background img
banner
banner

Ένταση, αντιδράσεις και αποχωρήσεις…

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ Δ.Σ. ΔΕΥΑΑ ΚΑΙ ΣΥΔΙΣΑ

«Φωτιές» άναψε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου η αίτηση της δημοτικής παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο», περί αποκατάστασης της εκλογής των Διοικητικών Συμβουλίων της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας και του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, θέμα που συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη, απασχόλησε το Σώμα για περίπου μία ώρα, πλην όμως αποσύρθηκε όταν η παράταξη που το έθεσε αποχώρησε σύσσωμη από το Συμβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας!

Οι τόνοι ανέβηκαν από την πρώτη στιγμή, με τον αντιδήμαρχο Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο να χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη την αίτηση» και τον Χρήστο Γούτο να απαντά σε έντονο ύφος «γιατί είναι αδικαιολόγητο να εκπροσωπείται η μεγαλύτερη παράταξη του δήμου στα σημαντικά αυτά όργανα; Δεν μπορούμε να τα ακούμε αυτά από μία παράταξη του 3%».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αφορούσε τη συμμετοχή της Βάσως Ψυχράμη στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ και του ΣΥΔΙΣΑ και του κ. Τριανταφυλλόπουλου στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι τοποθετήθηκαν τότε λόγω της συνεργασίας με τον δήμαρχο, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε διευκρινιστική διάταξη που αποσαφήνιζε πως οι θέσεις αυτές θα καλύπτονται από πρόσωπα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μόνον. Ο δήμαρχος αλλά και ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος που ήταν παρών, τόνισαν πως όταν είχε ληφθεί η απόφαση ήταν καθόλα νόμιμη και με χρονική διάρκεια 4,4 έτη, κρίνοντας πως υπήρχε περίπτωση αν συζητείτο χθες και τοποθετούνταν νέα πρόσωπα, να μην ήταν νόμιμη η διαδικασία και μία τέτοια απόφαση να απορριπτόταν από τον Συντονιστή. Μάλιστα, ο κ. Καλογερόπουλος πρότεινε αν όχι να μην εξεταστεί καθόλου στο πλαίσιο της συνεργειών στις οποίες προσβλέπει το 2022, τουλάχιστον να παραπεμφθεί σε δέκα με δεκαπέντε ημέρες μετά ώστε να έχει γίνει διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Χρ. Γούτος: ‘΄Φέραμε το θέμα με έντεκα υπογραφές γιατί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πρέπει να εκπροσωπούνται΄΄

Ο κ. Γούτος, στην εισήγησή του είπε πως ΄΄τότε δεν έγινε η ψηφοφορία με τις λοιπές παρατάξεις και είχαμε πει όταν έρθουν τα υπόλοιπα Δ.Σ. να έρθουν κι αυτά, όπως κι έγινε, φέραμε το θέμα με έντεκα υπογραφές στο συμβούλιο, γιατί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πρέπει να εκπροσωπούνται΄΄. Συμπληρώνοντας, ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος είπε πως ΄΄η εκλογή έχει γίνει με νομοθεσία που έχει πάψει να ισχύει. Αμέσως μετά την εκλογή που συμμετείχε η παράταξη του δημάρχου, βγήκε διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο που λέει ότι η ψηφοφορία γίνεται μεταξύ των λοιπόν παρατάξεων. Άρα υπάρχει ένας νόμος που δεν είναι σε ισχύ τώρα΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Έχουμε τη νομιμότητα για 4,4 χρόνια΄΄

΄΄Είναι δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η υφιστάμενη κατάσταση έχει επικυρωθεί με μία διευκρινιστική ίδιας νομικής αξίας και θεσμικού κύρους που λέει ότι όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει θεωρούνται νόμιμα, από εδώ και πέρα για όσα δεν έχουν γίνει, πρέπει να γίνονται μεταξύ των λοιπόν παρατάξεων. Εμείς είχαμε κάνει τις διαδικασίες πριν τη διευκρινιστική επομένως έχει αποκτήσει τη νομιμότητα για τέσσερα χρόνια΄΄, σχολίασε ο δήμαρχος τονίζοντας πως το θέμα έχει σχέση με τη νομιμότητα και την πολιτική ισορροπία και τάξη.

«Ναι» Ψυχράμη σε διαδικασία εκλογής νέων προσώπων

Η κ. Ψυχράμη σημείωσε: ΄΄Δεν συμμετείχαμε στις δημαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγο καιρό, είχαμε όμως πει εδώ και ένα χρόνο ενάμιση να διευθετήσουμε τα όργανα αυτά ξανά από την αρχή. Το είχαμε προτείνει πάνω από μία φορά. Εκείνο που έχει σημασία για εμάς είναι ότι όπου υπηρετήσαμε, δεν υπηρετήσαμε για την «καρέκλα», το αποδείξαμε με τη στάση μας, αφού παράγαμε έργο. Αυτό που κάναμε ήταν πάντα προς το συμφέρον των δημοτών, με γνώση και έρευνα των θεμάτων και αντιπολίτευση με προτάσεις και όχι στείρα΄΄.

Επιπλέον, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» που ήταν συνδεδεμένη μέσω τηλεδιάσκεψης με αρκετά τεχνικά προβλήματα, πρόσθεσε: ΄΄Η πορεία μου είναι διάφανη και κρυστάλλινη στα δημοτικά πράγματα, ουδέποτε υπηρέτησα σε έμμισθες θέσεις και δεν ανέχομαι από έμμισθους να λένε «παραιτήσου» αφού το Σώμα είναι αυτό που θα αποφασίσει΄΄. Παρόλα αυτά η κ. Ψυχράμη είπε «ναι, να πάμε σε διαδικασία εκλογής».

Για… υφαρπαγή των θέσεων έκανε λόγο ο Τ. Παπακωνσταντινόπουλος

Από την πλευρά του, ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, ανέφερε: ‘’Είχαμε τοποθετηθεί και είχαμε υποστηρίξει τη λογική και νόμιμη άποψη ότι έπρεπε η εκλογή να γίνει από τις υπόλοιπες παρατάξεις, είναι λογικό και το επιβεβαίωσε η διευκρινιστική, εσείς παραβιάσατε τον νόμο. Η παράταξη του δημάρχου είχε ψηφίσει για λογαριασμό της αντιπολίτευσης. Σας είχα παρουσιάσει τον νόμο κι εσείς τον ερμηνεύσατε νόμο όπως θέλατε. Ακόμη και μία ασάφεια να περιείχε ο νόμος, έπρεπε να το δείτε δημοκρατικά. Πρόκειται για υφαρπαγή των θέσεων των μελών και σε αυτό έπαιξαν ρόλο αυτοί που συνέπραξαν μαζί σας και επωφελήθηκαν των θέσεων. Διαπράχθηκε μία αδικία για να μην πω ανομία. Έχετε την ηθική υποχρέωση, τότε κάνατε αυτό το λάθος δημιουργώντας μέτωπο με την αντιπολίτευση, τώρα όμως μπορείτε να το αλλάξετε. Αν δεν μπει σε ψηφοφορία να διορθώσετε εσείς αυτό το λάθος για να πάρει η αντιπολίτευση αυτό που δικαιούται΄΄.

΄΄Δεν αμφισβητείται η νομιμότητα΄΄, είπε ο Γρ. Τριανταφυλλόπουλος

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος είπε πως ΄΄είναι άλλο θέμα το πολιτικό ζήτημα που εμπλέκετε με το νομικό΄΄, τονίζοντας πως ΄΄ήταν ξεκάθαρη η νομοθεσία ότι το σύνολο των δημοτικών συμβούλων ψηφίζουν για τα όργανα. Βάσει αυτού ψηφίστηκε για τεσσεράμισι χρόνια. Μετά από τέσσερις μήνες υπήρξε τροπολογία. Η νομιμότητα δεν αμφισβητείται. Αν θέλει η κ. Ψυχράμη παραιτείται εάν δεν υπάρχει πλέον συμφωνία. Νομική βάση στην αίτηση δεν υπάρχει. Εγώ θα κρατήσω τη θέση μου στη ΔΕΥΑΑ εάν μπαίνει ζήτημα να το συζητήσω πολιτικά, νομικά όμως δεν το δέχομαι΄΄.

Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στο νομικό κομμάτι λέγοντας: ΄΄Είναι γεγονός ότι μας είχε απασχολήσει το θέμα, ο νόμος δεν το ξεκαθάριζε άφηνε ασάφειες στο πολιτικό κομμάτι, στο νομικό κομμάτι δεν μας έλυνε τα χέρια. Ισχύουν αυτά που είπε ο κ. Παπαγιαννακόπουλος όμως ισχύουν κι αυτά που λέει ο δήμαρχος. Ναι μεν ήρθε νέος νόμος και προβλέπει αυτά, αλλά είναι νόμιμη η απόφαση. Η θητεία των μελών είναι τετραετής. Για να αντικατασταθούν λοιπόν οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι πρέπει να γίνει συγκεκριμένη διαδικασία. Αν ληφθεί απόφαση σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πιθανό να ακυρωθεί από τον Συντονιστή΄΄.

΄΄Η θητεία είναι τετραετής εφόσον δεν έχει προκύψει νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Το φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με το ένα τρίτο και ζητούμε να λάβει νέα απόφαση΄΄, πρόσθεσε ο κ. Παπαγιαννακόπουλος.

Να… παραδεχτεί το λάθος ζήτησε από τον δήμαρχο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας

Ο Γούτος σχολίασε ακόμη πως ΄΄είναι αποδεκτό από όλους ότι έγινε λάθος, μας δίνεται μία ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος δημοκρατίας που έγινε και ορισμένοι εδώ μέσα δεν έχουν όρια. Έχουν ξεπεράσει ως και τον εαυτό τους. Η παράταξή μου και όλες της αντιπολίτευσης συμφωνούμε σε αυτό. Εγώ δεν θα ήθελα από λάθος να κατέχω μία θέση που δεν μου ανήκει. Αν συνεχιστεί αυτό είναι το χειρότερο που έχω συναντήσει σε Δημοτικό Συμβούλιο και μην το πιστωθείτε εσείς. Ας φέρουμε το θέμα κι αν η παράταξη θεωρεί ότι αδικείται ας κάνει ένσταση και θα την επικροτήσουμε΄΄.

Πρόεδρος ρώτησε Ρούσσο να εισαχθεί; Ή δεν θα έχουμε απόφαση;

Ο κ. Καλογερόπουλος πάντως είπε ότι ΄΄για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συνοδοιπορούσαμε με την όποια παρανομία. Άρα δεν είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής η πολιτική διαχείριση. Επειδή δεν είναι θέμα νομιμότητας και πολιτικής αποτελεσματικότητας, θα έλεγα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η δημοκρατική εκπροσώπηση είναι πρώτα μία πολιτική διαχείριση που θα γίνει από αυτούς που ο νόμος ορίζει. Άρα το να υποχρεώσουμε το ένα μέρος και συγκεκριμένα τον Τριανταφυλλόπουλο να παραιτηθεί δεν μπορούμε να το κάνουμε σήμερα. Αν γίνει θεσμικά για το σύνολο της αντιπολίτευσης κι αν εξασφαλιζόταν η παραίτηση από τα όργανα εκ των προτέρων θα ήταν νόμιμο, όμως τώρα έχει προβλήματα νομιμότητας. Και επειδή θέλουμε να είμαστε ουσιαστικοί, η μία εκδοχή είναι να το αφήσουμε τώρα και σε δέκα ημέρες να συνέλθει το σύνολο της αντιπολίτευσης και να υπάρξει συμφωνία. Η πρότασή μου είναι να το αναβάλουμε να συνέλθουν τα θεσμικά όργανα όπως πρέπει και είτε επανεξετάζεται αν έχετε αποτυχία πολιτικής συμφωνίας και έρχεται πάλι στο Δ.Σ. με τα νομικά ελαττώματα που έχει τώρα πλην όμως θα έχει γιατρευτεί το νομικό ελάττωμα εφόσον υπάρξει συμφωνία΄΄. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ως εάν τεθεί σε ψηφοφορία η συζήτηση του θέματος, η παράταξή του θα ψηφίσει «λευκό», με τον υπαινιγμό ότι οι της αντιπολίτευσης έχουν προσυμφωνήσει, με τον κ. Γούτο να το αρνείται.

Τα σχόλια που «έριξαν λάδι στη φωτιά»

΄΄Αν έχετε προσυμφωνήσει, σας διευκολύνουμε. Υπάρχει μαθηματική υπεροπλία άρα αυτοί που θα πάρουν την απόφαση θα αναλάβουν και το κόστος αν υπάρξει προσφυγή. Για να πάμε σε μία καλύτερη δημοτική περίοδο έχει άλλωστε βελτιωθεί το κλίμα με διάθεση συνεννόησης όχι να έχει τον πέλεκυ του ισχυρού κάποιος, πρέπει να γίνει μία προσπάθεια σε ένα κλίμα συναίνεσης, άρα προτείνω να αποσύρουμε το θέμα για δέκα – δεκαπέντε ημέρες΄΄, πρόσθεσε, τονίζοντας στον κ. Γούτο πως δεν τον βοηθάει στο κλίμα συναίνεσης που προσπαθεί να φτιάξει. Ο δε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης πάντως του απάντησε: «Κι εσείς δεν το βοηθήσατε δύο χρόνια. Αν ήμουν Τριανταφυλλόπουλος θα είχα παραιτηθεί δεν θα δεχόμουν να εκπροσωπώ κάτι που δεν μου ανήκει. Αλλοιώσατε τη βούληση των πολιτών. Δεν μπορείτε να νήπτετε τα χείρας σας. Παίζουμε;΄΄. Ζήτησε δε από τον δήμαρχο να πει στο συμβούλιο ότι είχε παραδεχτεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι ήταν λάθος, κάτι που ο κ. Καλογερόπουλος δεν έκανε. Τότε η παράταξη του κ. Γούτου αποχώρησε από το Συμβούλιο και το θέμα αποσύρθηκε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr