ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ – ΕΚΤΟΣ ΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ
Αυτό που φοβούνταν κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση συνέβη στον Σελινούντα, λόγω της επιβάρυνσης του ποταμού από τη μεγάλη ροή υδάτων εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Η άνοδος της στάθμης του νερού, σε συνδυασμό με την ορμητικότητά τους αλλά και με την έλλειψη τεχνικής υποστήριξης, είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο μισός αναβαθμός του ποταμού, με υπαρκτό πλέον τον κίνδυνο υπερχείλισης και με ορατή απειλή, στην επόμενη νεροποντή, νερά και φερτά υλικά να πλημμυρίσουν παρακείμενες ιδιοκτησίες.
Παρέμβαση στη γέφυρα για να φύγουν τα φερτά υλικά και να κατέβει η στάθμη
Αρχικά, πρόβλημα παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο ύψος της γέφυρας Σελινούντα πριν το ομώνυμο χωριό, καθώς τα νερά ανέβηκαν απειλητικά και ήταν έτοιμα να καλύψουν τη γέφυρα και να… βγουν στον δρόμο. ΄΄Για λόγους ασφαλείας, προληπτικά, ελήφθη η απόφαση να κλείσει η γέφυρα περίπου στις 10.00 το βράδυ.
Το πρωί της Κυριακής βρεθήκαμε στο σημείο μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Β. Χριστόπουλο αλλά και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Σελινούντα κ. Παπαγεωργίου και αναθέσαμε σε ιδιώτη με το μηχάνημά του να καθαρίσει τις βάσεις της γέφυρας που είχε «φρακάρει» από φερτά υλικά, ώστε να βρίσκουν διέξοδο. Περίπου στις 10.30 το πρωί της Κυριακής και εφόσον τα νερά του ποταμού είχαν καταλαγιάσει και η στάθμη είχε πέσει αρκετά, δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία η γέφυρα΄΄, έκανε γνωστό στo protionline.gr η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαρία Γιδά.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Παπαγεωργίου, επαναφέρει το αίτημα για δημιουργία νέας γέφυρας για καλύτερη διέλευση, δεδομένου ότι η υπάρχουσα και είναι χαμηλά με αποτέλεσμα να τίθεται εκτός όταν ανεβαίνει η στάθμη του νερού και είναι πολύ στενή. ΄΄Πέρυσι, μας είχε διαβεβαιώσει ο δήμαρχος ότι θα γινόταν καινούρια κατασκευή γέφυρας σε συνεργασία με την Ολυμπία οδό και δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται αυτό το θέμα΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανδ. Παπαγεωργίου: «Έργο γρήγορα για να μην… πνιγούμε»
Εκείνο ωστόσο που «καεί» πλέον περισσότερο και από το θέμα της γέφυρας, είναι η καταστροφή του αναβαθμού που βρίσκεται αρκετά μέτρα πιο πάνω, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμυρών σε Παλαιά Κουλούρα και κοινότητα Σελινούντα. ΄΄Το πρόβλημα αυτό αγγίζει όλη την περιοχή. Ο αναβαθμός εκεί που είναι η εγκατάσταση των αρδευτικών και μέσω αγωγών φεύγουν τα νερά για την άρδευση των κτημάτων, καταστράφηκε πλέον.
Από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκαν η κατασκευή και τα αρδευτικά κανάλια. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να ξεμπαζώνεται το ποτάμι μέχρι το Μαυρίκι. Όλα αυτά τα φερτά υλικά θα σηκώσουν τη στάθμη πιο ψηλά και σε μία νέα ανάλογη νεροποντή τότε είναι βέβαιο πως νερό και λάσπη θα βγουν εκτός του ποταμού και δεν αποκλείεται να πλήξουν και ιδιοκτησίες. Φοβόμαστε ότι θα «πνιγούμε» στην κοινότητά μας αλλά και στην Κουλούρα΄΄, ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα εκτέλεσης έργου. ΄΄Επί δημαρχίας Θανάση Παναγόπουλου είχε προωθηθεί έργο ανακατασκευής του αναβαθμού και είχε εκπονηθεί μελέτη για έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ. Είχαμε προειδοποιήσει ότι αν σπάσει ο αναβαθμός θα υπάρξει πρόβλημα. Πλέον χρειάζεται μεγάλο έργο για την ανακατασκευή του, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εμείς θα πιέζουμε κάθε μέρα ώστε να δρομολογηθεί το έργο καθώς το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό΄΄, πρόσθεσε ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Τ.Κ. Σελινούντα.
Μεϊντανάς: ‘‘Στον… αέρα η άρδευση της περιοχής’’
Πέρα όμως από τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων, η καταστροφή του αναβαθμού φέρνει κι άλλα προβλήματα τα οποία αφορούν την άρδευση και εφόσον δεν αποκατασταθεί, τότε οι κάτοικοι του Αιγίου δεν θα μπορούν από τον ερχόμενο Μάιο να αρδεύσουν τα κτήματά τους. Παρόντες χθες το πρωί στο σημείο ήταν και οι υπεύθυνοι του αρδευτικού οργανισμού «Σελινούντας».
Μιλώντας στo protionline.gr, ο γραμματέας του Οργανισμού Γιώργος Μεϊντανάς υπενθύμισε πως ο αναβαθμός που βρίσκεται πιο κάτω, στο ύψος του οικοπέδου Καραζάνου που γινόταν εναπόθεση απορριμμάτων, είχε καταστραφεί το 2004. Αυτό αλλά και ο μεγάλος όγκος του νερού είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί τώρα και ο αναβαθμός πιο πάνω στα αρδευτικά, όπως είπε, τονίζοντας πως καταστράφηκε όλη η υποδομή και η γεώτρηση βρίσκεται στον… αέρα.
Όπως τόνισε, ΄΄ο αναβαθμός θα πρέπει να αποκατασταθεί. Αν δεν γίνει και μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες υπάρχει, αφού θα αδειάσει όλο το υλικό που είναι πίσω αλλά και από την άνοιξη δεν θα μπορεί να γίνεται η άρδευση των κτημάτων. Και βέβαια εφόσον έχει καταστραφεί ο μισός αναβαθμός, εύκολα μπορεί να συμβεί το ίδιο και με τον υπόλοιπο και τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Άρα είναι επιτακτική ανάγκη η Περιφέρεια να ασχοληθεί με το θέμα και να εκτελεστεί έργο το συντομότερο δυνατό΄΄. ΄΄Σκεφτείτε ότι αν σπάσει, όλο αυτό το υλικό θα έρθει κάτω, όπως είχε γίνει και το 1981, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είχαμε ζητήσει επανειλημμένως την προστασία του αναβαθμού, αλλά δυστυχώς, ως τώρα το θέμα αντιμετωπίστηκε με προχειρότητες, γι’ αυτό και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Πλέον είναι θέμα χρόνου να παρασυρθούν όλα τα υλικά΄΄.