background img
banner
banner

Ορεινή πεζοπορία στο «πέρασμα του Σολιώτη»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων διοργανώνει Ορεινή Πεζοπορία, στο μονοπάτι του Αγίου Βασιλείου Αμπελοκήπων «Το πέρασμα του Σολιώτη», την Κυριακή 7 Νοεμβρίου. Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί η πλατεία Αμπελοκήπων στις 10.00 το πρωί. Η πεζοπορία θα γίνει σε υψομετρική απόσταση 300 μέτρων και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις με πέντε ώρες.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, διαμορφώνεται ως εξής: 10:00 π.μ.: Συγκέντρωση στην πλατεία των Αμπελοκήπων. 10:15 π.μ.: Πεντάλεπτο περπάτημα προς το Ηρώο 1821 (συντεταγμένες: 38.099853 & 22.320819), όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει η σχετική ενημέρωση. 11:45 π.μ.: Ξεκίνημα πεζοπορίας για το μονοπάτι Αγίου Βασιλείου, όπου θα πραγματοποιηθεί περπάτημα 10 χλμ, Α βαθμού δυσκολίας. Απαραίτητα ορειβατικά μποτάκια trekking, αντιανεμικό μπουφάν, νερό, καπέλο (μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα υγιεινό σνακ π.χ. ξηρούς καρπούς, μπάρα δημητριακών, φρούτο ή τοστάκι κλπ).

Όπως τονίζεται, ΄΄η πορεία είναι διάσχιση κάνοντας ένα τόξο από νότια προς βόρεια του χωριού. Αρχικά ανεβαίνουμε το ξύλινο μονοπάτι προς την παλαιά Μονή Αγίου Βασιλείου και συνεχίζουμε προς το πλατώ με πρώτη στάση το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, όπου υπήρξε ο πρώτος κτηνοτροφικός οικισμός και απετέλεσε την βάση της δημιουργίας του σημερινού χωριού. Ανηφορίζουμε προς τις παρυφές του βουνού μας, Μαρμάτι το επίσημο όνομά του, Βελαίτικο κι Αραχωβίτικο το λένε οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι, στην θέση Δρυμώνας. Αυτό το τμήμα της διαδρομής έχει και την υψομετρική διαφορά των 300μ. Μετά κατηφορίζουμε προς την κοίτη του Γουλά και τη Μακριά Λάκκα και τέλος συναντάμε το πέτρινο μονοπάτι Αρφαρών – Ζαρούχλας, καταλήγοντας στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου κι από εκεί στην όμορφη πλατεία του χωριού, κάτω από τις μουριές, κάνοντας ένα τόξο 10 χιλιομέτρων.

Διαπερνά τα πέντε από τα οκτώ ξωκλήσια του χωριού, στα οποία υπήρχαν γύρω τους αντίστοιχοι παλαιοί κτηνοτροφικοί και αγροτικοί οικισμοί, με καταπληκτική θέα προς το εξαίρετο ανάγλυφο της ανατολικής Αιγιάλειας, κατάσπαρτο με αμπέλια, κερασιές, καρυδιές, λωτιές, μηλιές, αχλαδιές κλπ. δέντρα και φυσικά την θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Ανάλογα την εποχή κι επειδή τα περισσότερα δέντρα είναι φυλλοβόλα, το τοπίο αποκτά διαφορετικές αποχρώσεις, από καταπράσινο την άνοιξη και το καλοκαίρι, πορτοκαλί, κίτρινο και καφέ το φθινόπωρο και γκρίζο τον χειμώνα!΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr