background img
banner
banner

Θετικός ο απολογισμός της διετίας στην άρδευση με την ΔΕΥΑ

ΒΟΗΘΑ ΣΤΟ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της μεταβίβασης της αρμοδιότητας της άρδευσης στην ΔΕΥΑΑ, τον τρόπο λειτουργίας της αλλά και το πώς θα… κυλήσει μελλοντικά το νερό στο αυλάκι, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο «Πολύκεντρο» συνεδριακό κέντρο. Παρουσία αρκετών εκπροσώπων τοπικών κοινωνιών, με ή χωρίς ταυτόσημες απόψεις με τη δημοτική αρχή, οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Επιχείρησης εξέφρασαν με βεβαιότητα την εκτίμηση πως εφόσον υποστηριχθεί το εγχείρημα από το σύνολο των χρηστών, τότε η άρδευση περνά στη νέα εποχή, με αναβάθμιση λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και μικρότερο κόστος.

Ως τότε όμως θα χρειαστεί καταγραφή όλων των αρδεύσιμων στρεμμάτων και συμμόρφωση με τα τέλη έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωσή τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές άλλωστε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, που ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, προέτρεψε τους παριστάμενους που τόνισαν πως οι αγρότες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τιμολόγια, να μην στέκονται μόνο στην τιμή αλλά να την «ζυγίζουν» με τη ποιότητα σε συνάρτηση με το προηγούμενο καθεστώς που ήταν αδιέξοδο.

Το «παρών» μεταξύ άλλων, πέραν των ομιλητών, έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Στράτος Βαρδάκης, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Γιδά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Βασίλης Χριστόπουλος και Μαρία Σταυροπούλου. Ακόμη, δημοτικοί σύμβουλοι κυρίως από την Ανατολική Αιγιάλεια αλλά και μεγάλος αριθμός προέδρων κοινοτήτων.

Καλογερόπουλος: ‘‘Πρέπει να συνεκτιμάται η τιμή σε συνάρτηση με την ποιότητα’’

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της ΔΕΥΑΑ ως αναγνωρισμένου φορέα ικανού να διαχειριστεί το ζήτημα του νερού, τονίζοντας πως δεν έχει μετανιώσει καθόλου για την μεταβίβαση. ΄΄Έχουμε κάποια αποτελέσματα που θα ήθελα να θέσω σε γνώση όλων όσοι αγωνιούν για την αγροτική παραγωγή. Χαίρομαι που είναι εκπρόσωποι των κοινωνιών που ενδιαφέρονται για να έχουμε αποτελεσματικότητα στην αύξηση του παραγόμενου προϊόντος΄΄, τόνισε, αναφερόμενος στη δυσκολία της σύγκρισης δεδομένου ότι δεν υπήρχαν στοιχεία πριν καθώς δεν είχε οργανωθεί καν γραφείο στον δήμο με το προηγούμενο καθεστώς. ΄΄Δεν υπάρχουν στοιχεία παρά μόνο δαπανών κι εκείνα κατ’ εκτίμηση ελλιπέστατα. Ό,τι συγκρίσιμα στοιχεία αναφερθούν από τους ειδικούς θα είναι με την έλλειψη στοιχείων του παρελθόντος. Αυτό ήταν που μας έκανε να μεταφέρουμε την άρδευση στη ΔΕΥΑ. Δεν ξέραμε καν ποια είναι η μεγαλύτερη δαπάνη κοστολογίου δηλαδή αυτή του ρεύματος. Αν δεν έχεις νοικοκυρέψει έσοδα και έξοδα πώς θα έχεις ορθολογική διαχείριση;

Λιόγκας: Τα πεπραγμένα στην άρδευση

Ο Συντονιστής της αρμοδιότητας της άρδευσης Αποστόλης Λιόγκας αναφέρθηκε στο τι παρελήφθη, τι έχει γίνει ως τώρα στην άρδευση και πού αποσκοπούν, παρουσιάζοντας φωτογραφίες στην οποίες αποτυπώνεται η κατάσταση των δικτύων άρδευσης έτσι όπως παραδόθηκαν από τον δήμο σε αντιπαραβολή με τη σημερινή τους μορφή μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν. Μίλησε για βουλωμένα δίκτυα που δεν είχαν καθαριστεί για πάρα πολλά χρόνια, για αυλάκια στα οποία καθαρίζονταν μόνο τα χόρτα κι αν και για βλάβες που χρόνιζαν. Η ΔΕΥΑΑ παρέλαβε από τον δήμο καταλόγους με ονόματα 5.500 χρηστών μεταξύ των οποίων αποβιώσαντες ή άνθρωποι που είχαν προ ετών πουλήσει τα κτήματά τους, ενώ όλοι χρεώνονταν ανάλογα με τις ώρες που δήλωνε ο υδρονομέας, χωρίς να εγγυάται κανείς αν τα στοιχεία ήταν αληθή. Με αυτό το καθεστώς, ο δήμος χρειαζόταν 20.000 ευρώ ανά δημοτική ενότητα μόνο για το καθάρισμα των αυλακιών. Εάν συνέβαινε κάποια ζημιά, ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα αποκατάστασης, αφού έπρεπε να εκπονηθεί μελέτη. ΄΄Από την αρχή καταλάβαμε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε ένα πολύ δύσκολο θέμα, αφού δεν υπήρχε βάση δεδομένων. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και χάρη και στην τεχνοκρατική και τεχνολογική δεινότητα του τεχνικού διευθυντή Παναγιώτη Νικολόπουλου, οργανώθηκε πολύ γρήγορα μεγάλη εργολαβία που περιελάμβανε καθάρισμα αυλακιών, δεξαμενών, επίβλεψη και διαχείριση υδρονομέων και την επισκευή των βλαβών που ξέραμε ότι θα προκύψουν και όντως προέκυψαν. Την πρώτη χρονιά πήγαμε καλά και τη δεύτερη ακόμη καλύτερα. Πλέον έχουμε αποτελεσματικότητα και ευελιξία. Όταν π.χ. κλέβουν τα καλώδια το Δημητρόπουλο, σε μία εβδομάδα αντικαθίστανται. Αν ήταν στη διοικητική ευχέρεια του δήμου θα περνούσε καιρός΄΄, ανέφερε ο κ. Λιόγκας αναφερόμενος και στο πρότυπο πρόγραμμα καταγραφής και γεωαναφοράς και σχεδιάστηκε, το οποίου τους δίνει στοιχεία για το ηλεκτρονικό αρχείο αφού γνωρίζουν από πού ποτίζεται, τι είναι το κάθε κτήμα, έχοντας στατιστικά απογραφής των δικτύων.

Βασιλακοπούλου: ‘‘Κάποιοι ακόμη ποτίζουν στα κρυφά…’’

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΑ Διαμάντω Βασιλακοπούλου, η οποία παρουσίασε το γιατί η άρδευση μεταβιβάστηκε στην Επιχείρηση και το ποιο είναι το μέλλον της διαχείρισής της. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “η ΔΕΥΑΑ ανέλαβε την άρδευση εξολοκλήρου γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να υπάρξει μία κλιμακωτή αναβάθμιση και οι υπηρεσίες να αποκτήσουν ποιότητα. Η δύσκαμπτη νομοθεσία και τα πολλαπλά προβλήματα παλαιότερων ετών έχουν ξεπεραστεί πλέον. Η κατάσταση των δικτύων σε πολλά σημεία και πολλές κοινότητες, ήταν πραγματικά δραματική, απελπιστική. Οι υπηρεσίες δίδονται με τον πλέον αναχρονιστικό τρόπο. Τώρα μάλιστα επιπλέον, υπάρχει και η δίκαια κατανομή παροχής των υπηρεσιών στην άρδευση και η πλήρης υποστήριξη σε τεχνικά θέματα, στον πιο σύντομο δυνατό χρόνο”. Επίσης ανέφερε ότι η εγγραφή νέων αγροτών στο δίκτυο θα επιφέρει μειώσεις του τέλους, ότι θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος και πως η ΔΕΥΑΑ δίδει αξία στον κόπο του δημότη.

Σημείωσε ακόμη ότι κατά το παρελθόν, στο κάθε χωριό υπήρχε εντελώς αυθαίρετη κοστολόγηση, εικονικά τιμολόγια και χωρίς καταγραφή των κτημάτων ή των εσόδων – εξόδων. Έπειτα, επισήμανε ότι τα τιμολόγια ήταν “ανεξέλεγκτα” από πλευράς υδρονομέων και ότι παρουσιαζόταν ένα τεράστιο έλλειμμα μέσω των δημοτικών τελών. “Η εποχή που υπήρχε ασυδοσία και εκμετάλλευση, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, επιπλέον η ΔΕΥΑΑ εξασφαλίζει την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, κάτι που σε παλαιότερες συνθήκες όχι μόνο δεν γινόταν αλλά υπήρχε τρομερή κατασπατάληση ενέργειας και πόρων” τόνισε μεταξύ άλλων. Κλείνοντας την ομιλία της, εστίασε στο πόσο μεγάλη απώλεια υπήρχε σε νερό, τις κακές υδροληψίες που τελούσαν διάφοροι και την υπέρμετρη λειτουργία των εκάστοτε γεωτρήσεων.

 

Υπέρ της ΔΕΥΑΑ και του κλειστού δικτύου, αλλά κατά της υψηλής επιβάρυνσης…

Ακολούθησε η τοποθέτηση δημοτικών συμβούλων κυρίως από την Ανατολική Αιγιάλεια, που μετέφεραν τη διαμαρτυρία των αγροτών οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά τέλη της άρδευσης. Μάλιστα, οι κ. Τομαράς και Γιαννούλης εξέφρασαν απορία πώς καθορίστηκε η τιμή χωρίς να γνωρίζει η Επιχείρηση τα αρδευτικά στρέμματα, κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι δεν κάλεσε κανέναν να καταθέσει τη γνώμη του, απορώντας για το πόσο θα χρεώνεται η άρδευση το στρέμμα εάν γίνουν τα κλειστά δίκτυα, ενώ στάθηκαν και στο γεγονός ότι υπό αυτές τις συνθήκες η ΔΕΥΑΑ παρουσιάζει έλλειμμα της τάξεως των 500.000 ευρώ. Ακόμη, παρότι οι περισσότεροι παραδέχθηκαν πως είναι σαφές ότι η ΔΕΥΑΑ έχει την τεχνογνωσία για το αντικείμενο, παρατήρησαν πως δεν το έχει αναλάβει αφού ανατέθηκε σε ιδιώτη. Επίσης, σημείωσαν πως η άρδευση λειτουργεί χωρίς κανονισμό λειτουργίας.

Την προσωπική του εμπειρία για την άρδευση κατέθεσε παλιός αυτοδιοικητικός, ενώ και ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Φιλιππάτος, παρότι δήλωσε πως αρχικά ήταν «αρνητής», γρήγορα διαπίστωσε τη διαφορά, διαπιστώνοντας πως ο δήμος δεν μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι δαπανούσε 1,1 εκατ. ευρώ τον χρόνο για ρεύμα για την άρδευση ενώ εισέπραττε 200.000 ευρώ… Επίσης, υπέρ της δημιουργίας κλειστού κυκλώματος τάχθηκαν πρόεδροι, όπως ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου που είπε ότι έπρεπε να είχε γίνει… χθες.

Οι πρόεδροι στο ‘’Πολύκεντρο’’ και μία αποχώρηση

Αρκετοί πρόεδροι κοινοτήτων παρέστησαν προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαχείριση της άρδευσης από τη ΔΕΥΑΑ στο ‘’Πολύκεντρο’’ της Μυρτιάς. Εθεάθησαν οι Α. Παπαγεωργίου της κοινότητας Σελινούντα, Π. Καρανικόλας της κοινότητας Παρασκευής, Κ. Μπαγιωνέτας της κοινότητας Δαφνών, Ροδοδάφνης Γ. Παλαιολογόπουλος, Σελιανιτίκων Γ. Ρόζος, Α. Πολυδωροπούλου Ροδιάς, Διακοπτού Σ. Ρουφογάλης, Χρυσάνθιου Ν. Νικολαίδης, Όασης Γ. Γιαλαμάς, Βελλάς Δ. Κορύλλος, Ακράτας Α. Στούμπος, Αιγίου Γ. Γκιώνης και ο πρόεδρος της κοινότητας του Λόγγου κ. Δ. Μητρόπουλος, ο οποίος… θύμωσε και αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν διαπίστωσε ότι ο κ. Καλογερόπουλος δεν είχε προβλέψει να δοθεί χρόνος στο κοινό για σχόλια, τοποθετήσεις ή πιθανές ερωτήσεις, κάτι βέβαια που όντως έγινε αργότερα και έπειτα από την αποχώρηση του… εκνευρισμένου πρόεδρου του Λόγγου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr