background img
banner
banner

Κίνηση… «ρουά ματ» Λιβανού για τη σταφίδα!

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ – ΣΤΟ 1,40 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ Η ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ!!!

Η σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, την οποία οργάνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο, έδωσε «πνοή ζωής» στην σταφιδοκαλλιέργεια, αποτρέποντας στο… παρά πέντε την καταστροφή. Ο Σπήλιος Λιανός αποδέχθηκε την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων και δεσμεύτηκε στην άμεση διάθεση του αποθέματος ώστε να μην επιβαρύνει περαιτέρω πτωτικά την τιμή της σταφίδας. Ταυτόχρονα ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους στην εμπορία, να στηρίξουν έμπρακτα τον παραγωγό αγοράζοντας στην τιμή του 1,40 € / κιλό, από δω και πέρα, γεγονός που ήδη αρχίζει και ανατρέπει το αρνητικό σκηνικό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σταφιδικοί Συνεταιρισμοί, οι Ομάδες Παραγωγών από όλες τις σταφιδικές περιοχές της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων καθώς και οι ιδιωτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Δημιουργία ομάδας εργασίας για να διευρυνθούν οι ορίζοντες του προϊόντος

Ο υπουργός αναφέρθηκε, για άλλη μια φορά, στο προσωπικό του ενδιαφέρον αλλά και της Κυβέρνησης για την αμέριστη στήριξη και την ανάπτυξη του κλάδου και των συντελεστών του. Είπε πως δημιουργεί ομάδα εργασίας για την Κορινθιακή σταφίδα, προκειμένου να διευρυνθούν οι ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης του προϊόντος, με σκοπό την ευημερία των παραγωγών και των εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησής του. Στηρίζει τους παραγωγούς, τα συλλογικά σχήματα και το δίκτυο εμπορίας, ειδικά στη συγκυρία που διανύουμε, με τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.

Ομοφωνία (πλην ενός) στην πρόταση για διάθεση του αποθέματος που δημιουργήθηκε από την πανδημία

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με τη δραματική πτώση της τιμής της σταφίδας φέτος και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες στο δίκτυο εμπορίας- Ιδιωτικές και Συνεταιριστικές εταιρείες- να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να ανακάμψει και πάλι η αγορά της σταφίδας προς όφελος των παραγωγών.

Όλοι οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων, εκτός μίας, επεσήμαναν ότι η χαίνουσα πληγή, που μειώνει καθημερινά τις τιμές του προϊόντος και δημιουργεί την σταφιδική κρίση, είναι το απόθεμα της σταφίδας. Ανέφεραν ότι είναι η ύστατη στιγμή και η τελευταία ευκαιρία για να εστιάσουμε στην αιτία του κακού και να μιλήσουμε επί τον «τύπο των ήλων» για το αίτιο που έχει φέρει φέτος τους σταφιδοπαραγωγούς σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη θέση, στην απόγνωση, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας.

Οι παραγωγοί κατέθεσαν επίσης στη σύσκεψη ότι οι τιμές που τους προσφέρουν οι έμποροι είναι πάρα πολύ χαμηλές ήτοι 0,80 € από 1,60 € / κιλό που ήταν πέρυσι με περαιτέρω πτωτική τάση ακόμη έως και στα 0,50 € / κιλό οριστική τιμή ανέφεραν, με αποτέλεσμα αυτοί να μην μπορούν να ζήσουν και να ευημερούν φέτος οι έμποροι!

Σημαντικό επίσης είναι ότι αναφέρθηκε στη σύσκεψη ότι παρά την καταβαράθρωση των τιμών, φέτος οι εξαγωγές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υστερούν κατά 17,2% του αντίστοιχου περυσινού μήνα παρότι οι τιμές πώλησης ήταν τότε διπλάσιες!

Αυτό, ανέφεραν οι παραγωγοί, καταδεικνύει την πλήρη αδυναμία και αναποτελεσματικότητα των εμπόρων στην εμπορική διάθεση του προϊόντος. Πρότειναν ως μόνη λύση, για να σταματήσει ο άνευ προηγουμένου κατήφορος της τιμής της σταφίδας και για μια καλύτερη προοπτική της, τη διάθεση του αποθέματος που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από την πανδημία. Τόνισαν πως η αδυναμία παρέμβασης στην αγορά υπέρ των παραγωγών της Παναιγιαλείου Ένωσης που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας μας, εξαιτίας των πλεονασμάτων, τους άφησε απροστάτευτους, με αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου πτώση της τιμής της σταφίδας.

Ο υπουργός, αφού άκουσε με πολύ ενδιαφέρον όλους τους εμπλεκόμενους στο δίκτυο εμπορίας της σταφίδας, αποφάσισε να δώσει λύση. Ως έμπειρος άνθρωπος της αγοράς, αντελήφθη τι διακυβεύεται με το φετινό σταφιδεμπόριο και με οξυδέρκεια προέβη στην διορθωτική ενέργεια που χρειαζόταν.

Ζήτησε από συνεταιριστικές  και ιδιωτικές εταιρείες να στηρίξουν τον παραγωγό

Δεσμεύτηκε στην άμεση διάθεση του αποθέματος ώστε να μην επιβαρύνει περαιτέρω πτωτικά την τιμή της σταφίδας και ταυτόχρονα ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους στην εμπορία-Συνεταιριστικές και Ιδιωτικές εταιρείες- να στηρίξουν έμπρακτα τον παραγωγό αγοράζοντας από την επόμενη μέρα 17/12/21 στην τιμή του 1,40 € / κιλό.

Η πρότασή του έγινε ομόθυμα αποδεκτή από τους παραγωγούς και εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και από το σύνολο των ιδιωτικών εταιρειών.
Οι συμμετέχοντες στην κρίσιμη σύσκεψη, ήτοι ο διευθυντής της Παναιγιαλείου Ένωσης Μίλτος Σταυρόπουλος, ο πρόεδρος Αθανάσιος Σωτηρόπουλος και οι αντιπρόεδροι Νίκος Μιχαλόπουλος και Βασίλης Καρέλης, καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι- πρόεδροι των Ομάδων Παραγωγών και των Σταφιδικών Συνεταιρισμών της Αιγιάλειας και της Αμαλιάδας, ευχαρίστησαν τον υπουργό για την πρωτοβουλία και την αποφασιστικότητα που επέδειξε με την ανωτέρω καταλυτική απόφασή του.

Αποτέλεσμα της απόφασής του ήταν η αγορά, από την επόμενη κιόλας μέρα, να αντιδράσει ανοδικά στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον των σταφιδοπαραγωγών και της καλλιέργειας… Εν κατακλείδι… «Ρουά Μάτ» πολιτική απόφαση του υπουργού κ. Λιβανού και το «game is over»…

Αθανάσιος Σωτηρόπουλος – πρόεδρος Π.Ε.Σ.: «Ευελπιστούμε πλέον σε καλύτερες ημέρες»

Σχολιάζοντας τη θετική αυτή εξέλιξη, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Αθανάσιος Σωτηρόπουλος δήλωσε: «Επιτέλους με την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση – απόφαση του υπουργού κ. Λιβανού για την διάθεση του αποθέματος, δόθηκε η επιβεβλημένη λύση στο πρόβλημα της σταφιδικής κρίσης και ιδού το αποτέλεσμα. Πριν «αλέκτωρ λαλήσει» η αγορά έλαβε το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα ότι δεν γίνεται πλέον αποδεκτή άλλη σπέκουλα σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών και αμέσως άρχισε την ανοδικά διορθωτική της πορεία… τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην διεθνή αγορά…».

Και κατέληξε ο κ. Σωτηρόπουλος: «Η άμεση υλοποίηση της απόφασης για την διάθεση του αποθέματος θα ελευθερώσει παλετοκιβώτια και θα δώσει έτσι τη λύση στους συναδέλφους παραγωγούς που αδυνατούν να παραδώσουν την σταφίδα τους και επιπρόσθετα κινδυνεύουν να χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Ευελπιστούμε πλέον σε καλύτερες μέρες».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr