background img
banner
banner

Συνολική παρέμβαση για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού

ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΥΨΟΥΣ 11,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Σε έγκριση της μελέτης και των όρων διακήρυξης για τη διεξαγωγή ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο και τη συντήρηση της ενεργειακής αναβάθμισης – αυτοματοποίησης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού χώρων με εξοικονόμηση ενέργειας στον δήμο Αιγιαλείας, αποφάσισε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου. Το υψηλό κόστος της υπηρεσίας, σε συνάρτηση με την επιφύλαξη για το κατά πόσο είναι συμφέροντα για τον δήμο και τους δημότες, είχαν ως αποτέλεσμα, η εισήγηση να καταψηφιστεί από τους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και να εγκριθεί τελικά κατά πλειοψηφία.

Αποφασίστηκε ακόμη η σύσταση γνωμοδοτικού οργάνου (τριμελής επιτροπή) για την διεξαγωγή ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Η μελέτη που συντάχθηκε από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου προβλέπει ότι το σύνολο της προσδιοριζόμενης δαπάνης (εκτιμώμενης αξίας 11.313.124,34 ευρώ) για την αποπληρωμή της Ενεργειακής Αναβάθμισης, καλύπτεται απολύτως από τα εφαρμοζόμενα Ανταποδοτικά Τέλη του Δήμου. Από το ποσό εξοικονόμησης της Ενεργειακής Κατανάλωσης θα καλύπτονται οι αμοιβές του Αναδόχου (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης-ΣΕΑ), και οι τιμές έχουν υπολογιστεί στο έτος βάσης Ενεργειακής Κατανάλωσης με τιμή /KWh: 0,15για το αντίστοιχο έτος και το σύνολο της Συμβατικής Περιόδου. Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση των υποδομών του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός), αυτές περιλαμβάνουν 21.349 Φωτιστικά/Λαμπτήρες/Προβολείς συμβατικού τύπου.

Χριστόπουλος: «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Δημοτικού Φωτισμού, με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Αιγιαλείας»

‘O Δήμος Αιγιαλείας συνεπής με τις στρατηγικές επιλογές και τις προγραμματικές θέσεις της Δημοτικής Αρχής υλοποιεί το στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Φωτισμού, με εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης αυτού. Στα πλαίσια αυτή η Οικονομική Επιτροπή (ΟΕ) του Δήμου σήμερα αποφάσισε την αναβάθμιση του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού θα υλοποιηθεί σαν Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)’’ αναφέρει στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων που ήταν εισηγητής της πρότασης στην χθεσινή συνεδρίαση και συνεχίζει: ‘‘Ο Δήμος Αιγιαλείας συντεταγμένα υλοποιεί μια Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) από την οποία προσδοκά να κερδίσει περίπου 4.000.000 ευρώ στα 12 έτη και να αποδώσει στους Δημότες του τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που τους αναλογούν. Το όφελος θα εξάγεται κάθε έτος και η Δημοτική Αρχή θα το διανείμει σαν ετήσιο απολογισμό και ο στόχος θα είναι και ο διαμοιρασμός του οφέλους στην ανταποδοτικότητα (μείωση τελών σε ευπαθείς ομάδες, νέα έργα επέκτασης φωτισμού). Με σεβασμό στους δημότες μας υλοποιούμε μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές παρεμβάσεις στο Δήμο Αιγιαλείας’’.

Καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης

Να σημειωθεί ότι στη  συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής απουσίαζε το μέλος και επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη, ωστόσο ήταν παρών από την παράταξη ο Παναγιώτης Μαρινόπουλος. Απουσίαζε ακόμη από την παράταξη «Αιγιάλεια Αύριο» ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος.

Εξηγώντας στo protionline.gr τους λόγους που καταψήφισε την εισήγηση, ο κ. Μαρινόπουλος είπε πως ΄΄οι ίδιοι σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ είχαν καταψηφίσει την προηγούμενη εισήγηση για το θέμα επί δημαρχίας Θανάση Παναγόπουλου, η οποία προέβλεπε διάθεση 4,5 εκατ. ευρώ για 22.000 λαμπτήρες μέσω δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σήμερα αποφασίζουν να διατεθούν 11,3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση και τη συντήρηση δέκα χρόνων. Μόνο που η συντήρηση κοστίζει έως 250.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει πιο ανέξοδα, το πολύ με 7 εκατ. ευρώ και όχι με 11,3 τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος βρίσκεται σε τόσο δυσχερή οικονομική θέση εξαιτίας των απορριμμάτων΄΄. Και προσθέτει: ΄΄Είναι σαφές ότι είμαστε υπέρ της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού, καθώς όντως είναι παλιός και παρουσιάζει παθογένειες, όμως εν προκειμένω η μελέτη είναι ασύμφορη΄΄.

‘’Να προσλάβει ο δήμος για την συντήρηση’’

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μαρινόπουλος αναρωτήθηκε «γιατί τη συντήρηση να την αναθέσουμε σε έναν ΄΄μεγαλοκαρχαρία΄΄ εργολάβο και να μην τη δώσουμε σε μικρομεσαίους εργολάβους και επαγγελματίες της περιοχής για να μείνουν τα χρήματα στον τόπο μας». Πρότεινε δε να προχωρήσει ο δήμος σε πρόσληψη ηλεκτρολόγων και εργατοτεχνικού δυναμικού για να είναι σε θέση να μπορεί μόνος του να κάνει τη συντήρηση…

Β. Ψυχράμη: ΄΄Υποθηκεύουν τρεις θητείες με αμφίβολο αποτέλεσμα΄΄

Κατηγορηματική ως προς την απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής ήταν, μιλώντας στo protionline.gr, η κ. Ψυχράμη, τοποθετούμενη ως εξής: ΄΄Όταν υπήρχε η λύση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με 3,5 εκατ. ή και 4,5 εκατ. ευρώ ακόμη και επιλέγουμε να διαθέσουμε 11,3 εκατ. ευρώ, τι εξοικονόμηση πόρων μπορούμε να έχουμε, σε έναν δήμο που δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων και «ψυχορραγεί» εξαιτίας αυτών; Να διαθέσουμε τόσα χρήματα για έργο και υπηρεσίες που αξίζει να πληρώσουμε εφόσον κινούνται στην κατεύθυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ναι. Σήμερα όμως, μέχρι να βγει ο διαγωνισμός, να γίνει η ανάθεση, να υπογραφεί η σύμβαση, ίσως περάσουν και δύο χρόνια, οπότε η τεχνολογία αυτή που προτείνουν θα είναι παρωχημένη. Δυστυχώς, δεν είναι στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας και των ΑΠΕ που βλέπουμε ότι η Ε.Ε. προωθεί. Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει τρομερές συνέπειες. Βλέπουμε την αύξηση του κόστους της ενέργειας και στον ηλεκτρισμό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να στραφούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ υπάρχουν και χρηματοδοτούμενα προγράμματα γι’ αυτό΄΄.
΄΄Επιπλέον, τίθεται και πολιτικό θέμα΄΄, σημείωσε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας, σημειώνοντας: ΄΄Δεν μπορεί η σημερινή δημοτική αρχή να δεσμεύει για 14 χρόνια από σήμερα τον δήμο με μία πανάκριβη επιλογή που τότε θα είναι ξεπερασμένη και θα προκαλεί «αφαίμαξη» στο ταμείο μας μαζί με τα σκουπίδια. Έτσι προσθέτουμε έναν ακόμη βραχνά. Δηλαδή υποθηκεύει τρεις δημοτικές θητείες με αμφίβολο αποτέλεσμα΄΄.

Τι θα περιλαμβάνει η σύμβαση

  • Την εγκατάσταση νέων Φωτιστικών Σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας, στο σύνολο της υποδομής.
  • Τη λειτουργία έξυπνου «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας».
  • Τη λειτουργία «Συστήματος Περιοδικής – Επεμβατικής Συντήρησης», περιλαμβανομένης και της Βλαβοληψίας.

Σήμερα οι Υποδομές του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού ανέρχονται σε 21.349 Φωτιστικά Σημεία, καταναλώνοντας 6.462.828,08 kWh, με συνολικό κόστος κατανάλωσης 969.424,21 € (ΔΕΗ). Με την υλοποίηση της επένδυσης η κατανάλωση του Δικτύου θα μειωθεί κατά 4.534.956,92 kWh, με εξοικονόμηση της τάξης του 70,17% και ο Δήμος θα εξοικονομήσει 680.243,54 € για το 1ο έτος (συνολικά: 9.123.487,37 € για το σύνολο της Συμβατικής Περιόδου). Παράλληλα ο Δήμος θα μηδενίσει το κόστος συντήρησης που σήμερα έχει για το Δίκτυο Οδοφωτισμού, το οποίο ανέρχεται σε 200.000 € / έτος. Τέλος η υλοποίηση της επένδυσης, εκτός από την βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού θα συμβάλλει και στη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών με θετικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η τιμή της kWh θα αυξηθεί σημαντικά στο επόμενο χρονικό διάστημα σε ποσοστό 40%, δεδομένο το οποίο θα επιβάρυνε σημαντικά τους πόρους του Δήμου, αν δεν είχε αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία.

Η υλοποίηση της ΣΕΑ θα γίνει με Ηλεκτρονικό Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό, αναζητώντας τις υπηρεσίες και τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης – συντήρησης του συστήματος για 12 χρόνια από τον Ιδιωτικό Τομέα. Ο Ιδιωτικός Τομέας αναλαμβάνει το σύνολο της ευθύνης και του ρίσκου ενώ ο Δημόσιος θα ελέγχει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και καταβάλλει το τίμημα από την επίτευξη της εξοικονόμησης, μέσω ΣΕΑ και τήρησης συγκεκριμένων και προκαθορισμένων εξαρχής KPIs. Ο Δήμος θα διεκδικήσει σημαντικό τμήμα της εξοικονόμησης που θα έρθει σαν έκπτωση κατά τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σημειώνεται ότι στις Συμβάσεις ΣΕΑ η πληρωμή του Αναδόχου γίνεται αποκλειστικά και μόνο από την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως ακριβώς προβλέπεται και επιπροσθέτως εφόσον δεν υπάρχουν βλάβες και παράγεται το επίπεδο του φωτισμού που έχει συμφωνηθεί στη Μελέτη Εφαρμογής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ΣΕΑ προβλέπεται η συνολική αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας led, με έμφαση στη βελτίωση του φωτισμού και στο τελευταίο οικισμό και έχοντας βασική στρατηγική να βελτιώσει οργανωμένα και μεθοδικά το επίπεδο του φωτισμού συνολικά.
Συνοπτικά λοιπόν η υλοποίηση της επένδυσης, συνοψίζεται στα κάτωθι:

  • Αξιοποιούνται: οι διατάξεις του ν. 3855/2010 (άρθρο 16), του ν. 4342/2015 (Άρθρο 3), η συμμετοχή Εταιρειών Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών και το πλαίσιο Συμβάσεων Ενεργειακής Αναβάθμισης (ΣΕΑ),
  • η αποπληρωμή του κόστους της ενεργειακής αναβάθμισης, στην περίπτωση της ΣΕΑ θα προέρχεται από το όφελος της εξοικονόμησης ενέργειας που θα επιτευχθεί (αντιστοίχιση, με βάση τα καταγραφικά δεδομένα και τα λοιπά στοιχεία καθορισμού) και θα είναι (%) επί της συμβατικής κατανάλωσης (βάσει προδιαγραφών),
  • ως βάση αναφοράς (έτος βάσης) ορίζεται το Έτος 2020 και συνεπώς η Ενεργειακή Κατανάλωση του Δημοτικού Φωτισμού θα συγκρίνεται με το απολογιστικό αποτέλεσμα των Καταναλώσεων της ΔΕΗ,
  • η προβλεπόμενη Συμβατική Διάρκεια του αντικειμένου της παρούσας θα έχει συνολική διάρκεια (δώδεκα) 12 ετών, μετά την ολοκλήρωση της Ενεργειακής Αναβάθμισης),
  • η τελική Εξοικονόμηση Ενέργειας για την χρονική περίοδο αναφοράς, θα προκύψει ως Τεχνική Προσφορά των διαγωνιζόμενων, με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας που θα προσδιοριστεί στην προσφορά τους,
  • ο Δήμος δεν θα δαπανήσει νέους Οικονομικούς Πόρους με σκοπό την υλοποίηση της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και την αποπληρωμή της επένδυσης από την εξοικονόμηση του έτους βάσης,
  • ο Δήμος παράλληλα θα έχει μηδενικές δαπάνες συντήρησης, δεδομένο με το οποίο θα βελτιώσει τις χρηματοροές του Δήμου και θα οδηγήσει σε μείωση δαπανών και σε αύξηση των ταμειακών διαθέσιμων εσόδων,
  • το συνολικό όφελος θα προέλθει από την μείωση δαπανών και από την αναμενόμενη έκπτωση του Αναδόχου επί της εξοικονόμησης που θα επιτευχθεί (εγγυημένη απόδοση για τον Δήμο), και
  • το τελικά προσδιοριζόμενο όφελος (όπως περιγράφεται παραπάνω) μπορεί να αξιοποιηθεί, είτε με μείωση των τελών (ΟΤΑ) που πληρώνουν οι κάτοικοι, είτε με πρόσθετες συναφείς επενδύσεις (νέα δίκτυα φωτισμού ή και αναβάθμιση υφισταμένων δικτύων), είτε και με συνδυασμό των προαναφερόμενων περιπτώσεων.

Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr