background img
banner
banner

«Ζεύξη» δήμου Αιγιαλείας – δήμου Δωρίδος και στο… βάθος φέρι

ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Την απαρχή της «ζεύξης» δήμου Αιγιαλείας – δήμου Δωρίδος σηματοδοτεί η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διακριτικό τίτλο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α. που αποσκοπεί στην από κοινού άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων ανάπτυξης, επενδύσεων, υποδομών και τουρισμού, με προφανή στόχο την επαναλειτουργία της πορθμειακής γραμμής Αιγίου – Αγ. Νικολάου.

Τα κατά το παρελθόν εγχειρήματα του δήμου για δημιουργία Αναπτυξιακής εταιρείας «ναυάγησαν» όπως άλλωστε και οι ως τώρα προσπάθειες για το φέρι μπόουτ, ωστόσο από τις «βάσεις» της όψιμης συνεργασίας και το κίνητρό της, θα διαφανεί και η προοπτική της… Η έγκριση της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που καλείται να λάβει απόφαση και επί της συμμετοχής του δήμου, της έγκρισης του σχεδίου καταστατικού, του ορισμού εκπροσώπων του δήμου στη Γενική Συνέλευση και στο Διοικητικό Συμβούλιο και την εξουσιοδότηση του δημάρχου για περαιτέρω κινήσεις.

Έχει ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο έχει ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του υπό σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού των δήμων Αιγιαλείας και Δωρίδος, βάσει της οποίας το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 60.000€, το οποίο αποτελείται από εξακόσιες 600 ονομαστικές μετοχές αξίας 100 € ευρώ η κάθε μία. Ο δήμος Αιγιαλείας συμμετέχει επί του μετοχικού κεφαλαίου (60.000€, με ποσοστό 75%, ήτοι 45.000 ευρώ για την απόκτηση 450 ονομαστικών μετοχών, επί συνόλου εξακοσίων 600 και με τα υπόλοιπα ο δήμος Δωρίδος.

Όπως τονίζεται στην εισήγηση του δημάρχου, σκοπός είναι η «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και την ενίσχυση της ανάπτυξης και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις». Μάλιστα, η εισήγηση θέλει ως εκπρόσωπο του δήμου σε Γ.Σ. και Δ.Σ. του Οργάνου τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο με αναπληρωτή τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστο Γούτο.
Ειδικότερα, όπως παρουσιάζεται, σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση και καταγραφή της σκοπιμότητας ίδρυσης και λειτουργίας ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ των Δήμων Αιγιαλείας και Δωρίδος, οι οποίοι ανήκουν στην Περιφέρειας Δυτικής & Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα, καθώς και η διερεύνηση της βιωσιμότητας του Οργανισμού για τα πέντε πρώτα έτη λειτουργίας, μετά τη σύσταση του.

Προτεινόμενος σκοπός του νέου οργανισμού είναι η παροχή επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξη στους Δήμους Αιγιαλείας και Δωρίδος, καθώς και τις ενώσεις αυτών, αποτελώντας θεσμοθετημένο σύμβουλό τους για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και η υποστήριξη και προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής από κοινού με τους Δήμους Αιγιαλείας και Δωρίδος, καθώς και τις ενώσεις αυτών, σε επιχειρηματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ενδεικτικά, ο νέος Οργανισμός θα συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη, αλλά και στην ανάπτυξη των ΟΤΑ, παρέχοντας τεχνική, συμβουλευτική και διοικητική υποστήριξη και ενισχύοντας το ποσοστό απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών ή εθνικών πόρων (πχ μέσω ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ) και συνεισφέροντας στην επίλυση προβλημάτων που δημιουργεί η υποστελέχωση (ή ολική ανυπαρξία σε κάποιες περιπτώσεις) τεχνικών υπηρεσιών, τεχνικού προσωπικού αλλά και η εν γένει υποστελέχωση των δήμων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr