background img
banner
banner

Οι εργαζόμενοι της Αιγιάλειας αγωνιούν για το νοσοκομείο

ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΞΕΔΟΘΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Ψήφισμα στο οποίο καταδεικνύεται η άμεση ανάγκη για στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) εξέδωσε η Γενική Συνέλευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της περιοχής παίρνουν θέση στο μείζον αυτό κοινωνικό θέμα και θέτουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις.
Όπως τονίζεται στο ψήφισμα, ΄΄η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία, αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό. Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Σωματείων των Υγειονομικών και των Φορέων της περιοχής για στελέχωση του Νοσοκομείου. Από την αρχή των μνημονίων και μέχρι το 2019 δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Όλες οι κυβερνήσεις μείωναν σταδιακά τον προϋπολογισμό για την υγεία, κάνοντας βήματα προς την ιδιωτικοποίηση του κλάδου της υγείας.

Η πανδημία έφερε απότομα στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση στη δημόσια Υγεία και αποκάλυψε την υποβάθμιση του Εθνικού συστήματος Υγείας όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται ραγδαία.

Αυτό είχε συνέπειες και στο νοσοκομείο Αιγίου που και αυτό είναι ενταγμένο στις πολιτικές υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό και συνολικής υποβάθμισης του, με αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία των κλινικών. Κάθε κλινική πρέπει να εφημερεύει κάθε μέρα όλο το μήνα αλλά οι γιατροί δεν φτάνουν για αυτό΄΄.

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄οι λύσεις που δίνονται είναι προσωρινές με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία ή Κέντρα υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καρδιολογική κλινική που έχει μείνει με μόνο έναν γιατρό και καλύπτει τις ανάγκες της με τρεις γιατρούς από Καλάβρυτα, Πάτρα και Ρίο.

Οι συζητήσεις και οι παλινωδίες για το κλείσιμο της εφημερίας τριών κλινικών, της χειρουργικής, της ορθοπεδικής και της καρδιολογικής, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.
Επιπλέον επιβάρυνση για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου είναι η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου χωρίς να έχει γίνει η αναγκαία πρόσληψη προσωπικού. Η έλλειψη ουσιαστικής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας επιδεινώνει την κατάσταση ενώ θα μπορούσε να αποσυμφορίσει το φόρτο εργασίας στο Νοσοκομείο.

Η υποστελέχωση είναι τόσο μεγάλη σε όλες τις κλινικές που έχει εξαντλήσει τους εργαζόμενους και λόγω των συνθηκών δεν επιθυμούν να έρθουν νέοι γιατροί. Σήμερα ακόμη εν μέσω πανδημίας 16 πεπειραμένοι υγειονομικοί του νοσοκομείου είναι σε αναστολή εργασίας΄΄.

Κάλεσμα σε τοπικούς συλλόγους και φορείς να ενώσουν τις… φωνές του

Η Γενική Συνέλευση απευθύνει κάλεσμα στα Σωματεία Μέλη του Ε.Κ.Α., στους Αγροτικούς Συλλόγους, στους Συλλόγους Γονέων, στα σωματεία των Εκπαιδευτικών και στους Φορείς της Αιγιάλειας, να ενώσουν τη φωνή τους και να παλέψουν για άμεση στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Αιγίου, για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό.

Απαιτούν:

  • Μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Να στελεχωθεί και να λειτουργεί καθημερινά ο αξονικός τομογράφος.
  • Στελέχωση με υγειονομικό προσωπικό όλων των Δομών της Α/θμιας φροντίδας Υγείας.
  • Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να αρθούν οι αναστολές εργασίας των 16 υγειονομικών και να επιστρέψουν άμεσα με συχνά τεστ μέχρι να εμβολιαστούν.
  • Η αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης με μόνιμο προσωπικό και υποδομές και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η οξύτατη υγειονομική κρίση.

Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr