background img
banner
banner

Εξέταση και αφύπνιση του γυναικείου πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού

ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Με επιτυχία συνεχίστηκαν σε Ακράτα και Σελιανίτικα οι δράσεις πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, ύστερα από πρωτοβουλία της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρίας Τσουκαλά.

Έτσι, μετά από τις δωρεάν μαστογραφίες σε 45 ανασφάλιστες γυναίκες σε συνεργασία με ιδιωτικά κέντρα του Αιγίου και της Πάτρας, ακολούθησε δωρεάν έλεγχος μαστού από την Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κατερίνα Γρ. Σολωμού.

Σε Ακράτα και Σελιανίτικα

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, η κ. Σολωμού, πραγματοποίησε εθελοντικά πάνω από 25 ελαστογραφίες και ψηλαφήσεις μαστού στο Κέντρο Υγείας Ακράτας και στο Αγροτικό Ιατρείο Σελιανιτίκων, με τη χρήση φορητής μονάδας ελαστογραφίας που έφερε η ίδια από την Πάτρα. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον από γυναίκες της Αιγιάλειας, ενώ στόχος είναι η δράση να επαναληφθεί σύντομα αλλά και να καθιερωθεί ετησίως, τιμώντας τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά που έφυγε από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου – Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού και ύστερα από πολυετή αγώνα με την ανίατο νόσο, αφού αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τον αγώνα κατά του καρκίνου.

Κατ. Σολωμού: «Δυστυχώς, υπάρχουν γυναίκες που δεν προσέχουν τον εαυτό τους»

Η ίδια η κ. Σολωμού, μιλώντας στο protionline.gr αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης, προχωρώντας και στη διαπίστωση ότι οι γυναίκες δεν δίνουν τη δέουσα βαρύτητα στο ετήσιο τσεκ απ, στον βαθμό που θα έπρεπε.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Ιατρικής επισήμανε: ΄΄Πραγματοποίησα περίπου 30 εξετάσεις σε Ακράτα και Σελιανίτικα, μέσω ελαστογραφικού ελέγχου σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Η ελαστογραφία είναι υπερηχοτομογραφία, πραγματοποιεί δηλαδή προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού. Η δράση έγινε φέτος σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά. Είχα ξεκινήσει τη δράση πέρυσι, επισκεπτόμενη διάφορους δήμους του νομού Αχαΐας όπου είχα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες μου, πάντα με σκοπό την ενίσχυση της πρόληψης ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Αυτό που διαπιστώνω είναι πως υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Πλην όμως, μετά λύπης μου βλέπω ότι είναι πολλές οι γυναίκες που δεν προσέχουν τον εαυτό τους και αμελούν τον προληπτικό έλεγχο. Άκουσα γυναίκες να λένε πως έχουν χρόνια να κάνουν εξετάσεις, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως πρέπει να ελέγχουν τον μαστό τους κάθε χρόνο. Και είναι γεγονός πως λόγω του κορωνοϊού κάποιες άφησαν στην άκρη τις προληπτικές εξετάσεις, το κατανοώ, όμως δεν μπορώ να διανοηθώ ότι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και το αμελούν. Το Αίγιο είναι πάρα πολύ κοντά στην Πάτρα, όμως και η Αιγιάλεια διαθέτει εξεταστικά κέντρα. Και δεν είναι μόνο η Αιγιαλεία, δυστυχώς από όλο τον νομό έχω αυτή την εικόνα΄΄.

΄΄Ουσιαστικά, η επιτυχία της δράσης έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε να αφυπνίσει μέρος του πληθυσμού και να αντιληφθούν οι γυναίκες πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που θεραπεύεται εάν διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια.

Ο κόσμος έχει ανάγκη να ενημερωθεί, να ακούσει μία κουβέντα από έναν ειδικό κι αυτό το πράξαμε πέρα από την εξέταση αυτή καθεαυτή΄΄, πρόσθεσε η κ. Σολωμού, καταλήγοντας: ΄΄Ευχαριστώ τον δήμο Αιγιαλείας και προσωπικά την κ. Τσουκαλά για την συνεργασία και εκφράζω τη διάθεσή μου για να επαναληφθεί η δράση και σε άλλες περιοχές και σε άλλες γυναίκες΄΄.

Μ. Τσουκαλά: «Το κράτος όφειλε να είναι πιο οργανωμένο στον τομέα της πρόληψης»

Όπως επισήμανε στo protionline.gr η κ. Τσουκαλά, ΄΄η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό «όπλο» για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Εν προκειμένω, ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις κακοήθειες που εάν διαγνωστεί έγκαιρα αντιμετωπίζεται εξ ολοκλήρου. Στον τομέα της πρόληψης, το κράτος όφειλε να είναι πιο οργανωμένο, ιδίως δε σε κάποιες κακοήθειες που έχουν καλή πρόβλεψη και από μόνο του θα έπρεπε να διοργανώνει προληπτικούς ελέγχους.

Πρέπει να δοθεί έμφαση στον τομέα της ευαισθητοποίησης των γυναικών, να ενημερώνονται και να υπενθυμίζονται ότι κάθε χρόνο, πρέπει να κλείνουν ραντεβού για προληπτικό έλεγχο μαστού. Επίσης, δεν θα έπρεπε να υπάρχει η παραμικρή διάκριση μεταξύ των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων καθώς όλοι πρέπει να έχουν την ίδια προσβασιμότητα σε αυτές τις εξετάσεις΄΄.

Ακόμη, η κ. Τσουκαλά εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την κ. Σολωμού για την πρωτοβουλία της να πραγματοποιήσει εθελοντικά τον προληπτικό έλεγχο μαστού. Τέλος, ευχαρίστησε, τον κ. Χόνδρο από το Κέντρο Υγείας Ακράτας, την αντιδήμαρχο Ανατολικής Αιγιάλειας κ. Σταυροπούλου, τον αντιδήμαρχο Δυτικής Αιγιάλειας κ. Ανδριόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Σελιανιτίκων κ. Ρόζο για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της δράσης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr