, ο οποίος εκτός από πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας είναι και πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ένωσης.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και πήραν μέρος οι εκπρόσωποι από 50 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, ενώ παρακολούθησαν δήμαρχοι, πρόεδροι Δ.Ε.Υ.Α., μέλη των Δ.Σ. των Δ.Ε.Υ.Α. και στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες των επιχειρήσεων.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. που εκπροσωπεί 125 Δ.Ε.Υ.Α. που παρέχουν υπηρεσίες και αποχέτευσης στον μισό πληθυσμό της χώρας είναι θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Καίει» το υψηλό ενεργειακό κόστος

Ο πρόεδρός της και δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης παρουσίασε τις δραστηριότητες της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, οι οποίες παρά την υγειονομική κρίση διευρύνθηκαν προς όφελος των Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

Αναφέρθηκε ακόμη στα κυριότερα προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. που είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος και η υποστελέχωση των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω των πρόσφατων ανατιμήσεων του ρεύματος και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία ώστε να μπορέσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. να απορροφήσουν τις αυξήσεις της ενέργειας και να μην μετακυλίσουν την αύξηση στους πολίτες. Έμφαση έδωσε και στο αίτημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στο νερό από το 13% στο 6% για να ελαφρυνθούν οικονομικά οι πολίτες.

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης παρουσίασε τον προγραμματισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για το επόμενο διάστημα δίνοντας έμφαση στις προοπτικές των Δ.Ε.Υ.Α. και συνδέοντάς τις με τις σύγχρονες προκλήσεις του τομέα όπως είναι η κλιματική κρίση, η ψηφιακή οικονομία και η κυκλική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, όπως μετέφερε στo protionline.gr ο κ. Καλογερόπουλος, ΄΄ανεδείχθη η πρόταση από την πλευρά της πολιτείας για συνένωση των ΔΕΥΑ σε επίπεδο νομών ή περιφερειών. Είναι σαφές ότι σε αυτό αντιδρούν οι δήμαρχοι κι εγώ προσωπικά ως πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Το σχέδιο αυτό έχει προετοιμαστεί από το παρελθόν όμως τώρα προχωρά με ταχείς ρυθμούς και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους΄΄.

Και πώς να μην είναι αντίθετοι άλλωστε οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ ειδικά σε τοπικό επίπεδο, τη στιγμή μάλιστα που εκτός από τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, με το έργο των αποχετευτικών δικτύων ήδη να ξεκινά με την εγκατάσταση του εργολάβου, αλλά και με όσα σχεδιάζονται.

Να μπει σε διαδικασία διεκδίκησης…

Ο κ. Καλογερόπουλος κατά την τοποθέτησή του κατέστησε επιτακτική την ανάγκη, η Ένωση να μπει σε διαδικασία διεκδίκησης, με πρώτο θέμα αυτό της ενέργειας το κόστος της οποίας έχει αυξηθεί υπερβολικά. Σχολίασε μάλιστα πως ΄΄δεν μπορεί ένας ιδιώτης να πληρώνει ως ενέργεια για τη ΔΕΗ από ό,τι μία δημοτική επιχείρηση. Το ίδιο ισχύει και για τον ΦΠΑ, δεν έπρεπε δηλαδή οι ΔΕΥΑ να πληρώνουν ΦΠΑ. Λένε όλοι ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Όμως κάποιοι δεν το πληρώνουν καν. Και τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Κόβουμε την παροχή ή κάνουμε τα… στραβά μάτια εις βάρος των καλοπληρωτών; Είμαι υπέρ της άποψης να είμαστε τίμιοι, δίκαιοι. Όποιος καταναλώνει όποιος αγοράζει προϊόν, να πληρώνει΄΄.

Ο κ. Καλογερόπουλος στάθηκε και στο αίτημα να καθορίζουν οι ΔΕΥΑ τις προτεραιότητές τους, λέγοντας: ΄΄Δεν μπορούμε να μιλάμε για ηλεκτρονική διαδικασία εκσυγχρονισμού, τηλεπαρακολουθήσεις κ.λπ. αλλά ταυτοχρόνως να έχουμε κι ένα σαθρό δίκτυο. Ποιος θα αποφασίσει άραγε τις προτεραιότητες; Ξέρετε ποιος αποφασίζει;
Ο εκάστοτε Περιφερειάρχης. Το πλαίσιο της κάθε πρόσκλησης πρέπει να συνδιαμορφώνεται διότι εμείς γνωρίζουμε πραγματικά τις ανάγκες΄΄.

Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της άρδευσης προτείνοντας συντονισμό για τη διεκδίκηση χρημάτων και για αρδευτικά δίκτυα.

Επιπλέον, μίλησε για τη… μεταφορά έργων από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, τονίζοντας πως αυτό δεν ισχύει διότι όπως είπε, ΄΄όταν ένα έργο φεύγει από το ένα πρόγραμμα και πηγαίνει στο άλλο, δεν υπάρχει «γέφυρα». Διότι όταν χάνεται μία πίστωση στο βάθος του χρόνου, απαξιώνεται πλήρως΄΄, έχοντας προφανώς ως παράδειγμα το έργο του διυλιστηρίου Σελινούντα.

Ο χρόνος ο μεγαλύτερος «αντίπαλος»

Μίλησε ακόμη για τον μεγαλύτερο «αντίπαλο» που δεν είναι άλλος από τον χρόνο. ΄΄Όλοι μιλούν για τη γραφειοκρατία αλλά δεν αναφέρονται συγκεκριμένα. Αριθμητής είναι το έργο παρανομαστής είναι ο χρόνος και χάνουμε πολύ χρόνο και μπορεί να φταίμε κι εμείς σε αυτό γιατί πολλές φορές συζητάμε μόνο για τη δική μας θητεία και δεν βάζουμε τις υποδομές για το μέλλον. Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι μας τίμησαν για να κάνουμε αυτό που κάνουμε και όχι για να μας ξανατιμήσουν΄΄, σημείωσε ο δήμαρχος.
Τέλος, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση για νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει παρελθούσης της προθεσμίας για θεώρηση μιας μελέτης που έχει γίνει από ιδιώτη να τεκμαίρεται, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr