background img
banner
banner

Η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος «άναψε φωτιές»

ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ‘’ΝΗΣΙ’’ ΤΕΜΕΝΗΣ

Σε πεδίο λεκτικών αντιπαραθέσεων μετατράπηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας στην προχθεσινή συνεδρίασή του. Ένα από τα θέματα στο οποίο… ανέβηκαν οι τόνοι, είχε να κάνει με την έγκριση της τέταρτης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος του δήμου, έτους 2021, με την αντιπολίτευση να αντιδρά στο γεγονός ότι το θέμα του Τεχνικού Προγράμματος δεν έχει «επιστρέψει» προς συζήτηση, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του δημάρχου.

Τελικώς, η τροποποίηση εγκρίθηκε, δεδομένου ότι αφορούσε κυρίως την αποδοχή της χρηματοδότησης για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαγεγραμμένων Οργανικών Αποβλήτων.
Βάσει της εισήγησης, ουσιαστικά η αναμόρφωση αφορούσε τρία σημεία. Τη μείωση των ποσών των κωδικών που αφορούν την κατασκευή σχολικών κτιρίων, την αποδοχή της χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαγεγραμμένων Οργανικών Αποβλήτων και τη διάθεση ποσού από δημοτικούς πόρους για την περίφραξη, διαμόρφωση ιδιοκτησιών του δήμου στη θέση «Νησί» Τεμένης.

Και μόνο ωστόσο στο άκουσμα της αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντέδρασαν, με τους επικεφαλής να ενίστανται γιατί δεν εφαρμόζεται το Τ.Π. που είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Χρήστος Γούτος επισήμανε πως ΄΄πρέπει να τηρηθεί το Τ.Π. που έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο εμείς το έχουμε «ευαγγέλιο» και πρέπει να βαδίσουμε βάσει αυτού΄΄.

Η Βάσω Ψυχράμη σημείωσε πως ΄΄ο δήμαρχος είχε δεσμευθεί ότι τώρα που αποδεσμεύτηκε ο κωδικός των απορριμμάτων θα επαναφέρει το Τεχνικό Πρόγραμμα του ’21, όμως δεν το βλέπουμε. Αντιθέτως, τώρα ήρθε αναμόρφωση χωρίς την επαναφορά του Τ.Π.΄΄, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη δημοτική αρχή όταν ενώ έλαβε χρήματα δεν κάλεσε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εκφράσουν γνώμη για το πώς θα κατανεμηθούν.

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος ζήτησε διευκρινήσεις καθώς, όπως είπε, τα χρήματα της περίφραξης δεν είναι από επιχορήγηση και οι 60.000 ευρώ είναι δημοτικοί πόροι.

Αναγκαστικές οι μειώσεις για να εναρμονιστούν με τα ποσά της χρηματοδότησης

Τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος, όσο και ο Νίκος Λεοντίου από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου εξήγησαν πως κρίνεται αναγκαία η ισόποση μείωση κωδικών ώστε να ανταποκρίνονται στο συνολικό ποσό χρηματοδότησης ετών 2020-21 για να εκτελεστούν έργα που αφορούν κατασκευή σχολικών κτιρίων Δ.Ε. Αιγείρας, Ακράτας, Συμπολιτείας, Ερινεού, Διακοπτού. Ανέφεραν πως η χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν κατά 3.600 ευρώ μειωμένη άρα προβλέπεται μείωση ποσού και στο Τ.Π. Ομοίως για την επισκευή σχολικών κτιρίων Δ.Ε. Αιγίου η χρηματοδότηση από το υπουργείο ήταν μειωμένη κατά 3.600 ευρώ. Το άλλο σκέλος, όπως είπαν, αφορούσε την αποδοχή των 5.344.000 ευρώ που προορίζονται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαγεγραμμένων Οργανικών Αποβλήτων που θα κατασκευαστεί στον Σ.Μ.Α. ωστόσο πρώτα πρέπει να εγγραφούν στο Τ.Π. και στη συνέχεια να γίνει η αναμόρφωση προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύναψη δημόσιας σύμβασης. Το τρίτο σκέλος που κατέστησε επιτακτική την αναμόρφωση είχε να κάνει με την κατασκευή περίφραξης και τσιμεντόστρωσης στις ιδιοκτησίες του δήμου στο «Νησί» Τεμένης ύψους 60.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους. Μάλιστα, ο κ. Λεοντίου έκανε γνωστό πως τα χρήματα προέρχονται από την έκτακτη χρηματοδότηση που έλαβε ο δήμος μέσα από ισόποση κατανομή.

Ν. Καραΐσκος: «Εξασφαλίσαμε 5,3 εκατ. ευρώ για τη Μονάδα και μας ενοχλούν οι 60.000 ευρώ;»

Στην τοποθέτησή του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, επισήμανε: ΄΄Ο δήμος Αιγιαλείας βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη. Μας κατηγορείτε συνέχεια ότι δεν κάνουμε κάτι για το θέμα των σκουπιδιών για μόνιμη λύση. Εμείς καταφέραμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για να φτιάξουμε μία μονάδα για τα βιοαπόβλητα. Στο παρελθόν δεν είχε γίνει τίποτα.
Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των χώρων, σε διαφορετική περίπτωση θα μας επιβληθεί πρόστιμο, παρεμβάσεις που προβλέπονται από αδειοδοτήσεις που έχουμε λάβει. Εάν θεωρείτε ότι οι 60.000 ευρώ και το έργο που θα γίνει με μειοδοτική διαδικασία, είναι τόσα πολλά χρήματα, μην το ψηφίσετε.
Πρέπει να καταλάβουμε πως αν μας βοηθούν κάποιοι και παίρνουν τα σκουπίδια μας, το κάνουν γιατί βλέπουν πως κάνουμε προσπάθεια και δεν θα πηγαίνουμε πάντα τα σκουπίδια μας, εδώ κι εκεί. Θα μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε ό,τι και οι προηγούμενοι. Να μετακυλούμε πρόστιμα στις επόμενες διοικήσεις. Ήδη απειλούμαστε με τριψήφιο νούμερο πρόστιμο για αμέλειες ετών πριν΄΄.

Ο κ. Γούτος πάντως, ενώ ψήφισε το θέμα, ζήτησε από τον δήμαρχο να αλλάξει τακτική, τονίζοντας: ΄΄Κουραστήκαμε περιμένουμε να ακούσουμε το σχέδιό σας για τα απορρίμματα εδώ και δύο χρόνια. Περιμένουμε να το συζητήσουμε. Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο θέμα των απορριμμάτων κι αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση να ανοίξει τους ΧΥΤΑ, θα είχαμε πνιγεί στα σκουπίδια. Δεν κάνετε κάποια προσπάθεια, ΦΕΚ βγαίνει΄΄.

«Λευκό» από την παράταξη της κ. Ψυχράμη

Η δε κ. Ψυχράμη πρότεινε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα για το θέμα αλλά και για το Τεχνικό Πρόγραμμα, με την παράταξή της να ψηφίζει «λευκό», διότι, όπως είπε, η δημοτική αρχή έχει καταργήσει 1.080.000 από το Τ.Π. του δήμου, έπρεπε να το έχει φέρει προς αναμόρφωση γιατί τελειώνει ο χρόνος και δεν το πράττει.

Θετικός ο δήμαρχος – Σύγκληση πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα

Σχετικά με το θέμα του Τεχνικού Προγράμματος, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος επανέλαβε τη θετική πρόθεσή του να επαναφέρει το θέμα, εκτός, όπως είπε, κι αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, κάνοντας γνωστή τη βούλησή του, την ερχόμενη εβδομάδα να συγκαλέσει τους αρχηγούς των παρατάξεων και μεταξύ των άλλων, να τεθεί κι αυτό το θέμα προς συζήτηση.
Τέλος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, εξέφρασε τη λύπη της για τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ΄΄αφού καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 5,3 εκατ. ευρώ για τη Μονάδα, θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε αφού μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε ένα μεγάλο μέρος των οργανικών αποβλήτων, αντιθέτως όμως δεν το ψηφίζουμε. Τι μας ζητείται; Να βάλουμε λίγα χρήματα για τον ΣΜΑ για να μην μας επιβληθούν πρόστιμα κι όμως κάποιοι αντιδρούν και είναι λυπηρό΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr