background img
banner
banner

Οι… δρόμοι που θα καταστήσουν την Αιγιάλεια γαστρονομικό και οινικό προορισμό

ΧΑΡΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ THN ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ουσιαστικές προτάσεις για το πώς μπορεί το ετήσιο Φεστιβάλ «Οινοξένεια» αλλά και άλλες δράσεις, να καταστήσουν την Αιγιάλεια δημοφιλή γαστρονομικό και οινικό προορισμό, κατατέθηκαν στην καθ’ όλα ενδιαφέρουσα εκδήλωση – ημερίδα που διοργάνωσε χθες το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, στην αίθουσα του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου. Ιδιαίτερης δε σημασίας ήταν ότι οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν από τους ειδικούς του αντικειμένου, που υπέδειξαν τα «μονοπάτια» στα οποία πρέπει να βαδίσει η έχουσα τα εχέγγυα Αιγιάλεια, με την προϋπόθεση βέβαια στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων της.

Ποιοι παρέστησαν

Στο κάλεσμα του Δικτύου, η δυναμική του οποίου αποδείχθηκε περίτρανα τόσο από τα όσα αναφέρθηκαν σχετικά με τη δράση του, όσο και από το γεγονός ότι υποστηρίζεται από 50 επαγγελματίες – επιχειρηματίες της Αιγιάλειας που ασχολούνται με την εστίαση και τη φιλοξενία, ανταποκρίθηκαν άνθρωποι που κατέχουν καίριες θέσεις και εφόσον συμπαραταχθούν με το Δίκτυο, θα επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης, Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, Ακίνητης Περιουσίας Μαρία Γιδά, Παιδείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, η διευθύντρια της ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Ηρώ Τσιμπρή, μέλη του Δικτύου κ.ά.

Οι προτάσεις των ειδικών…

Ανάμεσα στους εισηγητές ξεχώρισε η παρουσία του Ηλία Μαμαλάκη κορυφαίου μάγειρα και συγγραφέα, που εισηγήθηκε το θέμα «Πώς περιηγείται κανείς στις Γεύσεις ενός Τόπου», εγκωμιάζοντας την προσπάθεια του Δικτύου, αλλά και καταθέτοντας σημαντικές προτάσεις για το πώς μπορεί να καταστήσει την Αιγιάλεια δημοφιλή προορισμό. Αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για προβολή του Φεστιβάλ και των δράσεων, έδωσε τα «φώτα» του λέγοντας πως στόχος δεν είναι να συμμετέχουν μόνο οι κάτοικοι της Αιγιάλειας. Πρότεινε τη δημιουργία ιστοσελίδας με χάρτες και ένδειξη των αξιοθέατων της περιοχής με αναφορά και στις πενήντα επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο. Πρότεινε ακόμη την εκτύπωση μεγάλου αριθμού φυλλαδίων τα οποία θα διανέμονται στα ξενοδοχεία με χάρτη των οινοποιείων και των καλών καταστημάτων εστίασης. Ακόμη, οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι να φιλοξενήσουν δωρεάν δημοσιογράφους τουρισμού ώστε να γνωρίσουν και να προβάλουν την περιοχή.

Η Μαρία Αλεμπάκη Dr. Αγροτικής Οικονομίας μίλησε για τη σημερινή διαμόρφωση του οινοτουριστικού προϊόντος με έμφαση στον οινοτουρισμό στην μετά covid εποχή, κρίνοντας απαραίτητες τις συνέργειες στην κατεύθυνση όχι του υπερτουρισμού που ως τώρα γνωρίζαμε, αλλά του «undertourism». Η Σοφία Πέρπερα υπεύθυνη προώθησης του ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έκανε αναφορά στην ορεινή Αιγιάλεια ως «ένα παράθυρο στο μέλλον», αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα και τη δυναμική της περιοχής.

«Η αμπελουργική Αιγιάλεια και το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια» είναι το θέμα παρουσίασης της Σωσάννας Κατσικώστα Οινολόγου, Μέλους της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού και πρόεδρου του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια.

Τέλος, ο εμπνευστής των Οινοξενείων και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου αλλά και του Δικτύου Άγγελος Ρούβαλης, κατέθεσε τις προτάσεις του για την διοργάνωση των εκδηλώσεων «Οινοξένεια», αναλύοντας τους στόχους αλλά και τους κρίσιμους παράγοντες για την επίτευξη των στόχων. Ανέλυσε ακόμη τα δυνατά αλλά και αδύναμα σημεία της περιοχής εστιάζοντας στο ότι δεν έχει προσανατολιστεί ο τοπικός στρατηγικός σχεδιασμός στην κατεύθυνση της οινικής κουλτούρας. Είπε για την πρόταση που έχει υποβάλει το Δίκτυο προς τον δήμο για τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ των Οινοξενείων το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και την σε εκκρεμότητα αίτησης συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας πως η βαρύτητα του θεσμού δεν επιτρέπει προχειρότητες.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος στον χαιρετισμό του στάθηκε στη σημασία των συνεργειών λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να καταφέρει κάτι μόνος του, αρκεί βέβαια όπως είπε, να υπάρξει αλληλοκατανόηση, ενώ ο υφυπουργός κ. Κατσανιώτης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την εξωστρέφεια του τοπικού οίνου, τονίζοντας πως από τη θέση ευθύνης για τη δημόσια διπλωματία θα κάνει ό,τι μπορεί για την ανάδειξη της περιοχής ως οινικού και γαστρονομικού προορισμού.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr