background img
banner
banner

Μικρή παραγωγή, μεγάλη ποιότητα…

ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΠΑΝΩ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ

Στον «στρόβιλο» της κατακρήμνισης της τιμής της σταφίδας και της ανύπαρκτης ζήτησης των εσπεριδοειδών, το ελαιόλαδο της Αιγιάλειας φαίνεται πως μπορεί να αποδώσει κάτι καλύτερο για την περιοχή. Με τη συγκομιδή να βρίσκεται ακόμη στις αρχές, το μόνο βέβαιο είναι η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς θα είναι καλύτερη από την περσινή…

Υπενθυμίζεται πως η περσινή ελαιοκομική περίοδος απέβη καταστροφική, αφού υστέρησε και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα σε τοπικό επίπεδο, ενώ και η τιμή είχε ανάλογη πορεία, με τους παραγωγούς να μην καλύπτουν ούτε τα έξοδα συγκομιδής. Η φετινή ιδιαιτερότητα φέρνει την Αιγιάλεια σε ελαφρώς πλεονεκτική θέση έναντι άλλων παραγωγών περιοχών, αφού εκεί θα υπάρξει μείωση παραγωγής και στην περιοχή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, οι ενδείξεις δεν παρουσιάζουν μία χρονιά ικανή να ανατρέψει το δύσκολο περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται και σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα της Αιγιάλειας.

Σωτηρόπουλος: Δύσκολο να καλυφθούν οι απώλειες προηγούμενων ετών

Ερωτηθείς από το protionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών (η οποία ως γνωστόν παράγει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την ετικέτα «Ελίκη») Θανάσης Σωτηρόπουλος προέβλεψε χρονιά με θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι φέτος η παραγωγή θα είναι μέτρια προς μικρή για την περιοχή. Όπως είπε, ΄΄ο καιρός πήγε καλά και δεν είχαμε ασθένειες, δάκους, ηλιοσπόρια και όσοι παραγωγοί πρόσεξαν πιστεύω πως θα έχουν μίας εξαιρετικής ποιότητας λάδι. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, από τη στιγμή που ο ελαιοπαραγωγός έχει χάσει πολλά χρήματα τις προηγούμενες χρονιές και πρέπει κάποια στιγμή να δικαιωθεί. Θα δικαιωθεί βέβαια ως προς την ποιότητα και όχι ως προς την ποσότητα΄΄. Σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. είπε πως ΄΄η περιοχή μας προσπαθεί να ξεκινήσει τη συγκομιδή στις πιο δυτικές περιοχές, στον Ερινεό και πιο δυτικά που είναι πιο πρώιμες οι ποικιλίες και ξεκινούν πάντα πιο νωρίς. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποδόσεις αλλά θα έχουμε εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο΄΄.

Ερωτηθείς για την τιμή του προϊόντος, είπε: ΄΄Η τιμή φάνηκε από νωρίτερα, από τις αρχές καλοκαιριού ακόμη, ότι θα είναι ανοδική. Το λάδι ξεπέρασε το φράγμα των 3 ευρώ το κιλό και σήμερα κυμαίνεται στα 3,15 -3,20 ευρώ. Βέβαια είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα καταλήξει, αλλά φαίνεται ότι η τιμή θα είναι αυτή περίπου.
Όταν περνάμε τα 3 ευρώ για τον παραγωγό κι έχει μία καλή παραγωγή είναι μια τιμή ανεκτή, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πέρυσι κυμαινόταν στο 2,10-2,20 το κιλό΄΄.

Κούσκουρης: Σίγουρα καλύτερη χρονιά από πέρυσι…

Ο Σωτήρης Κούσκουρης, ιδιοκτήτης της αιγιώτικης εταιρείας ΕΛΦΑ που ασχολείται αποκλειστικά με το εμπόριο και την τυποποίηση ελαιολάδου, επισήμανε στo protionline.gr: ΄΄Η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Όμως στην Αιγιάλεια σε σχέση με πέρυσι θα είναι μεγαλύτερη. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι ήταν μία πολύ κακή χρονιά για το ελαιόλαδο άρα φέτος σίγουρα θα είναι καλύτερη.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιο επίπεδο θα είναι αυτό κι εάν η ζήτηση είναι περιορισμένη επόμενο είναι να υπάρχει πίεση για χαμηλότερες τιμές’’.

Ερωτώμενος αναφορικά με τη ζήτηση που υπάρχει από την εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές για το ελαιόλαδο, ο κ. Κούσκουρης σημείωσε: ΄΄Η παγκόσμια παραγωγή είναι σχεδόν η ίδια με την περσινή ωστόσο η κατανάλωση είναι αυτή που έχει μειωθεί. Η ζήτηση αυξήθηκε ειδικά στην Ελλάδα την περίοδο της καραντίνας, διότι ο κόσμος έμεινε στο σπίτι και αυξήθηκε η κατανάλωση.
Το κλείσιμο της εστίασης για κάποιους μήνες δεν επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις διότι τα εστιατόρια επί το πλείστον δεν χρησιμοποιούν ελαιόλαδο΄΄. ΄΄Σαν επιχείρηση προμηθευόμαστε τα καλύτερα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα και φροντίζουμε να εμπλουτίζουμε τις συνεργασίες μας ώστε να καλύπτουμε τις απαιτήσεις των πελατών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαθέτοντας υψηλής ποιότητας προϊόν΄΄, κατέληξε ο κ. Κούσκουρης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr