background img
banner
banner

Προσφυγή στο ΣτΕ με συνοπτικές διαδικασίες για Παπανικολού

ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ – ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ένα… βήμα πριν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκονται πρόεδροι, φορείς και κάτοικοι από τη Δυτική Αιγιάλεια, κινούμενοι ενάντια στην έγκριση νέας περιβαλλοντικής μελέτης για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της τοποθεσίας «Παπανικολού» ως ΧΥΤΥ.

Ήδη έχουν αναθέσει τη διαδικασία στον νομικό τους σύμβουλο και αναμένεται να κατατεθεί άμεσα καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν…

Μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στη Ζήρια, στην οποία συμμετείχαν πρόεδροι, εκπρόσωποι συλλόγων και απλοί κάτοικοι, ο δικηγόρος των αντιδρώντων, αλλά και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος που είχε κληθεί, ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία σύνταξης της προσφυγής, η οποία θα στηρίζεται στο ότι για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ θα πρέπει να υποστηρίζεται από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων το οποίο δεν υπάρχει καν… Οι πληροφορίες τους μάλιστα αναφέρουν πως μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, στα «σπάργανα» βρίσκεται η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Παν. Περλέγκας: «ΧΥΤΥ χωρίς εργοστάσιο επεξεργασίας… είναι ΧΥΤΑ»

΄΄Θα προσφύγουμε στο ΣτΕ καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Εκτός του ότι είναι ακατάλληλος ο χώρος, μετά από έκθεση των επιθεωρητών του υπουργείο Περιβάλλοντος είχε επιβληθεί και πρόστιμο στων εργολάβο 100.000 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει πως η έκταση αυτή δεν ενδείκνυται για οποιαδήποτε χρήση. Επιπλέον, ο ΧΥΤΥ προδιαθέτει και λειτουργία εργοστασίου για να επεξεργαστεί τα απορρίμματα και να αποθέσει τα υπολείμματα στον ΧΥΤΥ. Εργοστάσιο δεν υπάρχει, άρα μας αφήνουν υπόνοιες ότι θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν ως ΧΥΤΑ΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας, τονίζοντας: ΄΄Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα «τερατούργημα» που δεν θα επιτρέψουμε να γίνει΄΄.

Επισήμανε ακόμη πως ο δήμος αρνείται να πάρει θέση αν και θα έπρεπε, διότι είναι ένα θέμα με μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις. ΄΄Η θέση της δημοτικής αρχής δεν έχει δοθεί για το θέμα. Είναι ξεκάθαρο ωστόσο πως δεν έχει πρόθεση να συνδράμει στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να εμποδίσουμε την οποιαδήποτε συνέχιση των εργασιών αν και, απ’ ό,τι είπε και ο κ. Καραΐσκος στη συνάντηση, είπε ότι υπάρχουν νομικά θέματα για τον χώρο΄΄, σημείωσε.

Νικ. Καραΐσκος: «Ο δήμος δεν εμπλέκεται, του θέματος επιλαμβάνεται ο ΣΥΔΙΣΑ»

Ερωτηθείς από τo protionline.gr, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας είπε ότι συμμετείχε στη συνάντηση του προπερασμένου Σαββάτου, λέγοντας: ΄΄Οι κάτοικοι και οι φορείς της Δυτικής Αιγιάλειας μπορούν να προβούν σε όποια ενέργεια θεωρούν ότι είναι σωστή. Ο δήμος δεν εμπλέκεται άμεσα στην Παπανικολού και είναι θέμα του ΣΥΔΙΣΑ. Αυτό που έκανα στην εν λόγω συνάντηση εφόσον ρωτήθηκα, ήταν να τους ενημερώσω για την Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων για την οποία έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση και θα υλοποιηθεί, καθώς και για το πρόγραμμα ανακύκλωσης που συνεχίζεται ενώ άμεσα ξεκινά νέα καμπάνια, εξελίξεις που μας επιτρέπουν να πιστεύουμε πως πολύ σύντομα ο δήμος θα καταφέρει σημαντική μείωση παραγωγής απορριμμάτων΄΄.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός ο οποίος ήταν να κατατεθεί ως τέλος Δεκεμβρίου, ωστόσο δόθηκε παράταση ως τον Μάιο επίσημα, από τη στιγμή που δεν είχε ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο, κάτι που έγινε πρόσφατα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr