background img
banner
banner

Θέλει κι οι ζωντανοί να… δίνουν το αίμα τους

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ‘’ΔΕΣΜΟ’’ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Παρ’ όλο που ο κορωνοϊός μονοπωλεί το «υγειονομικό» ενδιαφέρον του σύγχρονου νεοέλληνα, η εθελοντική αιµοδοσία ήταν και είναι μια προσφορά στο συνάνθρωπο που λογίζεται ως σταθερή αξία με κοινωνικές και πολιτιστικές προεκτάσεις.

Είναι ένα ¨δώρο ζωής¨ που μπορεί να σώζει ζωές, προσφέροντας ταυτόχρονα μια νέα ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Στην Αιγιάλεια τα τελευταία χρόνια, η διαδικασία της αιμοδοσίας βρίσκεται σε αυξητικά επίπεδα και με τις ηλικίες 25 έως 40 να πρωτοστατούν στην ¨προσφορά αγάπης¨ και συμμετοχής, ενώ οι Σύλλογοι και οι δομές που κατά καιρούς επιχειρούν διάφορες τέτοιες δράσεις σε όλο τον δήμο, όχι μόνο έχουν ανταπόκριση αλλά… κάθε μήνα που περνάει ¨δίνει¨ και νέα πιο ενθαρρυντικά ¨νούμερα¨ ελπίδας της ευαισθητοποίησης του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μισός πληθυσμός περίπου του συνολικού στην χώρα (46%) που δεν δίνει αίμα, δεν το τολμά γιατί θεωρεί ότι η αιμοδοσία είναι επικίνδυνη και επιβλαβή. Δηλώνει ότι φοβάται την διαδικασία και δεν εμπιστεύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ταυτόχρονα, περίπου 40% του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν είναι σε καμία εθελοντική κοινότητα επειδή δεν γνωρίζει πως υπάρχει ανάγκη. Παγκοσμίως, το 90% των ανθρώπων που μπορούν να δώσουν αίμα δεν το κάνουν.

Αύξηση ανταπόκρισης – Οι νεαρές ηλικίες ¨ανεβάζουν τον πήχη¨

Πολλοί δε, που είναι ενεργοί αιμοδότες και συμμετέχουν στις εθελοντικές οργανώσεις και δράσεις, είναι μεν Αιγιαλείς που όμως… ζουν σε άλλα μέρη και έρχονται στην περιοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρ’ όλο που κάποιος θα έλεγε ότι οι νέοι δεν… πολυενδιαφέρονται για τέτοιες κοινές δραστηριότητες, η νεολαία αυτή έρχεται να τον διαψεύσει πάραυτα, καθώς οι μισοί άνθρωποι που αυτή τη στιγμή έχουν δηλώσει επίσημα εθελοντές αιμοδότες σε οποιαδήποτε ιδιωτική ή δημόσια δομή, έχουν ηλικία μικρότερη από τα 35 έτη. Η επιπλέον “παροχή” που υπάρχει στις αιμοδοσίες γενικά, είναι μία πρωτότυπη πατέντα για δημότες της Αιγιάλειας οι οποίοι ζουν ή εργάζονται μακριά από τον δήμο. Πιο συγκεκριμένα, με έναν ειδικό κωδικό που βγαίνει από την εκάστοτε εθελοντική ομάδα που ανήκει ο καθένας, μπορεί να δώσει αίμα από οποιοδήποτε σημείο της χώρας σε οποιαδήποτε δομή και δίνοντας τον κωδικό του κατά την διαδικασία, να “μεταφέρεται” το αίμα στις τράπεζες που υπάρχουν στον δήμο, με αυτόματη ρύθμιση και διαδικασία. Περισσότερα ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να μάθει από τα κατά τόπους αιμοληπτικά κέντρα ή τον προσωπικό του ιατρό.

Τα τελευταία δύο χρόνια η εθελοντική αιμοδοσία έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Αιγιάλεια και μάλιστα, όλο και μικρότερες ηλικίες συμμετέχουν ή ρωτούν για τα όποια προγράμματα που κατά καιρούς ανακοινώνονται, από φορείς και συλλόγους, ιδιωτικές εταιρείες ή δομές της δημόσιας διοίκησης. Έτσι, κάθε εξάμηνο παρατηρείται πως η ηλιακή στάθμη εθελοντών αιμοδοτών μειώνεται χαρακτηριστικά και επιπλέον, η “ευαισθησία” και το πηγαίο ενδιαφέρον αυξάνεται μήνα με τον μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που καταγράφεται από τις συμμετοχές σε επίπεδο δήμου.
Στην Αιγιάλεια, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αιγιάλειας «Ο Δεσμός» είναι ο μόνος που ασχολείται κατ’ εξοχήν με αυτό το αντικείμενο. Να σημειωθεί ότι, η συχνότητα του προγράμματος αιμοδοσίας του “Δεσμού” είναι περίπου 40 με 50 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 8 φορές κάθε χρονιά, σχεδόν πάντα ημέρα Κυριακή ή σπανιότερα κάποιες Τετάρτες απόγευμα, γίνεται και μία εθελοντική αιμοδοσία και ένα νέο κάλεσμα συμμετοχής προς την διαδικασία.

19 Δεκεμβρίου η επόμενη εθελοντική αιμοδοσία από τον ¨Δεσμό¨

«Η επόμενη προγραμματισμένη αιμοδοσία που έχουμε θα διεξαχθεί στο Κέντρο Υγείας Ακράτας την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και μεγάλο ρόλο για τον “Δεσμό” είναι αυτά τα ειδικά βιντεάκια – προβολές που δείχνουν τις δράσεις μας, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και “κεντρίζουν” τον κόσμο. Η εικόνα… μιλάει στους ανθρώπους και πάντα συγκινεί, γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να υπάρχει τέτοιο οπτικό υλικό» ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Σταθακόπουλος, ενώ στην ερώτηση για το πώς κινήθηκε η προηγμένη προσπάθεια δράσης και αν ο κόσμος “αγκάλιασε” την εθελοντική αιμοδοσία, τόνισε: «Στις 10 Οκτωβρίου πήγε ανέλπιστα καλά. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και έγινε στο Κράθιο, στο κτίριο του ΟΣΕ στον παλαιό σταθμό. Ο χώρος φιλοξενεί τον Σύλλογο Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας και έγινε εκεί η δράση μας για λόγους επέκτασης των “οριζόντων” μας. Όμως η βάση μας παραμένει το Κ.Υ. διότι το σημείο εξασφαλίζει τον ιατρικό έλεγχο και υπάρχει κάθε μηχανική υποστήριξη για οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει» ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος της αιμοδοτικής προσπάθειας του Συλλόγου ¨Δεσμός¨.

Δράσεις συλλόγων και φορέων

Ταυτόχρονα, το Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες της πόλης που εδρεύει στο τέρμα της οδού Μητροπόλεως, πραγματοποιεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου εθελοντική αιμοδοσία, στα πλαίσια του προγράμματος “Δίνω Ζωή”. Έτσι, μισή ώρα μετά τις 10 το πρωί και για 3 περίπου ώρες, κινητή μονάδα θα υπάρχει στον χώρο της δομής όπου θα “συλλέγει αγάπη” για όσους το επιθυμούν, μέσω της αιμοδοσίας.

Επίσης, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου διεξήχθη εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Ελίκης, όπου για περίπου τρεις ώρες δόθηκε οι δυνατότητα σε ανθρώπους που το επιθυμούν, να δώσουν αίμα. Την χθεσινή δράση είχαν συνδιοργανώσει ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ελίκης και ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης. Και οι δύο δραστηριότητες έγιναν ή γίνονται με την απόλυτη συνδρομή και στήριξη του ΓΝΑΑ.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr