background img
banner
banner

Παγίες… ψίχουλα για τους προέδρους

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Με εκτάσεις ατελείωτες, με δυσπρόσιτα σημεία και αγροτικούς δρόμους χιλιομέτρων, οι κάτοικοι της υπαίθρου της Αιγιάλειας δίνουν μία πραγματική «μάχη» καθημερινά με τις συνθήκες διαβίωσης σε σημεία εκτός πόλης.

Ο αγώνας των προέδρων να καταφέρουν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο μοιάζει άνισος καθώς τα χρήματα που λαμβάνουν ως παγία προκαταβολή δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο. Όσο για τα προγραμματισμένα έργα σπανίως υλοποιούνται…

Η ισχύουσα μορφή αυτοδιοίκησης έχει αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τις εξουσίες των προέδρων που… παλεύουν με ψίχουλα να τα βγάλουν πέρα, αναγκαζόμενοι με προσωπική εργασία να επιτύχουν αυτά που για πολλούς που δεν γνωρίζουν, είναι τα αυτονόητα.

Δεν λείπουν μάλιστα οι στιγμές που βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να επιλύσουν τα έκτακτα προβλήματα που προκύπτουν ή για να προσφέρουν το… κάτι παραπάνω στους συγχωριανούς τους.

Για τα χωριά δεν υλοποιείται το Τεχνικό Πρόγραμμα

Για την κατάσταση μιλά στo protionline.gr ένας εκ των παλαιότερων προέδρων κοινότητας της Αιγιάλειας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου, παρατηρώντας πως τα τελευταία δέκα χρόνια που υφίσταται πλέον ο δήμος Αιγιαλείας, τα μεγάλα έργα δεν αφορούν τα χωριά, αλλά ακόμη κι αν προγραμματίζεται κάτι γι’ αυτά στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, δεν υλοποιούνται…

΄΄Η παγία προκαταβολή ανέρχεται σε 2.000 ευρώ τον χρόνο. Αντιλαμβάνεστε ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν ούτε για το πιο μικρό χωριό καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες. Είχαμε ζητήσει αύξηση της παγίας και προώθηση του αιτήματος στην ΚΕΔΕ από τον δήμαρχο όμως δεν εξετάστηκε.
Σκεφτείτε ότι από τις 2.000 τα περίπου 500 ευρώ αποδίδονται σε ΦΠΑ. Η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει ώστε να πάρουν τα χωριά μία… ανάσα και να γίνουν ελκυστικά για τους νέους ανθρώπους να παραμείνουν σε αυτά, είναι να παίρνουν τις αποφάσεις για τα έργα, τα Τοπικά Συμβούλια.
Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να έχουν τα κονδύλια΄΄, επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινότητας Σελινούντα.

Αξίζουν στις κοινότητες 2 εκατ. από τα 55 εκατ. ευρώ

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄η πρόταση η δική μου είναι, από τη στιγμή που το Τεχνικό Πρόγραμμα εν τέλει δεν υλοποιείται, να βγαίνει προϋπολογισμός για χωριά από την αρχή της χρονιάς. Αν ο προϋπολογισμός του δήμου είναι 55 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν π.χ. να διατίθενται 30.000 ευρώ τον χρόνο σε κάθε χωριό. Και ερωτώ: Δεν αξίζουν 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τα 55 εκατομμύρια, να διατίθενται για τις κοινότητες; Και αναλογικά να το πάρουμε, το δικαιούνται. Επιπλέον, το δίκαιο είναι ο προγραμματισμός των έργων να γίνεται από τα Τοπικά Συμβούλια σε συνεργασία βέβαια με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Κάπως έτσι θα απαλλαγεί η κεντρική διοίκηση από αυτή την υποχρέωση και το κάθε Συμβούλιο θα διαχειριστεί τα χρήματα, γνωρίζοντας και ιεραρχώντας τις πραγματικές ανάγκες΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Τα χωριά έχουν τεράστιες ανάγκες. Μιλάμε για υποδομές απαρχαιωμένες στις οποίες έχουν να γίνουν παρεμβάσεις εδώ και 40-50 χρόνια. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει κάτι εν όψει του νέου προϋπολογισμού και να ληφθεί υπόψη η πρόταση αυτή από τη δημοτική αρχή΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr