background img
banner
banner

Η πορεία του Ε.Σ.Π.Α. και οι προοπτικές

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε. ΔΗΜ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σημαντικές επισημάνσεις αλλά και κατευθύνσεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 δόθηκαν από την Αρχαία Ολυμπία που φιλοξένησε συνεδριάσεις και ημερίδα, το διήμερο Παρασκευής 19 και Σαββάτου 20 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής Ε.Σ.Π.Α. της Κ.Ε.Δ.Ε., δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, συνεδρίασε η Επιτροπή Ε.Σ.Π.Α. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, υπό την προεδρία του Δημήτρη Καλογερόπουλου όπου, όπως μετέφερε ο ίδιος στο protionline.gr, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία του ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα προβλήματα των δήμων και η συμμετοχή τους στον σχεδιασμό του νέου Ε.Σ.Π.Α.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, συνεδρίασε το διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, υπό την προεδρία του δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου. Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια της λειτουργίας τους στην τρέχουσα χρονική περίοδο. Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τη συμμετοχή της Τ.Α. Α’ Βαθμού στον σχεδιασμό και εξειδίκευση των προτάσεων για το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και άλλα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση.

Τέλος, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) σε συνεργασία με την Επιτροπή Ε.Σ.Π.Α. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Δυτικής Ελλάδας, διοργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα για τους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με θέμα: “Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και τις ευκαιρίες για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού”.

Προετοιμασία για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση χρηματοδοτικών πηγών

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η ημερίδα αποσκοπούσε στην έγκαιρη, έγκυρη ενημέρωση και προετοιμασία των Ο.Τ.Α., για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Στην εισήγησή του ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για τους δήμους που έχουν έλλειψη προσωπικού και εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα προκειμένου να απορροφήσουν τα κονδύλια που τους αναλογούν΄΄.

Ανέφερε επίσης ότι ΄΄οι δήμοι πρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των προσκλήσεων των προγραμμάτων που μέχρι τώρα κάνουν μόνο οι Περιφερειάρχες μαζί με την Κυβέρνηση΄΄.
Ακόμη στάθηκε στα προβλήματα της γραφειοκρατίας που καθυστερούν σημαντικά την υλοποίηση έργων, τονίζοντας ότι ΄΄οι περίφημες «γέφυρες» από το ένα πρόγραμμα στο άλλο οφείλονται σε αυτό και ουσιαστικά στερούν από τους δήμους δυνατότητες χρηματοδότησης για άλλα έργα΄΄.

Κυρίαρχα θέματα συζήτησης ήταν το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο μίλησε αναλυτικά το στέλεχος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Ανάπτυξης Γιάννης Γούπιος.

Όπως ανέφερε, ΄΄το ΕΣΠΑ έχει προϋπολογισμό 26 δις ευρώ περίπου εκ των οποίων μόνο τα 8 δις προορίζονται για το Περιφερειακό Πρόγραμμα. Αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης είναι 31 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 13 δις αφορούν ιδιωτικές επενδυτικές δράσεις΄΄.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, η οποία έδωσε διευκρινήσεις για το ΕΣΠΑ και τον τρόπο διαμόρφωσης των προσκλήσεων, καθώς και για τις Ο.Χ.Ε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr