background img
banner
banner

Κατεβάζει «ρολά» αύριο η εστίαση και στην Αιγιάλεια

ΒΙΩΣΙΜΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

«Η εστίαση λειτουργεί με πολύ λιγότερο πελατολόγιο, ενώ οι υποχρεώσεις είναι στο 100%», σημειώνουν άνθρωποι του κλάδου στην Αιγιάλεια που διαμαρτύρονται για τα μέτρα με την μορφή που έχουν επιβληθεί και ζητούν στήριξη για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας.

Ο Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής Αιγιάλειας προετοιμάζει ήδη την αυριανή απεργία ευελπιστώντας ότι μαζί με τον κλάδο σε όλη τη χώρα, θα στείλουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο…

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου, τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα δυσκολεύουν πάρα πολύ τις επιχειρήσεις, καθώς περιορίζουν τους δυνητικούς πελάτες, με τους ανεμβολίαστους να… γυρίζουν την πλάτη στα καταστήματα.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για μείωση τζίρου 30 – 50% πανελλαδικά τις πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων, ενώ στη συνέχεια, η μείωση έφθασε και το 80%.
Στον αντίποδα, πανελλαδικά έγινε γνωστό πως από τους περίπου 96.000 ελέγχους η παραβατικότητα είναι κάτω του 0,5%.

Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται ότι σε χώρους εστίασης και αναψυχής, οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: Πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής Αιγιάλειας για συμμετοχή

Απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη 16 του μήνα, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής, με τον πρόεδρό του Γιάννη Σταθακόπουλο να αναφέρει στο protionline.gr: ΄΄Σεβόμενοι τη δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοί μας. Θα συμμετέχουμε στο 100%, στην κινητοποίηση, αυτό έχει αποφασιστεί και μάλιστα ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας. Θα κλείσουμε τα καταστήματα με σκοπό να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας. Ίσως κάποιοι από εμάς βρεθούν στην Αθήνα ως αντιπροσωπεία, δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Το θέμα είναι οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΕ να ασκήσουν πιέσεις στην συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό ώστε να έχουμε αποτέλεσμα΄΄.

Όσον αφορά για την οργάνωση της κινητοποίησης, τόνισε: ΄΄Έχουμε ήδη μοιράσει αφίσες και έχουμε δώσει “γραμμή” σε όλους τους επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής να συμμετάσχουν ενεργά και να αντισταθούν στην πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση. Θεωρώ ότι θα είναι ένα “ηχηρό μήνυμα” το ψήφισμα, αύριο. Και σε τοπικό επίπεδο σχεδιάζονται κινητοποιήσεις, αλλά πρώτα θα περιμένουμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα ενεργήσουμε. Το θέμα μας είναι κομβικό και ο κλάδος μας είναι ένα “καζάνι που βράζει”, δεν μπορούμε να μείνουμε ανενεργοί και απαθείς μπροστά στις εξελίξεις, οι επιχειρηματίες πλήττονται με βάναυσο και άδικο τρόπο΄΄, επισήμανε ακόμη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του συλλόγου.

Τα αιτήματα του κλάδου

Τα αιτήματα που προτάσσονται από την ΠΟΕΣΕ είναι τα εξής: «Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη. Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα. Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές. Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων. Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021».

Γ. Σακελλαρόπουλος: ΄΄Μόνο όταν θα χτίσουμε το τείχος απέναντι στον κορωνοϊό θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε χωρίς προβλήματα΄΄

Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος που εκπροσωπεί και επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής της Ανατολικής Αιγιάλειας, ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης, δεν ταυτίζεται απόλυτα με το κλείσιμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρός του Γιώργος Σακελλαρόπουλος, επισήμανε στo protionline.gr πως «με την κινητοποίηση είναι σαν να τασσόμαστε υπέρ της στάσης των αντιεμβολιαστών». Ανέφερε πως ο Σύλλογος δεν έχει επίσημη ενημέρωση για την απεργία, τονίζοντας: ΄΄Ναι μεν τασσόμαστε υπέρ της άποψης πως δεν μπορούμε να κάνουμε τον χωροφύλακα στις επιχειρήσεις μας και να ελέγχουμε τα προσωπικά δεδομένα των πελατών μας και θέλουμε να βρεθεί μία λύση σε αυτό, από την άλλη όμως πρέπει να είμαστε όλοι υπέρ των εμβολιασμών καθώς είναι η μόνη λύση απέναντι στην πανδημία΄΄.

Ο κ. Σακελλαρόπουλος παρατήρησε πως υπάρχει πτώση τζίρων από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα, ευελπιστώντας πως έστω αυτά θα πείσουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, τονίζοντας πως ΄΄μόνο όταν θα χτίσουμε το τείχος απέναντι στον κορωνοϊό θα μπορέσουν και οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα, άρα προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πορευτούμε΄΄. ΄΄Δεν νομίζω ότι κλείνοντας μία ημέρα τα μαγαζιά θα καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι. Μάλλον εκείνο που πρέπει να αλλάξουμε είναι η νοοτροπία μας και να εφαρμόζουμε τα μέτρα ώστε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό τον «εφιάλτη»΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr