background img
banner
banner

Ψώνια μετά… μουσικής κάθε Σάββατο στη λαϊκή αγορά

ΤΗΝ… ΗΧΗΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Μια μικρή έκπληξη περίμενε τους καταναλωτές αλλά και τους εμπόρους της υπαίθριας αγοράς της πόλης το Σάββατο που πέρασε, 6 Νοεμβρίου. Αυτή, αφορούσε την “μουσική επένδυση” που υπήρχε σε ένα κομμάτι της λαϊκής αγοράς και πιο συγκεκριμένα στα οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Ο δήμαρχος αφού αποφάσισε αυτή την καινοτομία, βρέθηκε στον χώρο συνοδευόμενος από τον κ. Φραγκονικολόπουλο, προκειμένου η εμφάνιση τους να έχει διπλό νόημα: Αφενός να διαπιστωθούν από κοντά οι πρώτες αντιδράσεις για την εφαρμογή του “λαϊκή μετά μουσικής” που τείνει να καθιερωθεί από τη δημοτική αρχή, αφετέρου δε να διαπιστωθούν ποια τα προβλήματα των αγοραστών και των πωλητών της υπαίθριας αγοράς.

Τα δύο ηχεία που είχαν στηθεί στο ύψος της λαϊκής αγοράς, ξεκίνησαν να παράγουν εύθυμα τραγούδια γύρω στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου και η μουσική “πανδαισία” διήρκεσε μέχρι τις 2 η ώρα περίπου. Να διευκρινιστεί ότι ο έμπειρος dj Νίκος Μανέτας με τον οποίο συνεργάστηκε ο δήμος Αιγιάλειας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η “λαϊκή μετά μουσικής”, αφορούσε σε πρώτη φάση μόνο ένα κομμάτι της αγοράς (βόρεια δηλαδή) και όχι το σύνολο αυτής και αυτό στο μέρος των οπωροκηπευτικών προϊόντων και κοντά στο ύψος του καταστήματος επίπλων «Λάγαρης», στο μαγαζί του οποίου ήταν εγκατεστημένη η “πηγή” των τραγουδιών που ακούστηκαν στα ηχεία.

Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν κατά γενική ομολογία θετικές και υποδέχτηκαν την μουσική “στρώση” της αγοράς με δεκτικότητα. Όμως υπήρχαν και κάποιοι (κυρίως έμποροι και παραγωγοί) οι οποίοι έκαναν λόγο για “ανούσια ηχορύπανση” και πως η μουσική ήταν η αιτία να μην ακούει ο ένας τον άλλον τονίζοντας ότι η συνεννόηση κατέστη ιδιαίτερα δύσκολη στην αγοραπωλησία των αγαθών.

Με πίεση και τον φόβο των ελέγχων

Την ίδια στιγμή, υποτονική κρίθηκε η κίνηση των υπαίθριων μικρομάγαζων της οδού Ν. Σολιώτη προχθές Σάββατο, με τον κύριο όγκο του κόσμου να προτιμά την “επάνω” μεριά της αγοράς και τα λαχανικά, κηπευτικά, φρούτα και συναφή προϊόντα, ενώ η “κάτω” μεριά της λαϊκής η οποία αφορά τα βιομηχανικά είδη και διάφορα αξεσουάρ και πάντως είδους αγαθά, είχε σαφώς λιγότερη κίνηση.

Να σημειωθεί ότι, παρ’ όλο που ήταν η πρώτη ημέρα των νέων επιβαλλόμενων μέτρων από τη κυβέρνηση και υπήρχε αρκετή “πίεση” σε κάθε εργασιακό κλάδο και ο φόβος των αυξημένων ελέγχων από την Αστυνομία για μάσκες, αποστάσεις και τήρηση των κανόνων της διεξαγωγής της αγοράς, δεν υπήρξε καμία επιβολή κυρώσεων, πάρα μόνο ως απλή παρουσία και επιτήρηση εξ αποστάσεως.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Βελτιώνουμε τις συνθήκες σε όλα τα επίπεδα»

Είναι γνωστό ότι η “καρδιά” της πόλης και σε επέκταση μια κεντρική “αρτηρία” της βάσης της λειτουργίας της κοινωνίας, είναι η λαϊκή αγορά. Γι’ αυτό τον λόγο και εμείς, είμαστε εδώ μαζί με τους επιχειρηματίες της αγοράς και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ομαλή λειτουργία της και να ακούσουμε τα προβλήματα και των καταστηματαρχών και των παραγωγών, αλλά βεβαίως και του αγοραστικού κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εμπόρων, αποφασίσαμε σήμερα να βρεθούμε εδώ προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες που επικρατούν και να καταγράψουμε τα πρακτικά θέματα που υπάρχουν στην υπαίθρια αγορά”, ήταν τα λόγια του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου στο protionline.gr ενώ στην ερώτηση του αν η μουσική “επένδυση” της αγοράς είχε ανταπόκριση, τόνισε με χιούμορ “βελτιώνουμε τις συνθήκες συνύπαρξης και από σήμερα “βάζουμε” μουσική στις αγορές του καταναλωτή! Νομίζω ότι είναι ένα κριτήριο από το οποίο έχει ήδη θετική ανταπόκριση και στους παραγωγούς μας αλλά κυρίως στους δημότες, κάνοντας το ένα σημείο προσέλκυσης. Οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ καλές και μάλιστα μου προτείνουν και είδη μουσικής, με έμφαση στους έντονους ρυθμούς και ήχους. Χαλάμε εμείς χατίρια; Το μέτρο θα συνεχίσει και ελπίζω να έχει θετική ανταπόκριση από όλους” επισήμανε ο δήμαρχος.

Καθιέρωση σε όλο το μήκος και πλάτος…

«Είναι μια επίσκεψη που κάνουμε ο δήμαρχος και εγώ προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα στην διεξαγωγή της υπαίθριας αγοράς της πόλης και βεβαίως, να δούμε τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου στην μουσική “επένδυση” που υλοποιείται για πρώτη φορά. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σε γενικότερο πλαίσιο και πάρα του ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα επιβολής των νέων μέτρων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, αρκετοί κόσμος ανταποκρίθηκε και ήρθε να ψωνίσει. Όμως δεν χαρακτηρίζεται ως μια “καλή” ημέρα για την αγορά η σημερινή, δυστυχώς…» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ερωτώμενος για το ποια είναι η εικόνα της λαϊκής αγοράς.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι αυτό το νέο “τόλμημα” της μουσικής την ώρα της λειτουργίας, θα συνεχιστεί και μάλιστα θα διευρυνθεί, καθώς η ηχητική κάλυψη που είχε ήδη στηθεί δεν ήταν ικανή να καλύψει όλη την αγορά και τους χώρους της, αλλά σε πρώτη φάση μόνο ένα μέρος αυτής.

Άπαντες με πιστοποιητικά

Τέλος, να επισημανθεί ότι οι αποστάσεις στους πάγκους βάσει της νέας νομοθεσίας έχουν παραμείνει μεν στην απόσταση που ίσχυε και πριν την αλλαγή των μέτρων, ωστόσο η διαφοροποίηση έγκειται στο ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις σε εξωτερικούς χώρους στο εξής, στην Αιγιάλεια οι εργαζόμενοι της υπαίθριας αγοράς θα υποχρεούνται να έχουν επίσημο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης. Σε άλλη περίπτωση, θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει κάνει Rapid Test ή PSR τεστ, το οποίο θα ισχύει για 24 ως 48 ώρες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr