background img
banner
banner

Χωρίς αίτηση, απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα

Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και άτομα με αναπηρία η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ το ύψος αυτού θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ομάδα των δικαιούχων.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και εκείνοι που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι οποίοι στις 15 Δεκεμβρίου θα δουν διπλάσιο ποσό στους λογαριασμούς τους.

Αναλυτικά οι δικαιούχοι της νέας έκτακτης παροχής:

Υγειονομικοί: Επίδομα ίσο με το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού θα καταβληθεί μαζί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Αναμένεται να το λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

ΑμΕΑ: Οι δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ θα πάρουν ενίσχυση επίσης 250 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 173.000 και το κόστος του μέτρου είναι 43,5 εκατ.
Διαβάστε περισσότερα: Κοινωνικό μέρισμα 2021: Χιλιάδες δικαιούχοι – Πληρωμές και «κόφτες»

Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους είναι:

  • Να έχουν δηλώσει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, δηλαδή εισοδήματα από συντάξεις έως και 600 ευρώ.
  • Ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • Συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 200.000 ευρώ αθροιστικά για όλο το νοικοκυριό.

Τα κριτήρια καθορίζουν και τους κόφτες και συγκεκριμένα

1ος Κόφτης Βασικό κριτήριο το ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7200 ευρώ, από όποια πηγή κι αν προέρχονται

2ος Κόφτης Οικογενειακό φορολογητέο 14.400. Θα χορηγηθεί διπλό στο ζευγάρι (δηλαδή 500 ευρώ).. Αν κάποιος από τους δύο συζύγους δεν παίρνει τη μέση σύνταξη, αλλά περισσότερα από τα 600, τότε θα το χάνουν και οι δύο.

3ος κόφτης Σύνολο ακινήτων ΕΝΦΙΑ 200.000 ευρώ, αν κάποιος δηλαδή έχει στην κατοχή του ακίνητο του οποίου η αξία υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ τότε αυτομάτων κόβεται.

Αυτόματα και χωρίς αίτηση η κατάθεση στους λογαριασμούς

Η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί προς όλους χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουν κάποια αίτηση πιο πριν καθώς το σύστημα μπορεί να τους αναγνωρίσει αυτόματα.

Αναλυτικότερα για τους 173.000 ΑΜΕΑ η ενίσχυση θα γίνει χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Θα κατατεθούν απευθείας στους ατομικούς τους λογαριασμούς, θα είναι ακατάσχετα και δεν θα χρειαστεί αίτηση σε κάποια πλατφόρμα.

Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους, οι οποίο εφόσον πληρούν τα κριτήρια δεν θα απαιτηθεί να υποβάλλουν αιτήσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» το Υπουργείο Εργασίας γνωρίζει τα ποσά σύνταξης των δικαιούχων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να εντοπίσει τους δικαιούχους, που θα λάβουν τα χρήματα απευθείας στο λογαριασμό τους.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα για τους υγειονομικούς, θα καταβληθεί και αυτό χωρίς αίτηση αλλά μόνο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς, και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του όπως τον Απρίλιο του 2020 που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό ενώ εξαιρούνται όσοι υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Ειδικότερα, στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου. Το βοήθημα θα λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα: Νοσηλευτής σε δημόσιο νοσοκομείο με μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει έκτακτο βοήθημα 500 ευρώ. Μαζί με τον μισθό του θα λάβει συνολικά 1.500 ευρώ. Ιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο με μισθό 2.000 ευρώ θα λάβει εντός του Δεκεμβρίου έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ. Μαζί με τον μισθό του θα λάβει συνολικά 3.000 ευρώ.

Το επίδομα όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις έκτακτης ενίσχυσης το 2020, δεν θα υπόκειται κανενός είδους κατάσχεση, για οφειλές σε τρίτους ή στο Δημόσιο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr