background img
banner
banner

Είχε Άγιο διερχόμενη οδηγός από την Τεμπελόραχη

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

Η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών ήρθε να καταδείξει ή και να… υπενθυμίσει την αναγκαιότητα ουσιαστικών έργων που και δεν θα αφήσουν να τεθούν ξανά σε κίνδυνο οι δημότες και δεν θα βάλουν εμπόδια στην ομαλή καθημερινότητα αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής. Η κατολίσθηση της επαρχιακής οδού Ακράτας – Ζαρούχλας ήταν τόσο μεγάλη που σε συνδυασμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν επιτρέπουν ακόμη την παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία. Και η οδός Μιχαλοπούλου (Τεμπελόραχη) στο Αίγιο, παρέμεινε κλειστή το Σαββατοκύριακο για προληπτικούς λόγους, μέχρι το πρωί της Δευτέρας 29/11 για να γίνει αυτοψία από γεωλόγους…

Μάλιστα, την ώρα της κατολίσθησης διερχόμενη οδηγός δε μπόρεσε να αποφύγει την ξαφνική κατολίσθηση με τους βράχους να χτυπούν το αυτοκίνητο μάρκας Nissan στη δεξιά μπροστινή πλευρά.

Όπως ήταν φυσικό το περιστατικό τρόμαξε την οδηγό και τον συνοδηγό πατέρα της, που ακινητοποίησαν το όχημα και απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Αυτοψία δημάρχου – αντιπεριφερειάρχη στο σημείο

΄΄Σε όλες τις περιπτώσεις ειδοποιηθήκαμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή στην περίπτωση της επαρχιακής οδού και από την αντιδήμαρχο και τους προέδρους. Μάλιστα, στο σημείο επισκέφθηκε και ο δήμαρχος, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο, καθώς, παρά το γεγονός ότι ο δρόμος αυτός ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του δήμου ούτως ώστε να εκτελεστούν οι απαιτούμενες εργασίες, να ανοίξει άμεσα και να εξυπηρετείται ο πληθυσμός΄΄, τόνισε ακόμη η κ. Γιδά.

Σημειώνεται ακόμη πως ο δήμος συνεπικουρεί από την πρώτη στιγμή το έργο της Περιφέρειας να απομακρύνει από το οδόστρωμα τους τεράστιους όγκους των βράχων που κατέπεσαν, ωστόσο κρίνεται επιβεβλημένη μία ουσιαστική παρέμβαση ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τους διερχόμενους. Στο ερώτημα πότε μπορεί να γίνει αυτό, η απάντηση δεν υπάρχει στην παρούσα φάση, παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να έχει οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή, τα ορεινά της οποίας θεωρούνται τουριστικοί προορισμοί, ιδίως τους χειμερινούς μήνες και προφανώς ο εναλλακτικός δρόμος της Καμαρόβρυσης που δόθηκε ήδη από τον δήμο στην κυκλοφορία, καθότι χωματόδρομος, δεν είναι εξυπηρετικός για μαζικές μετακινήσεις.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι και οι δύο αντιπεριφερειάρχες που βρέθηκαν στο σημείο, τόσο ο κ. Μπονάνος όσο και ο καταγόμενος από την περιοχή Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, πιέζουν ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εργολαβία που υπάρχει, ύψους 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια για την αποκατάσταση του σημείου. Μάλιστα, η παρέμβαση αφορά από την περιοχή του Βράχου, το σημείο δηλαδή της κατολίσθησης, μέχρι τη Βρύση του Κυνηγού.

Αυτοψία στην Τεμπελόραχη που παρέμεινε κλειστή το Σαββατοκύριακο για λόγους ασφαλείας

Στο «μέτωπο» της Τεμπελόραχης, υπήρξε κατάπτωση κορμού δέντρου που παρέσυρε πέτρες, δεδομένου ότι από το σημείο περνά νερό που ξεκινά από την οδό Κωνσταντινουπόλεως, όμως και σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα προϋπήρχε, δεδομένου ότι και στο παρελθόν, με έντονες βροχές, χώματα και πέτρες κατέληγαν στο πλακόστρωτο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Γιδά, ΄΄η κατολίσθηση σε σημείο που περνούν υπόγεια νερά. Εκεί κατέπεσαν κορμός δέντρου, πέτρες και λάσπη και αποφασίστηκε αποκλεισμός του σημείου καθώς η κατάπτωση ήταν διαρκής΄΄.

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄από το δελτίο καιρού είχαμε ενημερωθεί για τις έντονες βροχοπτώσεις και με την πρώτη κατάπτωση δώσαμε εντολή να αποκλειστεί το σημείο, παρότι καθαρίστηκαν τα χώματα και οι πέτρες. Πήραμε τη σχετική απόφαση να κλείσει ο δρόμος το Σαββατοκύριακο, καθώς προέχει η ασφάλεια των συνδημοτών μας΄΄. Από εκεί και πέρα, ο κ. Χριστόπουλος έκανε γνωστό ότι ΄΄επειδή στο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο, έχουμε ζητήσει τη Δευτέρα το πρωί, να γίνει αυτοψία από γεωλόγο αλλά και από τους υπεύθυνους του Τομέα Γεωτεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα εξετάσουμε εάν χρειαστεί να εκπονηθούν κάποιες μελέτες για την εκτέλεση μιας συνολικής παρέμβασης για την Τεμπελόραχη ώστε να αποτραπεί κίνδυνος κατολίσθησης στο μέλλον΄΄.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι από πλευράς δήμου ήδη έχει γίνει νύξη για χρηματοδότηση έργου στο σημείο, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να εκτελεστεί με ιδία μέσα και πόρους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr