background img
banner
banner

Απόσυρση αποθέματος με εθνικούς πόρους

ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ «ΕΛΙΓΜΟ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Λίγες μόλις ώρες πριν τη διεξαγωγή του επιτυχημένου συλλαλητηρίου των σταφιδοπαραγωγών και φορέων της Πελοποννήσου στην Αθήνα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόσυρση των περσινών αποθεμάτων σταφίδας. Η απόφαση αφενός έρχεται να ικανοποιήσει καθώς έστω και στο «και πέντε» αναγνωρίστηκε το επί σειρά μηνών αίτημα της Π.Ε.Σ. και των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας, αφετέρου όμως απαιτείται να καλυφθεί η απόσυρση από εθνικούς πόρους διότι η λύση της Ε.Ε. απαιτεί χρόνο. Κι ο χρόνος, στην προκειμένη περίπτωση, κυριολεκτικά είναι… χρήμα. Η όλη εξέλιξη, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει τη βαρύτητα του καθολικού αγώνα και του κοινού αιτήματος, έτσι όπως εκφράστηκε στη δυναμική διαδήλωση στο Σύνταγμα που εάν είχε εκφραστεί εξ αρχής από όλους τους φορείς και δεν είχαν μεσολαβήσει οι συντεχνίες συμφερόντων, τώρα το περσινό απόθεμα θα είχε αποσυρθεί και θα είχε διασωθεί η ιστορική μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Πλέον, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν κι αν το υπουργείο καθυστερήσει κι άλλο, τότε είναι βέβαιο πως η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Το συλλαλητήριο… άνοιξε τον δρόμο για συνάντηση

Στο συλλαλητήριο παρέστη πλήθος κόσμου από τις πληττόμενες περιοχές της Πελοποννήσου, με την Αιγιάλεια να κάνει αισθητή την παρουσία της. Οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής ήταν παρόντες, ενώνοντας τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο, το Δ.Σ. της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών ήταν παρόν αλλά και τοπικοί φορείς, όπως η δημοτική παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια» και η επικεφαλής Βάσω Ψυχράμη. Το μήνυμα ότι η απόσυρση των περσινών αδιάθετων ποσοτήτων είναι η μόνη λύση για τον παραγωγό της σταφίδας και για τη βιωσιμότητα του προϊόντος, έφτασε τόσο στο γραφείο του Πρωθυπουργού όσο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και τα κόμματα της Βουλής. Μάλιστα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, έγινε γνωστό πως την Τρίτη 9/11 θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησης συνάντησης για το θέμα που «καίει» όχι μόνο τους παραγωγούς της Αιγιάλειας αλλά και όλη την τοπική κοινωνία.

Η… αλλαγή πλεύσης του υπουργείου

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει τίτλο “Εμβληματικό προϊόν για το Υπουργείο η Σταφίδα – Στόχος η υπέρβαση που δημιούργησε η πανδημία”, ενώ το περιεχόμενό της είναι το εξής: «Η σταφίδα αποτελεί ιστορικά ένα εμβληματικό προϊόν για την ελληνική αγροτική παραγωγή, υψηλής διατροφικής αξίας και με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ΥΠΑΑΤ εγγυάται τη στήριξη και την ανάπτυξη του κλάδου και των συντελεστών του. Στηρίζει τους παραγωγούς, τα συλλογικά σχήματα και το δίκτυο εμπορίας ειδικά στη συγκυρία που διανύουμε όπου η πανδημία δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων για όλο τον κλάδο και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρουμε το αίτημα ασκώντας νέες πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ένταξή του σε πρόγραμμα της απόσυρσης των αποθεμάτων εσοδείας 2020. Είμαστε σε πλήρη ευθυγράμμιση και συνεργασία με τους φορείς και όλους τους συνδεόμενους με την παραγωγική διαδικασία, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους στο μέτρο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ενεργοποιούμε κάθε δυνατότητα των οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την απορρόφηση αυτής της «υπερτροφής» από τις κρατικές δομές. Δημιουργούμε ομάδα εργασίας για την κορινθιακή σταφίδα και την κρητική σουλτανίνα, προκειμένου να διευρύνουμε τους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης του προϊόντος σε μεγάλες αγορές, διασφαλίζοντας την ευημερία των παραγωγών και των εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησής του. Εκμεταλλευόμαστε τα προγράμματα προώθησης στην κοινωνία, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και διαγράφοντας ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική σταφίδα. Συνεργαζόμαστε αποδοτικά με την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να υλοποιήσουμε όλες τις υπάρχουσες μελέτες που τεχνοκρατικά έχουν εκπονηθεί και εγγυώνται βιώσιμα αναπτυξιακά σχήματα και προοπτικές.

Η στρατηγική του ΥΠΑΑΤ, απαρέγκλιτα όπως άλλωστε επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τις δηλώσεις και δημόσιες ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, εδράζεται στο τετράπτυχο ανάπτυξη, υγιείς εμπορικές πρακτικές, υγιής ανταγωνισμός, εύνοια δημιουργίας και ενίσχυσης των συλλογικών σχημάτων. Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνεται και τώρα στον κλάδο της σταφιδοπαραγωγής και στη στήριξη όλων των συντελεστών του. Πιστεύουμε πως η εξαιρετική συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με παραγωγούς, ενώσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θεσμικούς και εμπορικούς φορείς, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για καλύτερες και υγιέστερες εμπορικές πρακτικές, αποδίδει και θα αποδώσει τα μέγιστα για το μέλλον αυτού του πολύ σημαντικού προϊόντος της χώρας μας. Στόχος μας είναι η υπέρβαση των προβλημάτων που δημιούργησε η υγειονομική κρίση και η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την ελληνική σταφίδα, ώστε να κυριαρχήσουμε στις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας».

Μιλτ. Σταυρόπουλος: «Σε δύο μήνες που θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι πολύ αργά…»

Μιλώντας στο protionline.gr ο διευθυντής της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, Μίλτος Σταυρόπουλος ανέφερε τα εξής: ΄΄Το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφωνεί με εμάς μετά από 8 μήνες ότι η απόσυρση είναι η μόνη λύση για να σωθούν οι παραγωγοί και η καλλιέργεια, αποτελεί μία εξέλιξη. Είναι η δικαίωση των όσων λέγαμε και εάν οι συντεχνίες συμφερόντων δεν δυσκολεύσαν την κατάσταση, εμποδίζοντας τον υπουργό να πάρει την απόφαση, τώρα το προϊόν θα είχε διασωθεί και θα μιλούσαμε για άλλες τιμές. Όμως η απόφαση δεν ελήφθη έγκαιρα. Η απόφαση είναι μία σωστή κίνηση αλλά ήρθε πολύ αργά για να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει η πολιτεία να καλύψει από εθνικούς πόρους το κόστος για την απόσυρση παρά να περιμένει απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που θα χρειαστεί το λιγότερο πάνω από δύο μήνες. Διότι τότε θα είναι πολύ αργά χωρίς έχει υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα΄΄.

 

Θαν. Σωτηρόπουλος: «Να δοθεί λύση… ΄΄χθες΄΄ από εθνικούς πόρους

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Θανάσης Σωτηρόπουλος, σχολιάζοντας την εξέλιξη, επισήμανε: ΄΄Από την ανακοίνωση του υπουργείου αποδεικνύεται ότι ενώ γνώριζαν το πρόβλημα δεν το πρόλαβαν. Το άφησαν και εξελίχθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε τιμή που δεν ξεπερνά τα 0,80 ευρώ το κιλό η οποία, αν δεν ληφθεί άμεσα απόφαση, είναι πολύ πιθανόν να καταβαραθρωθεί ακόμη περισσότερο. Επίσης, αυτή την ώρα, η σταφίδα παραμένει στα χέρια των παραγωγών χωρίς το ανάλογο ενδιαφέρον από τους εξαγωγείς. Υπάρχει ακόμη και το πρόβλημα ότι δεν έχουν επαρκή αριθμό παλετοκιβωτίων να αποθηκεύσουν το προϊόν΄΄.

«Ο παραγωγός δικαιούται τουλάχιστον μία συγγνώμη»

Και συνέχισε ο πρόεδρος: ΄΄Χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργού να αναγνωρίσει την πρότασή μας, όμως τώρα πρέπει όλοι μαζί να «τρέξουμε» ώστε να δοθεί λύση… «χθες» από εθνικούς πόρους κι όχι να περιμένουμε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να προσπαθήσουμε να περισώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται δρώντας άμεσα, διότι ο χρόνος είναι χρήμα κι αν το αφήσουμε λίγο ακόμη, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Τι κρίμα όμως να έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση γιατί κάποιοι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους οδήγησαν μία παραγωγική τάξη στα όρια της καταστροφής και δεν ακούσαμε ούτε μία συγγνώμη γι’ αυτή τη λανθασμένη πολιτική. Ο παραγωγός δικαιούται τουλάχιστον μία συγγνώμη για την καταστροφική πολιτική η οποία ακόμη κι αν δεν έγινε με σκοπιμότητα, κατέστρεψε τον σταφιδοπαραγωγό΄΄.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόταση να ενισχύσει η πολιτεία τον παραγωγό, ο κ. Σωτηρόπουλος είπε πως ΄΄αφενός είναι πολύ πιο κοστοβόρα για το ταμείο του κράτους, αφετέρου αν δεν γίνει παράλληλα με την απόσυρση είναι σαν να το βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να το βρούμε σε εννέα μήνες από σήμερα. Όμως τότε η πολιτεία θα αδυνατεί να πάρει ανάλογα μέτρα. Μόνο αν γίνει η απόσυρση το συντομότερο, το προϊόν θα μπορέσει να πάρει τιμή από την αγορά και θα έχει προοπτική΄΄.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr