background img
banner
banner

Τα νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου: Εως τα μεσάνυχτα εστίαση-διασκέδαση, τι θα ισχύει για μάσκες και μουσική

Τα μέτρα όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας θα ισχύουν από 3 Ιανουαρίου και για δύο εβδομάδες, έως τις 16 Ιανουαρίου, με δυνατότητα επέκτασης.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου

Από τις 3-16 Ιανουαρίου 2022 θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ και υποχρεωτικά στους εργαζομένους στην εστίαση. Σύσταση να χρησιμοποιείται ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστσισμός.
  • Διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν μέχρι τις 12. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια το όριο είναι έως έξι άτομα, ενώ θα ισχύουν μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.
  • H μουσική σε πρώτη φάση δεν θα απογορευτεί, ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των μέτρων, τότε η μουσική θα κόβεται.
  • Στα γήπεδα: Θεατές σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με PCR 48 ωρών, ενώ στα νοσοκομεία απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Θα υπάρξει τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα φτάνει έως το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.

Έκκληση για την Πρωτοχρονιά

Την ίδια ώρα, ο Θάνος Πλεύρης έκανε έκκληση για την Πρωτοχρονιά, παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία για την μετάλλαξη Ομικρον, λέγοντας πως μπαίνουμε στην επικράτηση της «Όμικρον» και ότι όσοι βγουν να διασκεδάσουν, να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα, να είναι εμβολιασμένοι και την επόμενη να κάνουν έλεγχο, απαραιτήτως αν δουν συγγενείς άνω των 60 ετών. Αν μάλιστα -όπως είπε- οι συγγενείς άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι, να αποφύγουν να τους συναντήσουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας νεαρότερης ηλικίας. Είναι ενδεικτικό ότι στις ηλικίες 18-59 αφορούν το 75%. Επίσης, το 20% είναι κάτω των 18 ετών. «Μόλις 6% είναι άνω των 60 ετών. Και είμαστε αισιόδοξοι για την πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

«Όσοι είμαστε σε μικρότερη ηλικία η νόσηση αυτή είναι πολύ ελαφρύτερη
ενδεχομένως οπότε θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε.
Και αυτές τις ημέρες τις οποίες θα συναντήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους εάν έχουμε την παραμικρή υπόνοια ότι έχουμε εκτεθεί στην πανδημία δεν θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε ότι τους αγαπούμε. Τους γονείς μας, όσους είναι πάνω από 60 να μην τους συναναστραφούμε και ειδικά αν είναι ανεμβολίαστοι» ανέφερε ο κ. Πλεύρης σε εκείνο το σημείο, και έκλεισε την τοποθέτησή του ως εξής:

«Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτή την πρόκληση και είναι βέβαιο ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε τις επόμενες μέρες θα δούμε συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων που θα αφορούν κυρίως τη μετάλλαξη Όμικρον. Αλλά όσο αυτή η άνοδος των κρουσμάτων δεν συνδυάζεται και με άνοδο των νοσηλειών, μας κάνει αισιόδοξους ότι το εθνικό σύστημα υγείας όπως έχει ανταπεξέλθει μέχρι τώρα θα συνεχίσει να ανταπεξέρχεται»

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr