background img
banner
banner

Τα Εισόδια γιόρτασαν με τη “γλυκιά προσμονή” λειτουργίας του κύριου ναού

ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ 24 ΜΗΝΕΣ

Με λαμπρότητα και ευλάβεια αλλά και με τη γλυκιά προσμονή ότι, αν όχι σε έναν χρόνο αλλά το πολύ σε δύο, τέτοιες ημέρες θα πανηγυρίζει ο κύριος ιερός ναός των Εισοδίων Αιγίου που ανακαινίζεται, τίμησαν το Σαββατοκύριακο οι πιστοί τη μεγάλη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον ομώνυμο ναό. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 6.30μ.μ. το απόγευμα του Σαββάτου με τον Μεγάλο Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας κατά την οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος. Την επόμενη ημέρα το πρωί, την Κυριακή ανήμερα της εορτής του Ιερού Ναού δηλαδή, εψάλη ο Όρθρος και εν συνεχεία έγινε η Θεία Λειτουργία μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης και πραότητας. Τέλος, αργά το απόγευμα εψάλη Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, με τους ιεροψάλτες του ναού Δημήτριο Σταματόπουλο και Χαράλαμπο Φάκο να πρωτοστατούν στις όμορφες ψαλμωδίες.

Τα λόγια του Μητροπολίτη προς τους πιστούς…

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος μιλώντας στους πιστούς μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, επισήμανε: «Εορτάζουμε την Παναγία μας που εισέρχεται τριών ετών εις τα άγια των αγίων. Βρισκόμαστε για άλλη μία χρονιά σε αυτό τον φιλόξενο χώρο και ας ευχηθούμε η Παναγία να ευλογήσει τα έργα και αυτούς οι οποίοι κοπιάζουν, ώστε να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό τον ιστορικό περικαλλή ιερό ναό που ανακαινίζεται κατόπιν επίμονων προσπαθειών και εμποδίων, που εκλήθη να υπερπηδήσει ο προκάτοχός μου, ο γέροντας Αμβρόσιος. Η Παναγία είχε ευλογήσει τις συνθήκες και προτού φύγει από τα ηνία της διαχειρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς, μας έδωσε τη χαρά να βλέπει να ανακαινίζεται και το σπίτι της Παναγίας μας της Τρυπητής και τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου που επί τόσα χρόνια παραμένει κλειστός.

Ανακαινίζεται με χρήματα ενός ευλαβή χριστιανού, του κ. Μαρτίνου και όπως βλέπετε οι εργασίες πηγαίνουν πολύ καλά και με γοργά βήματα. Πιστεύουμε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα ξαναδοθεί στον λαό της πόλης κι εμείς θα αρχίσουμε και πάλι να ανάβουμε το καντήλι της από εκεί. Διότι η Παναγία είναι το Ιερόν της δόξης του Χριστού. Είναι ο καθαρότατος ναός, καθώς Αυτή την επέλεξε ο Θεός μας να γεννήσει τον Υιόν Του. Είδε ότι ήταν ένα καθαρό δοχείο της χάριτος του Θεού. Βγήκε και είδε το φως της ημέρας εξ αφορμής της προσευχής των γονέων της Ιωακείμ και Άννης. Ο ναός είναι το καθαρότατο δοχείο της χάριτος».

Λίγα ιστορικά στοιχεία για τον ναό

Ο καταστροφικός σεισμός του ‘95 στην πόλη του Αιγίου, ήταν ο κύριος λόγος που η εκκλησία των “Εισοδίων της Θεοτόκου” της ομώνυμης οδού “χτυπήθηκε” από την φυσική… “μανία” της γης και δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα. Οι τεράστιες ρηγματώσεις που προέκυψαν από τον Εγκέλαδο σε όλο το εύρος του ναού ήταν τέτοιες, που η τελική στατική μελέτη του χώρου το χαρακτήρισε “άκρως επικίνδυνο” και δηλώθηκε ως μη λειτουργικό.

Ο ναός είναι σπάνιας ομορφιάς και διαθέτει μοναδικό στυλ, αφού μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από τον κορυφαίο του είδους του, Ερνέστο Τσίλερ.

Το κτίριο είναι ένα “πάντρεμα” βυζαντινού και ρωμαϊκού ρυθμού, με σπάνια σκαλιστά ξύλα και υλικά της τότε εποχής. Έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικής σημασίας χώρος και διαθέτει πανάκριβα τέμπλα, εξειδικευμένα λουστραρίσματα και εικονογράφηση από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Περάκη.

Έχει κλιμακωστάσια αναγεννησιακού τύπου δύο βραχίονων, ενώ για τον Τσίλερ δεν ήταν το πρώτο τόλμημα με ανάλογη εφαρμογή στα υλικά και τεχνικές, καθώς πολλά άλλα κτίρια της πόλης ακολουθούν το συγκεκριμένο ύφος του δημιουργού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από το 1982 έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο και διαχρονικό έργο τέχνης, με ανάλογη κυβερνητική απόφαση, της τότε υπουργού, την Μελίνα Μερκούρη.
Κάθε προσπάθεια για αποκατάσταση των ζημιών του ναού έπεσε στο κενό αφού “σκόνταφτε” στο υψηλό κόστος των εργασιών για να έρθει όμως η στιγμή που ο διοικητής του Αγίου Όρους κ. Μαρτίνος άκουσε το αίτημα του Μητροπολίτη Αμβροσίου και το ικανοποίησε.

Σε τι στάδιο έχουν φτάσει οι εργασίες

Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά από τις 7.00 μέχρι 3.30 το μεσημέρι, καθημερινά πλην Κυριακής και εργάζονται πάνω από δέκα άτομα σε σύνολο, ενώ προχωρούν σε εμπλουτισμό θεμελίων και ταυτόχρονα ενισχύουν τη στατικότητα του κτιρίου.

Ο εργολάβος Χρ. Κ. Χριστόπουλος της εταιρείας Kibo έχει αναλάβει το έργο, ενώ ο μεγάλος χρηματοδότης Αθανάσιος Μαρτίνος προχώρησε στην κίνηση αυτή χάρη στις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Αμβροσίου.

Σύμφωνα με τις μελέτες του έργου και την πορεία των εργασιών, ένας εύλογος χρόνος αποπεράτωσης θα έλεγε κανείς ότι είναι τα δύο χρόνια.
Όμως οι καθημερινές παρεμβάσεις από την δεκαμελή “ομάδα” εργατών που έχει οριστεί από την αρμόδια εταιρεία, δίδει την εντύπωση ότι πολύ πιθανό να δοθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που έχει υπολογιστεί ότι θα χρειαστεί.

Η επίσημη μελέτη του υπουργείου, σύμφωνα με την 6η Εφορεία Αρχαιοτήτων, αναφέρει ότι έχει δοθεί έγκριση διατήρησης του χώρου ως αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αυτό θα ισχύσει για όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ταυτόχρονα, ο εφοπλιστής που συνεχίζει τη χρηματοδότηση του έργου, σκοπεύει να μην υπάρχει καμία χρονοτριβή στο γενικό πλάνο που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα χρειαστεί, ώστε να παραδοθεί έγκαιρα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αυτοψίες που έχουν γίνει και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, δεν έχει βρεθεί κάποιο σημείο του κτιρίου σε όλο το μήκος και το πλάτος του, το οποίο η αρμόδια εταιρεία αναστήλωσης του ναού να το έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνο ή προβληματικό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr