background img
banner
banner

Παλινωδίες και ξανά αβεβαιότητα…

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ «ΜΗΔΕΝ» ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου). Της ανακοίνωσης της διοίκησης περί αναστολής εφημεριών στα επείγοντα περιστατικά χειρουργικού και ορθοπεδικού τομέα (που παραμένει ερωτηματικό το πώς προέκυψε), ακολούθησε η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, η αντίδραση των γιατρών, η διαφοροποίηση θέσης της 6ης ΥΠΕ, η απόφαση κινητοποίησης από τους εργαζόμενους, αλλά και η νεότερη ανακοίνωση της διοίκησης ότι η απόφαση αναστολής δεν ενεκρίθη…

Τελικώς, το νοσοκομείο παραμένει στην προτέρα αβέβαιη κατάσταση, με τα εντέλλεσθε και την επισφαλή λειτουργία σε… πλήρη ανάπτυξη και τα πνεύματα αρκετά τεταμένα… Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη, από τη διοίκηση του Νοσοκομείου ανακοινώθηκε πως από την Δευτέρα 6 έως και τις 31 Δεκεμβρίου, δεν θα εξυπηρετούνται εφημεριακά χειρουργικά – ορθοπεδικά περιστατικά, τα οποία θα παραπέμπονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Πάτρας… Αμέσως προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία τόσο στους κύκλους του νοσοκομείου όσο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία αφού αυτό πρακτικά σήμαινε πως αν συνέβαινε ένα ατύχημα απογευματινές, βραδινές ή νυχτερινές ώρες, οι τραυματίες θα διακομίζονταν σε όποιο νοσοκομείο της Πάτρας εφημερεύει, με ό,τι αυτό μπορεί να επέφερε, από τη στιγμή που θα χανόταν πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά.

Αντίδραση ιατρών και Ιατρικού Συλλόγου

Ακολούθησε η έκπληξη και η αντίδραση των γιατρών στην εξέλιξη για την οποία ούτε καν είχαν ενημερωθεί και η ανακοίνωση της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου που ανέφερε: ΄΄Με απίστευτη ανευθυνότητα ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας, με την κάλυψη του διοικητή της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, προχώρησε σήμερα σε μια αιφνιδιαστική, άκρως προκλητική, προσβλητική για τους Αιγιαλείς και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ανακοίνωση, για κλείσιμο της εφημερίας του χειρουργικού τομέα. Πρόκειται για μια αχαρακτήριστη ενέργεια που δεν έχει ξανασυμβεί στην Αιγιάλεια, ενώ μέχρι χθες ο διοικητής δήλωνε παντού ότι δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του Νοσοκομείου. Από ό,τι γνωρίζουμε δεν υπήρξε καμιά τέτοια εισήγηση από την επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου ούτε από κανένα όργανο των γιατρών Ζητάμε την άμεση ανάκληση αυτής της επαίσχυντης απόφασης και την παραίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας. Ο Ι.Σ. Αιγίου, έχοντας και την αμέριστη στήριξη του λαού της Αιγιάλειας, απαιτεί την πλήρη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου του΄΄.

Το… άδειασμα της 6ης ΥΠΕ

Την Παρασκευή το μεσημέρι, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ με ανακοίνωσή της, διαφοροποίησε τη θέση της από την ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου, απαντώντας στα… μέσα ενημέρωσης που τη δημοσιοποίησαν. Στην απάντησή της έκανε γνωστό πως η αναστολή δεν έχει εγκριθεί από την 6η ΥΠε, υποδεικνύοντας μάλιστα την ορθή διαδικασία αιτήσεως- εγκρίσεως αναστολής λειτουργίας ή εφημέρευσης Τμημάτων- Κλινικών Γενικών Νοσοκομείων! Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ανέφερε: «Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, απαντώντας σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τονίζει ότι, ουδέποτε ενέκρινε αναστολή εφημέρευσης οποιουδήποτε τμήματος, ιατρικού τομέα της Ν.Μ. Αιγίου του Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας και σε καμία περίπτωση δεν συναίνεσε στη διακομιδή όλων των χειρουργικών και ορθοπεδικών περιστατικών προς τα Νοσοκομεία της Πάτρας ή σε άλλα όμορα Νοσοκομεία. Αντίθετα, η Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ έχει αποστείλει και το υπ. αριθμ. πρωτ. 68882/12-11-2021 έγγραφο προς τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (Γ.Ν. Ζακύνθου & ΓΝ Κεφαλληνίας) σύμφωνα με το οποίο λόγω των υγειονομικών συνθηκών, παρακαλούμε όπως εξαντληθούν οι δυνατότητες αντιμετώπισης των non covid περιστατικών στα Νοσοκομεία αρμοδιότητάς τους. Βασική επιδίωξη είναι η ύπαρξη της μέγιστης δυνατής ανάσχεσης των περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων Π.Γ.Ν Πατρών ‘’Παναγία η Βοήθεια ‘’ και Γ.Ν Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» καθώς κρίνεται αναγκαία και η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη όλων των υγειονομικών σχηματισμών, προκειμένου το σύστημα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας».
Επιπρόσθετα, επί του θέματος σημείωνε ότι «σύμφωνα με το υπ’αριθμ. Γ.Ε.Κ.ΕΠ.Υ2834/26-11-2007 έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ότι η ορθή διαδικασία αιτήσεως- εγκρίσεως αναστολής λειτουργίας ή εφημέρευσης Τμημάτων- Κλινικών Γενικών Νοσοκομείων είναι η κάτωθι: 1. Αίτημα του Διευθυντή ή Διευθυντεύοντος του Τμήματος προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. 2. Διαβιβαστικό της Διοίκησης του Νοσοκομείου με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου προς την αρμόδια Υ.ΠΕ. 3. Έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος από την Υ.ΠΕ. και διαβίβαση της απόφασης προς το ΕΚΕΠΥ για την τελική κρίση. 4. Λήψη τελικής απόφασης από το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και αντίστροφη ενημέρωση, η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει τηρηθεί».

Επιστροφή στο «εντέλλεσθε»

Στη συνέχεια, με ολιγόλογη ανακοίνωσή της η διοίκηση του Νοσοκομείου επανήλθε, κάνοντας ένα «βήμα» πίσω ουσιαστικά και επισημαίνοντας: «Κατόπιν διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες αρχές για την έγκριση προσωρινής αναστολής διενέργειας εφημεριών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Χειρουργικού Τομέα, αυτή δεν ενεκρίθη».

Το βέβαιο είναι ότι από τους διαθέσιμους, είτε μόνιμους είτε μετακινούμενους ιατρούς οι εφημερίες δεν «έβγαιναν»… δένοντας ουσιαστικά τα χέρια του διοικητή του Νοσοκομείου, ο οποίος προέβη στην αρχική ανακοίνωση, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν ήταν εν γνώσει του ΥΠΕάρχη, ο οποίος ήδη λίγες ημέρες πριν είχε θέσει εαυτόν στη… διάθεση του δήμου Αιγιαλείας για συνεργασία, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος και είναι προφανές πως το ενδεχόμενο αναστολής εφημεριών θα τον εξέθετε.

Με τη μόνη διαφορά βέβαια ότι ακόμη και σήμερα που… ανεστάλη η απόφαση αναστολής, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται καθώς δεν επαρκούν οι γιατροί για την εκπόνηση εφημεριακού προγράμματος.

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για το πώς έχει διαμορφωθεί πλέον η κατάσταση, ο χειρουργός και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής των ιατρών του Νοσοκομείου Αιγίου Δημήτρης Μπούνιας, είπε: ΄΄Είναι γεγονός ότι αιφνιδιαστήκαμε από την αρχική ανακοίνωση της διοίκησης περί αναστολής, διότι και δεν είχαμε ενημερωθεί και ποτέ δεν προτάθηκε από εμάς να κλείσει όλη η εφημερία. Πλέον, η κατάσταση έχει γυρίσει ξανά στο σημείο «μηδέν», παραμένει το «εντέλλεσθε» και η επισφάλεια, άρα κινούμαστε στο ίδιο «μοτίβο» με πριν, χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα έλλειψης ιατρών και ειδικά για τις εφημερίες, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν΄΄.

Στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα από τους εργαζόμενους

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αιγίου «Ο Ασκληπιός», αποφάσισε την πραγματοποίηση στάσης εργασίας σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, από τις 10.00 το πρωί ως τη 1.00 μετά το μεσημέρι με συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, απαιτώντας την έμπρακτη στήριξη του ιδρύματος και ενίσχυσή του με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Σε ανακοίνωση της διοίκησής του, επισημαίνονται τα εξής: ‘‘Την Παρασκευή 03/12/2021 το πρωί, διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο (χωρίς να έχουμε ενημερωθεί αρμοδίως από τον Διοικητή του νοσοκομείου), ότι ο Διοικητής με απόφασή του ανακοίνωσε ότι αναστέλλετε η εφημέρευση του χειρουργικού τομέα και ως εκ τούτου τα χειρουργικά και ορθοπεδικά περιστατικά των Τ.Ε.Π., από 06/12/2021 έως 31/12/2021 θα διακομίζονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Πάτρας. Εμείς ως σωματείο καιρό τώρα κατ΄ επανάληψη, έχουμε αναφέρει σε όλους τους φορείς (Διοίκηση, Βουλευτές, Δημοτικό Συμβούλιο) τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως νοσοκομείο. Πριν δύο (2) μέρες διαβάσαμε στον Τύπο για την συνάντηση του Δημάρχου Αιγιαλείας με τον κ. Καρβέλη (Διοικητής 6ης Υ.ΠΕ). Διαβάσαμε ότι η συνάντηση έγινε σε κλίμα αμοιβαίας συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων για τα ζητήματα που απασχολούν το Νοσοκομείο του Αιγίου. Ο κ. Καρβέλης, διευκρίνισε ότι το Νοσοκομείο του Αιγίου, στηρίζεται απόλυτα από την 6η ΥΠΕ και για το λόγο αυτό, γίνονται μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού για την ενίσχυση του εφημεριακού προγράμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα δημοσιεύματα του Διοικητή του νοσοκομείου τις προηγούμενες μέρες. Παρ΄ ταύτα με έκπληξή μας σήμερα το πρωί 03-12-2021 διαβάσαμε από τον τοπικό Τύπο για αυτή την πολύ δυσμενή απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση (από όσο γνωρίζουμε) από πουθενά΄΄.

Και συνεχίζει το Σωματείο Εργαζομένων: ΄΄Αναρωτιόμαστε τα εξής: Πού πήγαν τα ωραία λόγια για την ενίσχυση του εφημεριακού προγράμματος του νοσοκομείου; Μήπως ξεκίνησε το «ξήλωμα του πουλόβερ»; Μήπως η αναστολή των Τακτικών Ιατρείων του Καρδιολογικού τμήματος που είναι γεγονός από 01/09/2021 μέχρι νεωτέρας, λέγεται αναβάθμιση του νοσοκομείου; Μήπως και η αναστολή εφημέρευσης τώρα των Τ.Ε.Π. ( χειρουργικό & ορθοπεδικό) λέγεται αναβάθμιση; Μήπως τα περιστατικά αυτά θα διακομίζονται και θα στοιβάζονται με άλλα από ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα στα νοσοκομεία του Ρίου ή του Αγ. Ανδρέα; Μήπως δεν θα στοιβάζονται στα παραπάνω νοσοκομεία, αλλά θα οδηγούνται από ανάγκη σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα; Ως εργαζόμενοι λαμβάνοντας υπόψη: Τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σε παροχή υγείας, το ότι το νοσοκομείο είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα ολόκληρης της Αιγιαλείας το ότι το νοσοκομείο είναι εξοπλισμένο με άριστα μηχανήματα το ότι το κλείσιμο μέρους των Τ.Ε.Ι. & Τ.Ε.Π. είναι υποβάθμιση απαιτούμε την έμπρακτη ενίσχυση του νοσοκομείου μας με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό & λοιπό προσωπικό (σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες), προκειμένου να λειτουργήσουμε αξιοπρεπώς και ΟΧΙ άλλα να λέμε στα λόγια και άλλα να κάνουμε στην πράξη. Ήρθε λοιπόν η ώρα της πράξης πριν είναι πολύ αργά, γι΄ αυτό την ΔΕΥΤΕΡΑ 06/12/2021 αποφασίσαμε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από 10:00 έως 13:00 στην πύλη του νοσοκομείου. Παρακαλούμε όλους (εργαζόμενους στο νοσοκομείου, φορείς, Δημοτικές παρατάξεις, ιατρικό σύλλογο Αιγιαλείας, πολίτες) να παραβρεθούν, διότι αν δεν αντιδράσουμε όλοι μαζί να ξέρετε ότι τίποτε δεν θα πετύχουμε΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr