background img
banner
banner

Επανήλθε το θέμα στατικότητας του κεντρικού κτιρίου

‘’ΠΑΓΩΝΕΙ’’ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ – ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ Ο ΔΙΕΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ…

Ένα νέο πρόβλημα έρχεται να διαταράξει περαιτέρω τα… ανήσυχα νερά του εργοστασίου των ΕΑΣ στο Αίγιο. Αυτή τη φορά σχετίζεται με τη στατικότητα και λειτουργικότητα του κεντρικού κτιρίου παραγωγής, με τις φήμες να «δίνουν και να παίρνουν» σχετικά με το εάν η κακή κατάσταση του κτιρίου ήρθε σκόπιμα τώρα στην… επιφάνεια. Απαντήσεις στο τι μέλλει γενέσθαι αλλά και στο πώς μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του τοπικού εργοστασίου το εν λόγω πρόβλημα, αναμένεται να δοθούν σήμερα κατά την επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στο Αίγιο.

Επιπλέον, ο κ. Νίκος Κωστόπουλος έρχεται να απαντήσει στις φήμες που ήθελαν το Σαββατοκύριακο το κτιριακό να αποτελεί πρόφαση για την απομάκρυνση των συμβασιούχων και το «πάγωμα» των εργασιών στο εργοστάσιο. Είναι δε χαρακτηριστικό πως «ακούστηκε» ως και η μεταφορά των μηχανημάτων από το κεντρικό κτίριο παραγωγής του Αιγίου στην Αθήνα, ενδεχόμενο που θα έβαζε «ταφόπλακα» στη λειτουργία της τοπικής μονάδας. Βεβαίως, απαντήσεις καλούνται να δώσουν κι όλες οι διοικήσεις της πρώην ΕΒΟ και πλέον των ΕΑΣ, σχετικά με τους λόγους που δεν αποκαταστάθηκε η ζημιά στο κτίριο που είχε προκληθεί από τον σεισμό του 1995 δηλαδή 26 χρόνια τώρα, τη στιγμή μάλιστα που το 2008 υπήρξε μελέτη στατικότητας που καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης των φθορών που είχαν προκαλέσει σεισμός και χρόνος.

Τον περασμένο Απρίλιο ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε τα ΕΑΣ Αιγίου και του τέθηκε το θέμα της αποκατάστασης του κτιρίου, της μόνωσης και της ενεργειακής αναβάθμισής του. Εξετάζοντας το αίτημα, η εταιρεία ζήτησε την μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2008 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην έκθεση της οποίας αναφέρεται πως πρέπει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης

Κατά καιρούς έχουν πέσει σοβάδες

Βέβαια, έρχεται και η τοποθέτηση εργαζομένων σχετικά με τη… χρονοκαθυστέρηση με την οποία λειτουργεί η εταιρεία. ΄΄Το κτίριο που «κόπηκε» από τον σεισμό του 1995 κατεδαφίστηκε μόλις το 2017 επί θητείας Θεόφιλου Βασιλείου στη διοίκηση, αναφέρουν…΄΄.

Η ουσία βέβαια στην παρούσα φάση είναι ότι το κεντρικό κτίριο παραγωγής λειτουργεί κανονικά παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα των εργαζόμενων στην «Π», κατά καιρούς εντελώς ξαφνικά έχουν πέσει σοβάδες, στάζουν νερά πάνω στις μηχανές του εργοστασίου, ενώ έχουν ανοίξει πλάκες και μπαίνει υγρασία.

Αδύνατη η ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς στατική επάρκεια

Πώς όμως αναδύθηκε στην επιφάνεια σήμερα το χρόνιο αυτό πρόβλημα; Τον περασμένο Απρίλιο ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε τα ΕΑΣ Αιγίου και του τέθηκε το θέμα της αποκατάστασης του κτιρίου, της μόνωσης και της ενεργειακής αναβάθμισής του. Εξετάζοντας το αίτημα, η εταιρεία ζήτησε την μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2008 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην έκθεση της οποίας αναφέρεται πως πρέπει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης. Δεδομένου ότι πρέπει να προηγηθούν τις ενεργειακής αναβάθμισης, εξετάζεται στην παρούσα φάση το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό και βέβαια ταυτόχρονα τι θα γίνει με την παραγωγή του εργοστασίου.

Από πλευράς εργαζομένων πάντως τονίζεται πως αυτή τη στιγμή είναι εφικτό να παραδοθούν και οι τελευταίες ποσότητες σε minimi κι ότι από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες σε παραγγελίες. Εκτιμούν έτσι πως μέχρι να συμβασιοποιηθεί το νέο minimi που έχει εξαγγελθεί και να παραληφθούν τα υλικά γι’ αυτό, ίσως χρειαστεί κι ένας χρόνος μέσα στον οποίο θα μπορούσαν να εκτελεστούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Βεβαίως, αυτών θα προηγηθεί μία νέα μελέτη και τεχνική έκθεση, διότι δεν αποκλείεται η κατάσταση του κτιρίου και οι ανάγκες του να έχουν αλλάξει από το 2008 ως σήμερα…
Για τους εργαζόμενους πάντως αλλά προφανώς και για τη διοίκηση προέχει το θέμα της ασφάλειας των κτιριακών εγκαταστάσεων και της λειτουργικότητας του κτιρίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr