background img
banner
banner

Διαπαραταξιακή για τους κάδους απορριμμάτων

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ – ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ ΓΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Αντιδράσεις προκάλεσε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας (1/12/2021), η εισήγηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκου Καραΐσκου περί εκχώρησης αρμοδιότητας για τον καθορισμό θέσεων ή μετακίνησης κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Αιγιαλείας.

Το θέμα αρχικά καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση για να συγκροτηθεί εν τέλει επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των παρατάξεων, που θα λαμβάνει τις αποφάσεις…

Αμεσότητα και αποτελεσματικότητα το σκεπτικό του αντιδημάρχου

Εξηγώντας το σκεπτικό του, ο κ. Καραΐσκος, είπε: ΄΄Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καθαριότητα είναι ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο να ξεκινήσει η διαδικασία για μία μετακίνηση ή νέα τοποθέτηση μέχρι να φτάσει να εγκριθεί και να υλοποιηθεί. Φτάνει περίπου κατά μέσο όρο τους εξίμισι μήνες. Επίσης, όταν έρχεται μία απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για μία συγκεκριμένη μεταφορά ή τοποθέτηση και η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει γνωμοδοτήσει, έχει περάσει από Ποιότητα Ζωής και έρχεται ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι άσκοπο. Εισηγούμαι η καθαριότητα να περάσει στην Ποιότητα Ζωής, όπως έχει γίνει και σε άλλους δήμους ώστε να τελειώνει εκεί το θέμα και να μπορούμε άμεσα και γρήγορα να υλοποιούμε τα αιτήματα του κόσμου. Να τακτοποιούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί προς τους πολίτες΄΄.

Για υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο η αντιπολίτευση

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γούτου, ο οποίος τόνισε: ΄΄Ε τότε να κλείσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάνε σε άλλα όργανα όλες οι αρμοδιότητες. Ήδη το έχουμε υποβαθμίσει τόσο, ας το τελειώσουμε. Θέλετε να τα πάρετε όλα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που έχετε την πλειοψηφία για να περνάτε ό,τι θέμα θέλετε; Αρνούμαστε΄΄.

Η κ. Ψυχράμη, σχολίασε: ΄΄Κατανοώ την αγωνία του κ. Καραΐσκου να τελειώνουν μία ώρα νωρίτερα τα θέματα αυτά όμως οι εξίμισι μήνες της καθυστέρησης δεν οφείλονται στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού συνεδριάζει κάθε μήνα. Τα θέματα της καθαριότητας είναι σοβαρά, το ζήτημα της μετακίνησης των κάδων που φαντάζει μη σοβαρό ώστε να ασχολείται με αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι τυχαίο που ο νομοθέτης το ενέταξε στο να αποφασίζει γι’ αυτό το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του δήμου. Αντιθέτως, επειδή είναι πολύ σοβαρό κι επειδή στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετέχουν 33 δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις και όλες τις δημοτικές ενότητες, πρέπει να συζητείται εδώ. Π.χ. μπορεί να προκύψει θέμα σε κάποια δημοτική ενότητα όπου δεν εκπροσωπείται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής΄΄.

Εξηγώντας τους λόγους που καταψήφισε, ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος είπε πως ΄΄είναι μία σημαντική αρμοδιότητα και εάν φύγει κι αυτό στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα. Δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν λόγο για το θέμα της καθαριότητας; Αν μεταφέρουμε όλες τις αρμοδιότητες στις Επιτροπές τότε να γίνουν εκλογές μόνο για τις Επιτροπές΄΄.

Μελέτη σε μελλοντική συνεδρίαση

Στη δευτερολογία του, ο κ. Καραΐσκος έφερε ως παράδειγμα τις περιπτώσεις άλλων δήμων που έχουν κάνει ολική μελέτη για την τοποθέτηση των κάδων, η οποία περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία π.χ. οι θέσεις τοποθέτησης, η ποσότητα των απορριμμάτων, η βελτίωση της αποκομιδής σε σχέση με τη μελέτη αυτή και παίρνουν μία συνολική απόφαση οπότε δεν υπάρχει και αμφισβήτηση. ΄΄Εμείς δεν έχουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι υποτιμάται το Δημοτικό Συμβούλιο από τη στιγμή που οι ίδιοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων εισηγούνται, οι οποίοι ζουν την καθημερινότητα και ξέρουν τις ανάγκες. Άποψη έχει και η Υπηρεσία Καθαριότητας που καθημερινά εργάζεται πάνω σε αυτό το αντικείμενο και βέβαια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που έχει αντιπροσώπευση από όλες τις παρατάξεις΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας: ΄΄Πολλές φορές το κομμάτι του πραγματικού προβλήματος χρησιμοποιείται με τη λογική της μικροπολιτικής.
Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στο κέντρο της πόλης του Αιγίου που σε καθημερινή βάση γίνομαι αποδέκτης παραπόνων από πολίτες για συγκέντρωση κάδων σε συγκεκριμένα σημεία.
Γνωρίζετε ότι η μη δυνατότητα λήψης αποφάσεων έχει ως αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μόλις τρεις θέσεις για όλη την αγορά με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία άσχημη εικόνα στον επισκέπτη και στον πολίτη που περνά καθημερινά από εκεί. Θα φέρω σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μία ολική μελέτη για την τοποθέτηση των κάδων να εγκριθεί ώστε να μην χρειάζεται να στέλνει ο Εισαγγελέας έγγραφο για μεταφορά του κάδου μετά από αίτημα του εκάστοτε πολίτη για λόγους υγείας΄΄.

Κάδοι και… πολιτικές αποφάσεις

Πυροσβεστικά λειτούργησε ο δήμαρχος, προτείνοντας τη δημιουργία διαδημοτικής επιτροπής. Τόνισε όμως τα εξής: ΄΄Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο. Είναι θέμα πολιτικό το πού θα πάει ένας κάδος; Ελέχθη ότι αφού δεν έχουμε άλλες αρμοδιότητες ας κρατήσουμε αυτό. Αυτό δείχνει την πολιτική γύμνια της επιλογής του αντικειμένου.
Όμως για να γίνει ένα έργο που είναι π.χ. μισού εκατομμυρίου δεν έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση παραλαβής και για τίποτα άλλο; Έτσι προβλέπει ο νόμος΄΄.

Τελικώς, αποφασίστηκε ομόφωνα, την επιτροπή που θα ασχολείται με τη μετακίνηση ή τοποθέτηση κάδων να αποτελούν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιοβάς, Μαρινόπουλος, Χριστόπουλος, Καραΐσκος και Κουβαράς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr