background img
banner
banner

Αύριο θα… χαράξουν τη γραμμή διεκδίκησης για το Νοσοκομείο

ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συζήτηση ενός μείζονος κοινωνικού θέματος με πολιτικές προεκτάσεις, πραγματοποιήθηκε στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, που αφορούσε την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου (Ανατολικής Αχαΐας). Μετά από την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Δημήτρη Μπούνια, τις τοποθετήσεις και την κατάθεση προτάσεων, η πρωτοβουλία του δήμου θα λάβει συνέχεια την Τετάρτη 24/11, οπότε ο δήμαρχος θα καλέσει τον χειρουργό του νοσοκομείου μαζί με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ώστε να αποφασίσουν τη γραμμή διεκδίκησης που θα χαράξουν…

Στη συνεδρίαση, που έλαβε χώρα στο «Πολύκεντρο» και διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, δεν είχαν κληθεί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις διοικητές 6ης ΥΠΕ και ΓΝΝΑ, ωστόσο παρέστησαν εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι μάλιστα έμειναν ως το τέλος, εν αντιθέσει με τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους που αποχώρησαν στη μέση…

Η τελική εισήγηση του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου ήταν να ληφθεί απόφαση επί της λεπτομερούς για τις ανάγκες του νοσοκομείου εισήγησης του κ. Μπούνια, η οποία προέκυψε από καταγραφή όλων των γιατρών της τοπικής νοσηλευτικής μονάδας, προσθέτοντας και κάποιες προτάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα εξεταστεί στην αυριανή συνάντηση. Για παράδειγμα, προτάθηκε επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας και συνάντηση με τον υπουργό, ενεργοποίηση των βουλευτών, συναντήσεις με τους διοικητές 6ης ΥΠΕ και νοσοκομείου, ενώ υπήρξε και πρόταση ακόμη και να ζητηθεί η παραίτησή τους, από τη στιγμή που δεν υποστηρίζεται το έργο τους από την κυβέρνηση!

Στις ελλείψεις που αναλύθηκαν αλλά και στην… ωμή πραγματικότητα που μεταφέρθηκε ότι η λειτουργία του νοσοκομείου είναι επισφαλής, ήρθε η διαβεβαίωση του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου, επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» ότι σήμερα θα υπάρξει μαζική μετακίνηση γιατρών, με τους γιατρούς να διατηρούν επιφυλάξεις. Επί της ουσίας, αυτό που προκύπτει είναι η αναγκαιότητα το νοσοκομείο να λειτουργήσει ως δευτεροβάθμιο και να μην αναγκάζεται να παρέχει πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας δεδομένης της αδυναμίας τέτοιας δυνατότητας από άλλες μονάδες και πως πρέπει να αποτελέσει «φίλτρο» για τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας. Να υποστηριχθούν οι εφημερίες ώστε να μην φτάνει το τέλος του μήνα και αναζητούνται τρόποι να καλυφθούν ή να μένει «ξεκρέμαστο» με τους έκτακτους ασθενείς να αφήνονται στην τύχη…

Ποιοι παρέστησαν στο ‘’Πολύκεντρο’’

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ιάσονας Φωτήλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, από το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΑΑ οι Παναγιώτης Φράγκος και Μαριάνα Ρηγοπούλου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σωτήρης Κοίλιας και ο αντιπρόεδρος και χειρουργός του ΓΝΝΑ Αριστείδης Κοκορές, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο επικεφαλής της ΠΑΕΚ Αρίστος Τηλιγάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Παναγιώτης Νύχτης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Αιγίου Χρήστος Κοσσαράς. Τηλεφωνικά παρενέβη η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ συμπαράσταση εξέφρασε ο βουλευτής Κώστας Μάρκου.

Η «ακτινογραφία» των ελλείψεων μέσα από την εισήγηση Μπούνια

Μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο δημοτικός σύμβουλος, μέλος της τριμελούς επιτροπής των ιατρών του νοσοκομείου, Δημήτρης Μπούνιας, αφού ζήτησε να αφεθούν στην άκρη πολιτικές πεποιθήσεις καθώς το θέμα είναι σοβαρό, προχώρησε σε παράθεση των εξής δεδομένων: Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο, καλύπτει γεωγραφικά Αιγιάλεια και Καλάβρυτα με πληθυσμό 70.000. Μέχρι το 2019 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στον χειρουργικό τομέα εξυπηρετείτο 12.000 κόσμος τον χρόνο, άλλοι 13.000 στον παθολογικό τομέα κι άλλοι 13.000 στα τακτικά ιατρεία. Οι νοσηλείες ανέρχονταν σε 4.000 τον χρόνο, ενώ πραγματοποιούνταν 1.000 χειρουργικές επεμβάσεις μέσης και μεγάλη βαρύτητα και άλλες 1.000 μικρής. ΄΄Δηλαδή ανακυκλώνεται όλη η πόλη΄΄, σημείωσε, τονίζοντας: ΄΄ Σε 24ωρη βάση πρέπει να λειτουργούν παθολογική, χειρουργική, ορθοπεδική, καρδιολογική κλινική και αναισθησιολογία. Τα Τμήματα μικροβιολογικό, ακτινολογικό και αιμοδοσίας συνιστούν ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο κι αν εκλείψουν θα γίνουμε Κ.Υ.΄΄.

Βεβαίως, όπως είπε, υπάρχουν και οι ειδικότητες πρωινού ωραρίου που αυξάνουν και την ποιότητα των υπηρεσιών όπως είναι ουρολογία, οφθαλμολογία, γυναικολογία, παιδιατρική με τα αντίστοιχα εργαστήρια όπως παθολογοανατομικό, αξονικός τομογράφος δίνοντας τα εύσημα στη σημερινή και την προηγούμενη διοίκηση για τη λειτουργία του έστω τρεις μέρες την εβδομάδα. Είπε ότι εδώ και έξι μήνες λειτουργεί γαστρεντερολογικό τμήμα που θα αποσυμφορήσει Ρίο και Αγ. Ανδρέα εάν λειτουργήσει με ιατρό.

Όσον αφορά τις ελλείψεις, είπε πως υπάρχουν ειδικευμένοι που εργάζονται στις πέντε κλινικές. Στην παθολογική υπάρχουν τρεις μόνιμοι ιατροί και αναμένεται να φύγει ένας. Στην ορθοπεδική ενώ μέχρι πρόσφατα αρκούσε το προσωπικό γιατί στηριζόταν στο επικουρικό, με την αποχώρηση των δύο ιατρών και λόγω του ότι ένας βρίσκεται σε αναστολή, έμεινε με δύο να κάνουν 500 χειρουργεία τον χρόνο. Για την καρδιολογική ξαφνικά ανακαλύφθηκε ότι είναι ένα καρδιολόγος και καταβάλλονται προσπάθειες να καλυφθούν εμβολιματικά τα κενά από την Πάτρα και τα Καλάβρυτα με «μπαλώματα». Στο αναισθησιολογικό παραμένουν οι τρεις γιατροί που κάνουν 10 με 11 εφημερίες κάθε ένας, ο τέταρτος αναζητείται είναι στο Ρίο… Στη χειρουργική υπάρχουν τρεις από τους πέντε ενώ έχει φύγει ο διευθυντής εδώ και δύο χρόνια κι ένας επικουρικός. Στο ακτινολογικό ο στόχος είναι να δουλεύει ο αξονικός όλη τη εβδομάδα ωστόσο λείπουν δύο ιατροί. Συνεπικουρούνται από επικουρικούς ή μετακινημένους από Καλάβρυτα και Άγ. Ανδρέα και τρεις γενικούς ιατρούς που βοηθούν στα επείγοντα.

΄΄Θα πρέπει να πιέσουμε να κάνει προσπάθειες ο διοικητής’’

Αφού ανέφερε τους λόγους που δεν έρχονται οι επικουρικοί ανέλυσε τους ειδικούς στόχους τονίζοντας πως είναι ανεπαρκής η δικαιολογία να λέει η διοίκηση πως βάζει χρήματα για τα κτίρια εάν δεν υπάρχει προσωπικό. Ακόμη, ζήτησε τήρηση των ωρών εφημερίας αναφέροντας το παράδειγμα γιατρού κατέρρευσε γιατί ήταν στο χειρουργείο 8 ώρες και μετά αναγκάστηκε να κάνει εφημερία. Ακόμη, να υπάρξει πρωτοβουλία από τον δήμο σε συνεννόηση με το υπουργείο να επιλυθούν τα γραφειοκρατικά για όλες τις προσλήψεις μονίμων και να δει το πώς μπορεί να τρέξει τις προκηρύξεις. Στους ειδικούς στόχους συμπεριέλαβε να υπάρξει πλήρης κάλυψη με το απαραίτητο προσωπικό στις κλινικές που δουλεύουν σε 24ωρη βάση. Συν τον ακτινολόγο για να δουλέψει 7 ημέρες την εβδομάδα ο αξονικός. Τόνισε ακόμη πως έχει στηθεί υπερσύγχρονο μηχάνημα το ενδοσκοπικό τμήμα. Όπως είπε, ΄΄θα πρέπει να πιέσουμε να κάνει προσπάθειες σε αυτό ο διοικητής αν και έχει προκηρυχθεί η θέση επικουρικού γαστρεντερολόγου έξι μήνες τώρα, μήπως μπορεί εκ περιτροπής από το Ρίο να το στελεχώσει΄΄. Σημείωσε ακόμη πως ΄΄το νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εφόσον καλείται και ασκεί και πρωτοβάθμιο έργο, στο εμβολιαστικό κέντρο και στη στελέχωση των επειγόντων περιστατικών. Αυτό μπορεί να γίνει πάρα πολύ καλά από τους ειδικούς ειδικευμένους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας’’.

Προτάσεις φορέων και συμβούλων για την ενίσχυση του Νοσοκομείου

Ο κ. Φωτήλας ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμων ιατρών, εννέα το σύνολο στο Αίγιο και οκτώ προσλήψεις επικουρικών. Είπε πως οι προσλήψεις μονίμων δεν μπορούν να γίνουν σε δύο τρεις μήνες και ότι η λύση για την ώρα θα έρθει μέσω επικουρικών, αναφερόμενος στα κίνητρα που ήδη δόθηκαν με σχετική τροπολογία αλλά και στη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και επιπλέον χρήματα για εφημερίες και στους νοσοκομειακούς. Η κ. Αναγνωστοπούλου πρότεινε να γίνει συνάντηση με τον δήμαρχο της Πάτρας αφού το θέμα αφορά όλο τον νομό ενώ έκανε γνωστό πως αύριο κατατίθεται νέα ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Ο κ. Μπονάνος είπε πως η Περιφέρεια έχει ενισχύσει το νοσοκομείο του Αιγίου, έχει δώσει χρήματα για το προσωπικό και θα δώσει κι άλλα, έχει δώσει για την ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά τι να τα κάνουμε τα κτίρια αν δεν έχουμε προσωπικό, όπως αναρωτήθηκε. Κατέστησε επιτακτική την ανάγκη το νοσοκομείο να λειτουργήσει σαν δευτεροβάθμιο με τις πέντε κλινικές πλήρεις, να απαλλαγεί από την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και να αποτελέσει το φίλτρο για να μην υπάρχουν περιστατικά που θα μεταφέρονται πέντε και έξι ώρες στα εξωτερικά ιατρεία του Ρίου και του Αγ. Ανδρέα. Τόνισε πως η πανδημία πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να υπάρξουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και η πρώτη να είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ πρότεινε να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο το πολυιατρείο του πρώην ΙΚΑ καθώς και άμεση συνάντηση με τον υπουργό.

Η δημοτική σύμβουλος ιατρός Διαμάντω Βασιλακοπούλου δήλωσε την έντονη διαφωνία της στο να καλύπτονται τα κενά με επικουρικούς και ιδιώτες τονίζοντας πως η μόνη λύση είναι διορισμοί μονίμων.

Ο κ. Κοίλιας αφού ανέφερε ιστορικά στοιχεία για το νοσοκομείο είπε πως παρατηρείται ανάσχεση ενίσχυσης από το 2000 και μετά, με τάση ιδιωτικοποίησης. ακόμη ότι οι διαδικασίες πρόσληψης μπορεί να διαρκούν έως και τρία χρόνια με τεράστια προβλήματα λειτουργίας. Τόνισε πως η πρωτοβάθμια φροντίδα γίνεται από τα ιδιωτικά ιατρεία με οικονομική επιβάρυνση και ότι οι λύσεις δεν βρίσκονται στις μεταθέσεις μετατάξεις, επιστρατεύσεις αλλά σε ταχύρρυθμες προσλήψεις με fast track διαδικασίες, προτείνοντας να προσλάβουν όλους τους επιλαχόντες προηγούμενων προκηρύξεων κιι αν είναι να γίνει επίταξη να γίνει από τα μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Ο συμμετέχων και στο Δ.Σ. του νοσοκομείου αρκετά χρόνια Αριστείδης Κοκορές εξειδίκευσε τις ανάγκες του νοσοκομείου λέγοντας πως το νοσοκομείο ανήκει στο ΕΣΥ άρα στο σύστημα υγείας. Αυτό σημαίνει όπως είπε, ότι υπάρχει ένα σύστημα που προϋποθέτει κάποιες καταστάσεις για να λειτουργεί. Αυτό το σύστημα εδώ και χρόνια δεν υπάρχει καθόλου, σημείωσε τονίζοντας πως θα έπρεπε να υπάρχει πρωτόκολλο λειτουργίας.

Ο κ. Φράγκος εκ μέρους των εργαζομένων τόνισε πως υπάρχουν παντού ελλείψεις σε όλους τους τομείς, ΄΄πρωτίστως να κάνουμε κάτι για τους γιατρούς αλλά κι αυτοί μόνοι τους δεν μπορούν να δουλέψουν. Και στο διοικητικό και στο τεχνικό υπάρχει έλλειψη, όπως είπε, αναφερόμενος και στους 25 συμβασιούχος στη σίτιση στη φύλαξη και στην καθαριότητα των οποίων οι συμβάσεις λήγουν 31/12.

Επίσης, η κ. Τσουκαλά ανέφερε πως πρόκειται για ένα γενικό πρόβλημα σε όλη τη χώρα με τα δημόσια νοσοκομεία. ΄΄Ο κ. Κοκορές είπε ότι το νοσοκομείο μας λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφάλειας και είναι επισφαλές. Τότε ας παραιτηθεί ο διοικητής και ο ΥΠΕάρχης εάν δεν μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους΄΄, σημείωσε.

Δυναμική δράση πρότεινε η αντιπολίτευση

Ο κ. Γούτος συνεχάρη τον κ. Μπούνια που επισημαίνει ξανά και ξανά τα προβλήματα επί σειρά ετών, τονίζοντας πως σαν Δημοτικό Συμβούλιο αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι καθοριστική παρέμβαση πολιτικά. ΄΄Κάποιος πρέπει να μπει μπροστάρης, και δεν μπορεί να είναι άλλος από τον δήμαρχο, και μαζί με τους βουλευτές κι ας μην μας έκαναν την τιμή να είναι εδώ και με εμάς μαζί, να κάνουμε παράσταση στο υπουργείο Υγείας να εκθέσουμε τα θέματα και να δούμε τι μπορεί να γίνει. Κάτι πρέπει να βγει από εδώ μέσα και όχι μόνο φωτογραφίες…΄΄, σημείωσε.

΄΄Από πέρυσι είχαμε πει ότι πρέπει να παρέμβουμε θεσμικά για το θέμα του νοσοκομείου, έχει περάσει ένας χρόνος και φτάνουμε πάλι να συζητάμε λόγω της αποδυνάμωσης. Αργούμε να αντιδράσουμε και λειτουργούμε κατόπιν εορτής. Σε αυτή τη χώρα δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και κανείς δεν τιμωρείται γι’ αυτό. Δεν ελέγχεται η υπηρεσία που θα έπρεπε να έχει προχωρήσει τους διορισμούς σε τρεις μήνες και γίνονται μετά από χρόνια. Οι παθογένειες του ελληνικού δημόσιου τομέα, πολλές. Να παρέμβει η ΚΕΔΕ. Όπως και ο δήμος αποδυναμώνεται καθώς συνταξιοδοτούνται 15 και δεν έχει γίνει τίποτα. Η Αιγιάλεια πλήττεται πανταχόθεν. Μία είναι η λύση και για τη σταφίδα που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αγωνίστηκε και για τη σχολή και για το νοσοκομείο, να βγούμε στον δρόμο΄΄, πρότεινε η κ. Ψυχράμη με παράσταση και στην 6η ΥΠΕ.

Η κ. Ιατροπούλου εκ μέρους της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» είπε πως την πραγματική ευθύνη την έχει η πολιτεία, ενώ για πολιτικό θέμα έκαναν λόγο και οι εκπρόσωποι των φορέων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr