background img
banner
banner

Μόνο η προκαταβολή έχει δοθεί ως τώρα…

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΗΡΙΑ – ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΡΓΟΥΝ

Τέσσερις μήνες συμπληρώνονται από εκείνη την ημέρα του καλοκαιριού που η “πύρινη λαίλαπα” κατέκαψε σχεδόν τα πάντα στην Ζήρια. Όμως αντί η κυβερνητική μέριμνα να κινείται με ταχύτητα και ακρίβεια – όσον αφορά τις αποζημιώσεις και την οικονομική στήριξη – εντούτοις, έχει δοθεί μονάχα η προκαταβολή του συνολικού ποσού που έχει εγκριθεί στους πυρόπληκτους δικαιούχους.

Ταυτόχρονα, η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσει τις αυτοψίες για τις καμένες ελιές και δέντρα από… Μάρτιο, ενώ τρεις ιδιοκτήτες ακινήτων του χωριού που είδαν το σπίτι τους να γίνεται… στάχτη, ακόμα δεν έχουν ειδοποιηθεί πότε θα πάρουν όλο το κρατικό βοήθημα που τους αναλογεί.

Μέχρι στιγμής, κάποιοι έχουν λάβει την προκαταβολή των χιλίων ευρώ για μέχρι δέκα στρέμματα και δύο χιλιάδες ευρώ για ιδιοκτήτη έκταση από δέκα και πάνω.

Όμως όχι όλοι! Προς έκπληξη πολλών και παρ’ όλο που ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις ο κρατικός μηχανισμός θα έπρεπε να κινείται πολύ συνετά και γρήγορα, αυτό δεν γίνεται.

Υπάρχουν πυρόπληκτοι που ακόμα περιμένουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις κωλυσιεργίες της κυβέρνησης σε σχέση με τα κονδύλια στήριξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο… ίδιος ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας Βασίλης Γλωσσίδης, ο οποίος έχει λάβει 1.000 προκαταβολή για τις ελιές του (που έκαψε η φωτιά) αλλά ούτε… ευρώ παραπάνω από το υπόλοιπο ποσό, παρότι είχαν υποσχεθεί ότι θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη αποζημίωση που αφορά καμένες εκτάσεις (κτήματα) και ιδιοκτησίες γης.

Μόνο οι προκαταβολές έχουν δοθεί, πάρα τις υπουργικές υποσχέσεις

Όσον αφορά τις κατοικίες που κάηκαν είτε ολοσχερώς είτε σε μεγάλο βαθμό, η προκαταβολή που είχε εγκριθεί έχει ήδη κατατεθεί.
Να σημειωθεί ότι, από τις επτά συνολικά κατοικίες που παραδόθηκαν στις φλόγες, οι έξι ήταν εξοχικές κατοικίες και μικρά σπίτια και μόνο μία ήταν η κύρια κατοικία και μάλιστα (όπως είχε αναφέρει τον Σεπτέμβρη σε ρεπορτάζ το protionline.gr) είχε υποστεί ζημιές στο 98%.

Όμως σε όλες τις περιπτώσεις – και τις επτά κατοικίες δηλαδή – δεν έχουν δοθεί άλλα χρήματα παρά μόνο τα αρχικά βοηθήματα (η προκαταβολή) και τίποτα άλλο! Και αυτό, την ώρα που είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο υπουργός κατά την επίσκεψή στα καμένα, στις αρχές του Αυγούστου, ότι θα μεριμνήσει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες για την πληρωμή των πληγέντων σε όλο το σύνολο των αποζημιώσεων που θα εγκρίνονταν. Να επισημανθεί ότι τα ποσά των προκαταβολών “έπαιζαν” από 8 χιλιάδες ευρώ έως 14 χιλιάδες, ανάλογα τις καταστροφές που προκάλεσε στο κάθε σπίτι η πυρκαγιά.

Θεωρείται βέβαιο ότι, το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ από τα όποια συνολικά εγκριθούν για κάθε οικία που κάηκε από τις μανιασμένες φλόγες, αφορά την αγορά ηλεκτρικών συσκευών οικιακής χρήσης (πλυντήριο, air condition, υπολογιστές, ηλεκτρικές σκούπες κλπ) και αυτό προβλέπεται βάσει νομοθεσίας.

Τα υπόλοιπα χρήματα της συνολικής αποζημίωσης που θα εγκριθεί για κάθε περίπτωση, αφορά πάντα τις ζημιές που έχουν πάθει οι εγκαταστάσεις του ρεύματος, των υδραυλικών και τα υλικά οικοδομών.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση και στο χωριό της Ζήριας, το ποσό που θα χορηγείται στους δικαιούχους “παίζει” από 15 χιλιάδες ευρώ και άνω, τα οποία υποτίθεται ότι θα είχαν δοθεί σε διάστημα τριμήνου από την στιγμή που έχει κατατεθεί ο φάκελος για επιχορήγηση, στο αρμόδιο υπουργείο.

Γλωσσίδης: “Την άνοιξη θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των καμένων ελαιόδεντρων”

Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας, επισημαίνει για το ζήτημα: “Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες που τα σπίτια τους επλήγησαν, έχουν μεταφερθεί και ζουν στην γειτονική Πάτρα και δεν έχω εικόνα για το αν έχουν λάβει τα επιχορηγούμενα κονδύλια για το συγκεκριμένο βοήθημα ή όχι.
Υπάρχουν περιπτώσεις που πήραν ένα ποσό, που αφορά όμως μικρές κατοικίες ή γκαρσονιέρες, οι οποίες ήταν όμορες κατοικίες στην κύρια οικία τους, η οποία δεν καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ τα μικρά διαμερίσματα κάηκαν, αυτά λογίζονται σαν βοηθητικοί χώροι” αναφέρει ο κ. Γλωσσίδης, ενώ σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για το ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η περιοχή και τι εκκρεμεί ακόμα, τόνισε: “Δεν έχουν έρθει ακόμα τα ειδικά κλιμάκια που θα κάνουν αυτοψία, ώστε να καταγράφει η συνολική ζημιά που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα σε όλο το χωριό και τις γύρω περιοχές και οικισμούς”.

Εκκρεμότητες στο δίκτυο της ΔΕΗ σε πολλά σημεία του χωριού

Επίσης, να σημειωθεί ότι, την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε τριμελές κλιμάκιο του υπουργείου στο χωριό, προκειμένου να γίνει η καταγραφή των καμένων εργαλείων, κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους.

Η συγκεκριμένη ομάδα κατέγραψε το σύνολο των σκαπτικών εργαλείων των αποθηκών των σπιτιών, τις εργαλειοθήκες και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την γη, καθώς και διάφορες άλλες συσκευές που υπήρχαν στις αποθήκες και τα λινά των οικημάτων, τα οποία δηλώθηκαν ως κύριες απώλειες.

Τέλος, επισημαίνει ότι η αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης που είχαν υποστεί ζημιές έχουν αποκατασταθεί στο 100% ενώ το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητα ακόμα είναι ορισμένες κολώνες της ΔΕΗ, οι οποίες παρ’ όλο που η αρμόδια υπηρεσία αντικατέστησε με νέες, δεν έχουν τοποθετηθεί ούτε οι μηχανισμοί ούτε τα ντουί και οι λαμπτήρες, ώστε να είναι οργανικές και λειτουργικές. Και αυτό δυστυχώς, αφορά αρκετά σημεία σε όλο το μήκος και πλάτος του χωριού και των όμορων περιοχών του…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr